X
GO

 

Samler rovdyrovervåkinga i Skandinavia
24. august 2012 Felles og bedre metoder vil gi sikrere bestandstall og gjøre det enklere å sammenstille overvåkingsdata fra Norge og Sverige. Fra og med neste år kommer felles skandinaviske rapporter for artene gaupe og jerv.
Østmarkaulven er fortsatt i Trøndelag
14. august 2012 Ulven som var i Østmarka øst for Oslo i vinter er nå påvist i Orkdal kommune i Sør-Trøndelag.
Har du sett rovdyr i sommer?
24. juli 2012 Husk å registrere din observasjon av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i rapportsystemet for store rovdyr hos Rovdata.
Jerven yngler som aldri før
19. juli 2012 Foreløpige tall viser at det i år er født rekordmange jervekull i Norge siden registreringene startet i 2000.
Ulv vandret fra Østmarka til trøndelagskysten
11. juli 2012 Ulven som ble påvist flere ganger i Østmarka øst for Oslo i vinter har vandret nordover og ble sist registrert i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag.
Merket bamse var minst 20 år gammel
10. juli 2012 Hannbjørnen som ble skutt i Snåsa kommune natt til mandag denne uka var tidligere merket, og var minst 20 år gammel da den ble felt.
Flere jerv i nord og færre i sørvest
6. juli 2012 I perioden fra 2008 til 2011 har det blitt flere jerv i Midt- og Nord-Norge, mens bestanden har minket i Sørvest-Norge.
Har undersøkt døde rovdyr
28. juni 2012 Rovdata har mottatt og obdusert 261 rovdyrkadaver det siste året. Det eldste dyret var en 22 år gammel bjørn.
Stabil ulvebestand i Skandinavia
19. juni 2012 I vinter var det omtrent like mange ulver i Skandinavia som i fjor vinter.
Genetisk viktig ulvepar er funnet
8. juni 2012 En datter av Kynna-hannen har slått seg sammen med Galven-hannen. Det viser DNA-analyser av ekskrementer som er samlet inn i Gävleborgs län i Sverige.
Felte bjørner var kjent fra før
23. mai 2012

Seks av syv vevsprøver fra felte bjørner i Norge i vår har så langt blitt analysert. DNA-analysene viser at samtlige seks individer var kjent for overvåkingen av brunbjørn her i landet fra tidligere.

Jobber for felles overvåking
22. mai 2012 To arbeidsgrupper har startet arbeidet med å utvikle felles og bedre overvåkingsmetoder på gaupe og jerv i Norge og Sverige. Målet er en felles rapportering av bestandsdata om artene.
Status for de fire store rovdyrene i Norge
21. mai 2012

Ulvebestanden synes å holde seg stabil, mens det før jakta i vinter ble påvist færre gauper i landet enn året før. I fjor ble det registrert noen færre bjørner og en nedgang i antall jervekull fra året før. Det viser en fersk oversikt fra Rovdata.

Ned mot bestandsmålet
16. mai 2012 Gaupebestanden i Norge er redusert for tredje året på rad og nærmer seg bestandsmålet på 65 kull med gaupeunger hvert år, viser en ny rapport fra Rovdata.
Har du lastet ned Rovdata-appen?
9. mai 2012

Husk å ha den med deg når du vandrer ut i skog og fjell. Du vet aldri når du kommer over spor etter et rovdyr!

Alfadyrene blir borte
25. april 2012

I Norge ble det både i 2010 og 2011 født tre ulvekull i helnorske revir. Nå viser DNA-analyser at ett alfadyr er borte i fire av de fem parene som fødte valpene. Kun Slettås-paret holder fortsatt stand.

Ny skandinavisk jerverapport
20. april 2012 For andre året på rad har svenske Viltskadecenter og norske Rovdata satt sammen overvåkingsdata på jerv i Sverige og Norge i en felles rapport.
Felt hannbjørn var langveisfra
16. april 2012 DNA-analyser viser at den unge hannbjørnen som ble felt i Telemark i mars i år var en kjenning kalt ST10. Bjørnen ble først oppdaget 16. juni 2009 i Selbu i Sør-Trøndelag – cirka 45 mil i luftlinje fra stedet der den ble felt.
Husk Rovdata-appen på påsketuren!
3. april 2012 Last ned Rovdata-appen og ha den klar på mobiltelefonen din når du går ut i påskefjellet, lyder oppfordringen fra Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Færre bjørner funnet i Norge
30. mars 2012 I fjor ble det registrert noen færre bjørner innenfor Norges grenser enn året før. Av totalt 151 individer var det 51 binner og 100 hannbjørner.
Hitellinga er i gang!
29. mars 2012 Du vil også i år få servert rykende ferske resultater fra årets telling av jervekull i Norge her på Rovdata.no.
Ulvemålet er nådd
13. mars 2012 I fjor ble det født tre ulvekull i helnorske revir, viser en fersk rapport fra Rovdata. Dermed er Stortingets bestandsmål på tre årlige ulvekull nådd for andre året på rad.
Rovdata-appen er lansert!
9. mars 2012 Nå kan du laste ned vår nye app gratis fra App Store eller Google Play (tidligere Android Market) med din mobiltelefon.
Rovdata får ros av statsråden
6. mars 2012

Stadig flere deler observasjoner av rovdyr med Rovdata og nå er rapporteringen blitt enda enklere med ny app for smarttelefoner. Arbeidet med å spille på lag med publikum får ros av fornyingsministeren.

Slik foregår overvåkingen av jerv
28. februar 2012 Ny filmsnutt gir deg et innblikk i hvordan jervebestanden blir overvåket i Norge.
Hunngaupe gikk rekordlangt
18. februar 2012 Forskerne har funnet ei hunngaupe som har gått fra Sarek i Sverige til Selbu kommune i Sør-Trøndelag. Det tilsvarer en vandring på cirka 55 mil i luftlinje!
Har påvist i overkant av 50 ulver
17. februar 2012 Overvåkinga av ulv har så langt i vinter sporet 52 til 56 ulver på snø inne på norsk areal.
Bekrefter helnorsk ulvekull i Julussa
10. februar 2012 Rovdata har ved hjelp av DNA-prøver påvist at det ble født et helnorsk ulvekull i Julussa-reviret i 2011.
Dovrejerven er felt
6. februar 2012 Hannjerven «Individ 90», som hadde Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark som sitt rike, ble felt 8. januar i år.
Har bekreftet ett helnorsk ulvekull
27. januar 2012

Sporing på snø denne vinteren viser så langt at det ble født et ulvekull i det helnorske Slettås-reviret i fjor. To andre mulige helnorske kull er også til vurdering.

Leter etter gaupefamilier
13. januar 2012

Ser du en gaupefamilie eller spor i snøen etter to eller flere gauper i følge, så ønsker Statens naturoppsyn (SNO) å høre fra deg.

Jerveanalysene er klare!
22. desember 2011 Du kan nå finne resultater fra samtlige av årets DNA-analyser av prøver fra jerv i Rovbasen.
Trolig to helnorske ulvekull – så langt
16. desember 2011 Foreløpig denne høsten og vinteren er det påvist to ulvekull i to familiegrupper innenfor forvaltningsområdet for ulv i Norge. Videre sporinger utover vinteren vil avklare om kullene er født i helnorske revir.
Jervetispa er fortsatt i Bymarka
13. desember 2011 I 2005 ble det gjennom DNA-analyser påvist ei jervetispe i Bymarka i Trondheim. Nå viser ferske DNA-analyser av ekskrementer at den samme tispa fortsatt holder til i området.
Forutsier gaupebestandens utvikling
8. desember 2011 Forskere fra Norge og Sverige har laget en modell som beregner gaupebestandens utvikling framover i tid. Modellen blir beskrevet i en fersk rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Skadeskutt ulv var ikke fra Julussa-reviret
2. desember 2011 Ulven som ble skutt på i Julussdalen i Elverum 15. oktober i år tilhørte ikke Julussa-reviret. Det viser DNA-analyser av hår og blod som ble funnet på stedet.
Gjenfant bjørn i Gausdal med DNA-prøver
18. november 2011 Hannbjørnen som ble skutt på med hagle i Løten i oktober i fjor var ikke død. DNA-prøver viser at den ble felt i Gausdal i sommer.
Færre ulver i Norge sist vinter
8. november 2011 Til tross for en betydelig økning i antall ulver i Skandinavia sist vinter gikk den norske delbestanden litt ned fra vinteren før.
Nå kommer vinteren – med sporsnø!
25. oktober 2011 Snø på bakken gjør det enklere å oppdage hvor rovdyrene har gått. Du kan enkelt dele dine observasjoner av spor etter våre største rovdyr på www.rovdata.no.
Jervetispe vandret langt
18. oktober 2011 Tispa ble først oppdaget i Storfjord i Troms i 2010. Deretter dukket hun opp på Hamarøy i Nordland i mars år – hele 227 kilometer unna, og enda kan hun ha gått lenger!
Styrker overvåkingen av store rovdyr
6. oktober 2011 Regjeringen gir to millioner kroner ekstra til Rovdata i statsbudsjettet for 2012, som ble lagt fram i dag.
Ulvevalper påvist
3. oktober 2011 En ulveflokk med flere valper ble fredag sett øst for Glomma i Akershus, bare en drøy halvtimes kjøretur fra Oslo. Sporing til vinteren vil avgjøre om valpekullet er helnorsk.
Færre jervekull i Norge
30. september 2011 Resultatene fra årets hitelling av jerv er klar og viser en nedgang i antall valpekull som er født i Norge fra i fjor til i år. Antallet er likevel høyere enn den nasjonale målsettingen.
DNA-spor avslører jerven
27. september 2011 Analysene av årets innsamlede prøver av møkk og hår fra jerv er godt i gang. Du kan allerede nå se en god del av resultatene i Rovbasen.
Tannløs bamse var minst 22 år
22. september 2011 Hannbjørnen som ble felt i Gaundalen i Snåsa 13. juli i år var minst 22 år gammel, viser undersøkelser gjennomført av Rovdata.
Lever inn bjørneskitten!
6. september 2011

Finner du bjørneskitt på din ferd i skog og mark, så ta en prøve av skitten og lever den til Statens naturoppsyn (SNO), oppfordrer Morten Kjørstad i Rovdata. Prøven kan gi viktig informasjon om brunbjørnen i Norge. 

På sporet av gaupene
26. august 2011

Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) har også i vinter gått langs takseringslinjer på leting etter gaupespor. Funnene tyder på en generell nedgang i bestanden sammenlignet med i fjor.

God innsamling av jerveprøver
10. august 2011

Innsamlingen av ekskrementer og hår fra jerv i vinter har gitt mange verdifulle prøver til overvåkingen av arten.

Del dine observasjoner av store rovdyr
13. juli 2011

Rovdata oppfordrer alle til å registrere sine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor og sportegn etter disse, på www.rovdata.no

Har registrert færre jervekull
8. juli 2011

Tellingen av årets jervekull går mot slutten rundt omkring i Norge. Så langt i år er det registrert færre kull, sammenlignet med på samme tid i fjor.

123456789

Nyheter fra Rovdata