GO

 

Teller gaupefamilier i vinter

Meld fra til oss hvis du ser flere gauper som er sammen. Det kan være ei gaupemor i følge med årsunger, oppfordrer Statens naturoppsyn (SNO).

Teller gaupefamilier i vinter
Gaupefamilie på vandring Foto © Ken Gøran Uglebakken/Statens naturoppsyn

SNO overvåker gaupebestanden i felt på oppdrag fra Rovdata, og intensiverer nå innsatsen over hele landet. Snøens ankomst gir gode sporingsforhold, og øker sjansen for å finne en gaupefamilie, som består av ei gaupemor i følge med en eller flere unger.

– Rovviltkontaktene i SNO trenger nå din hjelp. Overvåkingen av gaupebestanden i landet er rettet mot å registrere gaupefamilier, og for at vi skal få en best mulig oversikt, så er vi avhengige av at publikum bidrar i arbeidet, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

– Meld fra til din lokale rovviltkontakt om du kommer over flere gauper i lag, er hans klare oppfordring.

Meld inn så fort som mulig

Stortinget har bestemt at det skal være 65 kull med gaupeunger i Norge hvert år. Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe i Norge og leverer bestandstall og andre overvåkingsdata til forvaltning, media og publikum.

– Når publikum kommer over en gaupefamilie, eller oppdager spor og andre sportegn etter dem, så er det viktig at SNO får gjort grundige undersøkelser på stedet. For at sporene skal være ferskest mulig, er det derfor veldig viktig at det blir gitt beskjed til den lokale rovviltkontakten i SNO så snart som mulig, sier Kjørstad.

Følger instruks

Når rovviltkontaktene ankommer stedet, følger de en instruks for kartlegging av gaupefamilier, som krever at de følger sporene til to dyr minst tre kilometer og sporene til tre eller flere dyr minst en kilometer før de kan slå fast om det er en gaupefamilie eller ikke.

Noen ganger kan ei gaupe gå ei sløyfe i sine egne spor, slik at det ser ut som spor etter to forskjellige gauper, og voksne gauper kan gå sammen i perioder eller følge sporene etter hverandre.

 
Spordeling etter gaupe: Gaupeunger følger vanligvis mora fram til de er nesten ett år gamle, og det er vanlig at de går i moras spor for å spare energi. Det kan ofte være vanskelig å se om det er ett eller flere dyr i følge. Som regel vil ungene gå ut av moras spor der det er fast snø og lett å bevege seg, for eksempel ved veikryssinger og i tett barskog. Foto: Lars Gangås/Statens naturoppsyn 

 
Sporløypa skal dokumenteres med en GPS-sporlogg og bilder skal vise at det er gaupe som har satt sporene, at det er snakk om flere dyr i følge, og at de har gått samtidig og i samme retning. Dette er regler som gjelder i både Norge og Sverige, i landenes felles overvåking av arten.

 
Gaupespor: Gaupa er et kattedyr og har et sporstempel som er svært likt en vanlig huskatt, bare mye større. Sporavtrykket har fire synlige tær, der den ene av de to midtre tærne («Langfingeren») sitter litt lenger fram enn den andre, noe som gir et asymmetrisk og nokså rundt sporstempel. Gaupa har store labber, spormålene er som regel mellom åtte og ti centimeter i diameter. Foto: John Linnell/Scandlynx 


Hva du kan gjøre

Registreringsperioden for gaupe starter 1. oktober hvert år og avsluttes ved utgangen av februar, fordi voksne dyr går sammen i parringstiden i mars, og derfor feilaktig kan bli vurdert som familiegrupper.

Hvis du ønsker å bidra i overvåkingen av gaupe, så kan du melde inn din observasjon direkte til SNOs rovviltkontakt på telefon. Du kan også legge inn din observasjon i Det skandinaviske rapportsystemet for store rovdyr – Skandobs. En beskjed vil da bli sendt til rovviltkontakten i området hvor observasjonen er gjort.

En oversikt over rovviltkontakter i Statens naturoppsyn finner du her.
Les instruks for registrering av gaupefamilier her.
Lenke til Rovbasen

Fakta om overvåkingen av gaupe i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupebestanden i Norge, og sørger for at oversikten over bestanden er best mulig.
  • Bestanden blir hovedsakelig overvåket ved å registrere antall familiegrupper hvert år, som består av mordyr i følge med en eller flere årsunger.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige.
  • De fleste registreringene skjer på sporsnø i vinterhalvåret. Observasjoner av dyr, spor eller sportegn blir meldt inn til Statens naturoppsyn (SNO), som sender ut rovviltpersonell i felt for å undersøke nærmere.
  • Ut fra alle bekreftede observasjoner beregner Rovdata hvor mange ulike familiegrupper av gaupe man har i Norge det enkelte år før jakta starter.
  • Antallet individer i bestanden blir beregnet ut fra hvor mange familiegrupper det er.
  • Utviklingen i gaupebestanden blir også fulgt ved å telle gaupespor på fastlagte takseringslinjer i utvalgte områder på vinteren. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) gjennomfører disse registreringene.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata