Det ble vinteren 2023-2024 påvist 74-76 ulver i Norge, hvorav 42-44 med helnorsk tilhold og 32 med tilhold på begge sider av riksgrensen mot Sverige. I tillegg ble det registrert fire ulver på vandring i mars, altså til sammen 78-80 ulver i registreringsperioden.
Ulv i bøkeskog i ynglerevir i Skåne, 18.2.2022. Foto: viltkamera Länsstyrelsen.a
Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål for hvor mange valpekull som skal fødes i Norge og grenserevir hvert år. Bestandsmålet er på 4-6 årlige ulvekull (ynglinger) i Norge og i grenserevir, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes. Videre vil ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.
I overvåkingssesongen 2023-2024 ble det påvist valpekull i fem helnorske revir, samt tre kull i grenserevir. Ettersom valpekull i grenserevir teller som et halvt kull, tilsvarer dette 6,5 kull i Norge.
Ulvene føder valper om våren. Det er foreløpig uavklart hvor mange valpekull som er født i Skandinavia i 2024. De aller fleste kullene blir først påvist når sporsnø legger seg på bakken vinterstid.
Bestanden i Skandinavia
Sluttrapporten med endelige konklusjoner om bestandsstatus for ulv i Norge og totalt i Skandinavia publiseres cirka 1. juni hvert år. For vinteren 2023-2024 viste beregninger at bestanden var på cirka 440 individer på skandinavisk nivå, som er en nedgang fra året før.
Forsvant nesten
Ulven var praktisk talt utryddet på den skandinaviske halvøya i 1960-årene. Dagens bestand i Norge og Sverige er av finsk-russisk opprinnelse og etablerte seg i Sør-Skandinavia på begynnelsen av 1980-tallet. Gjennom hele 80-tallet var det bare en familiegruppe og aldri mer enn totalt 10 ulver i Skandinavia. I 1990 ankom imidlertid en ny hann fra den finsk-russiske bestanden. En ny familiegruppe ble etablert og bestanden økte raskt gjennom hele 1990-tallet, med flere nyetableringer og en årlig tilvekst i antall ulver på mellom 25 og 30 prosent.
I nyere tid ble valpekull for ulv med helnorsk tilhold første gang påvist i 1997, mens første kull med tilhold på tvers av riksgrensen ble født i 1983. Ved årtusenskiftet var den skandinaviske ulvebestanden på mellom 70 og 80 dyr og fortsatt i vekst. Veksten avtok noe utover 2000-tallet, blant annet på grunn av økt lovlig og ulovlig felling.
Preget av innavl
Genetiske analyser har vist at ulven i Norge og Sverige er preget av innavl. Frem til 2008 nedstammet hele den skandinaviske bestanden fra kun tre dyr. Data tyder på at den lave genetiske variasjonen gir effekter som redusert reproduksjon, lavere overlevelse av valper eller en kombinasjon av begge deler.
De siste årene er det imidlertid registrert nye innvandrere fra den finsk-russiske bestanden både på norsk og svensk side, hvorav sju har ynglet. Imidlertid har kun tre av disse fått avkom som har lyktes å etablere seg og yngle, så den skandinaviske ulvebestanden stammer fortsatt fra kun seks ubeslektede individer. Gjennomsnittlig innavlsnivå for ynglende par er i underkant av helsøskenparring i en større bestand.
Ulveflokker og revirmarkerende par av ulv i Norge og Sverige vinteren 2023-2024. Kart: Rovdata