I år er det påvist færre vellykkede hekkinger og en lavere ungeproduksjon hos kongeørn i Norge, sammenlignet med i fjor.
I år er det påvist litt flere vellykkede hekkinger og økt ungeproduksjon hos kongeørna, sammenlignet med i fjor. Det viser resultatene fra årets overvåking av arten i 12 faste områder spredt rundt omkring i landet, melder Rovdata.
I år er det påvist en noe høyere produksjon av kongeørnunger i de 12 utvalgte intensivområdene rundt om i landet, sammenlignet med i fjor. I de fire nordligste områdene er det imidlertid en lav produksjon i år.
Unge kongeørner som ble merket i et forskningsprosjekt på Fosen i Trøndelag besøkte både Sogn, Røros og Finnmark i studieperioden. De territorielle ørnene holdt seg innenfor eget territorium i hekkeperioden. I overvåkingen av arten følger Rovdata med på de territorielle ørnene i alle deler av landet, og ser på ungeproduksjon og voksenoverlevelse.
DNA er mye diskutert i rovviltdebatten i Norge. Rovdata har derfor lansert en ny film og nettside som forklarer hvordan vi bruker DNA til å overvåke de store rovdyrene og kongeørn i landet.
Det er gått ti år siden Rovdata ble lansert 30. november 2010 med et fagseminar på Rockheim i Trondheim. Målet var å styrke rovviltovervåkingen i Norge. Siden den gang har vi jobbet for å levere presise bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge.
Rovdata har registrert lavere ungeproduksjon hos kongeørn i Norge i år, sammenlignet med i fjor. I seks av områdene med kongeørnovervåking er produksjonen nesten halvert siden oppstarten i 1992.
En ny bestandsstatus for kongeørn i Norge er klar og bestanden er innenfor det nasjonale bestandsmålet, viser en ny rapport fra Rovdata.
Det er i år registrert noen flere hekkinger og unger født i de tolv områdene med intensivovervåking av kongeørn i Norge, sammenliknet med i fjor. Ungeproduksjonen er imidlertid lav i mange av områdene.
Rovdata og NINA deltar også i år på De nordiske jakt- og fiskedager på Elverum. Dere finner oss i Stabbursgata fra fredag morgen.
Like mange hekkinger og én unge mer, sammenlignet med fjoråret. Det er status for kongeørn i de tolv overvåkede intensivområdene.
Noen færre vellykkede hekkinger og noen færre kongeørnunger er status for kongeørn i de tolv overvåkede intensivområdene, sammenlignet med i fjor.
Resultatene fra årets overvåking av kongeørn i tolv utvalgte intensivområder er klar. I år er det registrert både færre vellykkede hekkinger og færre unger i områdene, viser en ny rapport fra Rovdata.
Det er i 2015 registrert omtrent like mange vellykkede hekkinger og flyvedyktige unger av kongeørn i områdene med intensiv overvåking i Norge som året før. Antallet er også på linje med gjennomsnittet for områdene fra tidligere år.
Vi har lagt om på våre nettsider for at de skal fungere optimalt på PC, mobil og nettbrett. Det er også lagt inn noen nye tjenester og vi har forbedret brukervennligheten ytterligere for alle besøkende.
Rovdata har kartlagt 1260 ulike kongeørnterritorier over hele Norge, og anslår at 963 av disse har vært okkupert av et hekkende par med kongeørn en eller flere ganger i de siste fem årene.
Felles metodikk for overvåking av kongeørn i Norge og Sverige, og kanskje også Finland, er blant anbefalingene fra Fagrådet, som møttes på Arlanda denne uka.
Jonas Kindberg er ansatt som ny leder for Rovdata. Fra august i år skal han lede Rovdatas arbeid med å fremskaffe nøyaktige bestandstall og oversikter over de fire store rovdyrene og kongeørn i Norge.
Det ble produsert betydelig flere flyvedyktige kongeørnunger i år enn i fjor. I de elleve utvalgte områdene som blir fulgt intensivt av overvåkingen ble det produsert over dobbelt så mange unger sammenlignet med fjoråret.
Morten Kjørstad, leder i Rovdata, har stor tiltro til at publikum legger inn faktiske observasjoner i det nye rapportsystemet for store rovdyr på www.rovdata.no.
Rovdata er en sentral aktør i arbeidet med å kartlegge og overvåke gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge. Den nyetablerte enheten ble 30.november markert med et miniseminar på Rockheim i Trondheim.