X
GO

 

Ned mot bestandsmålet
16. mai 2012 Gaupebestanden i Norge er redusert for tredje året på rad og nærmer seg bestandsmålet på 65 kull med gaupeunger hvert år, viser en ny rapport fra Rovdata.
Har du lastet ned Rovdata-appen?
9. mai 2012

Husk å ha den med deg når du vandrer ut i skog og fjell. Du vet aldri når du kommer over spor etter et rovdyr!

Alfadyrene blir borte
25. april 2012

I Norge ble det både i 2010 og 2011 født tre ulvekull i helnorske revir. Nå viser DNA-analyser at ett alfadyr er borte i fire av de fem parene som fødte valpene. Kun Slettås-paret holder fortsatt stand.

Ny skandinavisk jerverapport
20. april 2012 For andre året på rad har svenske Viltskadecenter og norske Rovdata satt sammen overvåkingsdata på jerv i Sverige og Norge i en felles rapport.
Felt hannbjørn var langveisfra
16. april 2012 DNA-analyser viser at den unge hannbjørnen som ble felt i Telemark i mars i år var en kjenning kalt ST10. Bjørnen ble først oppdaget 16. juni 2009 i Selbu i Sør-Trøndelag – cirka 45 mil i luftlinje fra stedet der den ble felt.
Husk Rovdata-appen på påsketuren!
3. april 2012 Last ned Rovdata-appen og ha den klar på mobiltelefonen din når du går ut i påskefjellet, lyder oppfordringen fra Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Færre bjørner funnet i Norge
30. mars 2012 I fjor ble det registrert noen færre bjørner innenfor Norges grenser enn året før. Av totalt 151 individer var det 51 binner og 100 hannbjørner.
Hitellinga er i gang!
29. mars 2012 Du vil også i år få servert rykende ferske resultater fra årets telling av jervekull i Norge her på Rovdata.no.
Ulvemålet er nådd
13. mars 2012 I fjor ble det født tre ulvekull i helnorske revir, viser en fersk rapport fra Rovdata. Dermed er Stortingets bestandsmål på tre årlige ulvekull nådd for andre året på rad.
Rovdata-appen er lansert!
9. mars 2012 Nå kan du laste ned vår nye app gratis fra App Store eller Google Play (tidligere Android Market) med din mobiltelefon.
Rovdata får ros av statsråden
6. mars 2012

Stadig flere deler observasjoner av rovdyr med Rovdata og nå er rapporteringen blitt enda enklere med ny app for smarttelefoner. Arbeidet med å spille på lag med publikum får ros av fornyingsministeren.

Slik foregår overvåkingen av jerv
28. februar 2012 Ny filmsnutt gir deg et innblikk i hvordan jervebestanden blir overvåket i Norge.
Hunngaupe gikk rekordlangt
18. februar 2012 Forskerne har funnet ei hunngaupe som har gått fra Sarek i Sverige til Selbu kommune i Sør-Trøndelag. Det tilsvarer en vandring på cirka 55 mil i luftlinje!
Har påvist i overkant av 50 ulver
17. februar 2012 Overvåkinga av ulv har så langt i vinter sporet 52 til 56 ulver på snø inne på norsk areal.
Bekrefter helnorsk ulvekull i Julussa
10. februar 2012 Rovdata har ved hjelp av DNA-prøver påvist at det ble født et helnorsk ulvekull i Julussa-reviret i 2011.
Dovrejerven er felt
6. februar 2012 Hannjerven «Individ 90», som hadde Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark som sitt rike, ble felt 8. januar i år.
Har bekreftet ett helnorsk ulvekull
27. januar 2012

Sporing på snø denne vinteren viser så langt at det ble født et ulvekull i det helnorske Slettås-reviret i fjor. To andre mulige helnorske kull er også til vurdering.

Leter etter gaupefamilier
13. januar 2012

Ser du en gaupefamilie eller spor i snøen etter to eller flere gauper i følge, så ønsker Statens naturoppsyn (SNO) å høre fra deg.

Jerveanalysene er klare!
22. desember 2011 Du kan nå finne resultater fra samtlige av årets DNA-analyser av prøver fra jerv i Rovbasen.
Trolig to helnorske ulvekull – så langt
16. desember 2011 Foreløpig denne høsten og vinteren er det påvist to ulvekull i to familiegrupper innenfor forvaltningsområdet for ulv i Norge. Videre sporinger utover vinteren vil avklare om kullene er født i helnorske revir.
Jervetispa er fortsatt i Bymarka
13. desember 2011 I 2005 ble det gjennom DNA-analyser påvist ei jervetispe i Bymarka i Trondheim. Nå viser ferske DNA-analyser av ekskrementer at den samme tispa fortsatt holder til i området.
Forutsier gaupebestandens utvikling
8. desember 2011 Forskere fra Norge og Sverige har laget en modell som beregner gaupebestandens utvikling framover i tid. Modellen blir beskrevet i en fersk rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Skadeskutt ulv var ikke fra Julussa-reviret
2. desember 2011 Ulven som ble skutt på i Julussdalen i Elverum 15. oktober i år tilhørte ikke Julussa-reviret. Det viser DNA-analyser av hår og blod som ble funnet på stedet.
Gjenfant bjørn i Gausdal med DNA-prøver
18. november 2011 Hannbjørnen som ble skutt på med hagle i Løten i oktober i fjor var ikke død. DNA-prøver viser at den ble felt i Gausdal i sommer.
Færre ulver i Norge sist vinter
8. november 2011 Til tross for en betydelig økning i antall ulver i Skandinavia sist vinter gikk den norske delbestanden litt ned fra vinteren før.
Nå kommer vinteren – med sporsnø!
25. oktober 2011 Snø på bakken gjør det enklere å oppdage hvor rovdyrene har gått. Du kan enkelt dele dine observasjoner av spor etter våre største rovdyr på www.rovdata.no.
Jervetispe vandret langt
18. oktober 2011 Tispa ble først oppdaget i Storfjord i Troms i 2010. Deretter dukket hun opp på Hamarøy i Nordland i mars år – hele 227 kilometer unna, og enda kan hun ha gått lenger!
Styrker overvåkingen av store rovdyr
6. oktober 2011 Regjeringen gir to millioner kroner ekstra til Rovdata i statsbudsjettet for 2012, som ble lagt fram i dag.
Ulvevalper påvist
3. oktober 2011 En ulveflokk med flere valper ble fredag sett øst for Glomma i Akershus, bare en drøy halvtimes kjøretur fra Oslo. Sporing til vinteren vil avgjøre om valpekullet er helnorsk.
Færre jervekull i Norge
30. september 2011 Resultatene fra årets hitelling av jerv er klar og viser en nedgang i antall valpekull som er født i Norge fra i fjor til i år. Antallet er likevel høyere enn den nasjonale målsettingen.
DNA-spor avslører jerven
27. september 2011 Analysene av årets innsamlede prøver av møkk og hår fra jerv er godt i gang. Du kan allerede nå se en god del av resultatene i Rovbasen.
Tannløs bamse var minst 22 år
22. september 2011 Hannbjørnen som ble felt i Gaundalen i Snåsa 13. juli i år var minst 22 år gammel, viser undersøkelser gjennomført av Rovdata.
Lever inn bjørneskitten!
6. september 2011

Finner du bjørneskitt på din ferd i skog og mark, så ta en prøve av skitten og lever den til Statens naturoppsyn (SNO), oppfordrer Morten Kjørstad i Rovdata. Prøven kan gi viktig informasjon om brunbjørnen i Norge. 

På sporet av gaupene
26. august 2011

Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) har også i vinter gått langs takseringslinjer på leting etter gaupespor. Funnene tyder på en generell nedgang i bestanden sammenlignet med i fjor.

God innsamling av jerveprøver
10. august 2011

Innsamlingen av ekskrementer og hår fra jerv i vinter har gitt mange verdifulle prøver til overvåkingen av arten.

Del dine observasjoner av store rovdyr
13. juli 2011

Rovdata oppfordrer alle til å registrere sine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor og sportegn etter disse, på www.rovdata.no

Har registrert færre jervekull
8. juli 2011

Tellingen av årets jervekull går mot slutten rundt omkring i Norge. Så langt i år er det registrert færre kull, sammenlignet med på samme tid i fjor.

Her er de eldste rovdyrene
1. juli 2011

Rovdata har undersøkt alle døde rovdyr som ble sendt inn til oss av jegere det siste året. Nå får du blant annet vite hvor gamle dyrene var da de ble felt. 

Flere ulver i Skandinavia
22. juni 2011

Ulvebestanden i Skandinavia har vokst, og sist vinter ble det registrert flere ulver enn noen gang siden de felles norsk – svenske registreringene startet i 1978.

Ny brosjyre om bjørnebæsj
20. juni 2011

Nå kan du lære å identifisere møkk fra bjørn på egenhånd. En ny informasjonsbrosjyre skal gjøre det lettere for folk flest å kjenne igjen bjørnebæsj.

Første jerverapport for Skandinavia
9. juni 2011

For første gang har overvåkinga av jerv i Norge og Sverige satt sammen en felles statusrapport for arten i Skandinavia.

Ingen kjente jerver i Sogn og Fjordane
7. juni 2011

Rovdata fant to jerver i Sogn og Fjordane i vinter, men begge har blitt felt. Det er derfor per dags dato ingen kjente jerver i fylket.

Så mange store rovdyr har vi
20. mai 2011

Ulvebestanden har vokst, mens bjørnebestanden er stabil. I fjor ble det registrert rekordmange jervekull og gaupebestanden er i nedgang. Her får du siste status for de fire største rovdyrene i Norge.

Færre gauper i Norge
18. mai 2011

Det har vært en nedgang i gaupebestanden i Norge fra i fjor til i år, viser en fersk rapport fra Rovdata. 

Kongen av Dovrefjell
2. mai 2011

I nesten ti år har hannjerven «Individ 90» levd i området i og rundt Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Til sammen har han lagt et leveområde på minst 1 200 kvadratkilometer i tre fylker under sine føtter.

Fant intakte ulvepar
18. april 2011

Flere av foreldreulvene, som fikk valper i de tre helnorske revirene Slettås, Kynna og Linnekleppen i fjor sommer, er nå funnet. Det kan overvåkingen slå fast etter å ha analysert DNA fra innsamlede hår og ekskrementer.

Hannbjørn gikk nesten 30 mil
7. april 2011

Overvåkinga av brunbjørn i Norge har avdekket at en hannbjørn, også kalt ST10, tilbakela nesten 300 kilometer mens den var ute av hiet i 2009 og 2010.

Stabil bjørnebestand i Norge
4. april 2011

DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår viser at det var omtrent like mange brunbjørn i Norge i 2010 som i 2009.

Følg hitellingen på nett!
29. mars 2011

Nå kan du holde deg løpende oppdatert på hvor mange jervekull det er født i Norge i år, etter hvert som de blir registrert av Statens naturoppsyn (SNO).

Stoler på rapportørene
23. mars 2011

Morten Kjørstad, leder i Rovdata, har stor tiltro til at publikum legger inn faktiske observasjoner i det nye rapportsystemet for store rovdyr på www.rovdata.no.

123456789

Nyheter fra Rovdata