Vinter og snø betyr oppstart for de årlige registreringene av gaupe og ulv. Publikum gjør en svært viktig jobb i registreringene av store rovdyr i Skandinavia. Siden 2010 er det meldt inn over 100 000 observasjoner fra Norge og Sverige i det skandinaviske rapportsystemet for store rovdyr - Skandobs.
Det er i år påvist 61 jervekull og beregnet 355 voksne jerver i Norge, noe som er omtrent på samme nivå som i fjor. Jervebestanden er over det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige jervekull som Stortinget har bestemt.
For første gang siden jerveovervåkingen startet er det dokumentert et jervekull i rovviltregion 4 på Østlandet. Et viltkamera har tatt bilde av ei jervetispe og en valp i Nes kommune i Akershus fylke i mai i år.
Data fra den DNA-baserte overvåkingen av jerv viser at mange individer etablerer seg i relativt kort avstand fra oppvekstområdet, men begge kjønn kan spre seg over store områder.
Rovdata har det siste året mottatt og undersøkt 200 døde store rovdyr. De fleste er felt i jakt, men noen er også funnet døde, som denne 16 år gamle jervetispa i Nordland. Hun ble registrert over mange år i og rundt Rago nasjonalpark.
Rovdata oppsummerer årlig bestandsstatus for de fire store rovdyrene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge i et brev til Miljødirektoratet.
Hvis du ser jervespor og finner jervebæsj i påska, så plukk gjerne med en liten bit av bæsjen med en ren plastpose og lever prøven til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt, oppfordrer Rovdata.
Du kan også denne våren og sommeren følge med på feltregistreringene av jervekull i Norge i Rovdatas jerveteller.
Du kan bli med på den DNA-baserte overvåkingen av jerv i 2024. Rovdata oppfordrer publikum til å melde fra om funn av jerveskit til en lokal rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO).
Det er i år samlet inn og analysert rekordmange DNA-prøver fra jerv i Norge, og andelen påviste jerver er høyere enn noen gang. Jervebestanden har vært stabil de siste tre årene.
I overvåkingssesongen 2023 ble det registrert 155 jervekull i Norge og Sverige. Det gir en estimert bestand på 865 voksne jerver i Skandinavia, men resultatet kan ikke sammenlignes med tidligere år fordi Norrbottens län ikke er med i beregningene.
Snøen har ankommet flere steder i landet. Det betyr at det igjen er mulig å spore gaupe og ulv. Du kan bidra i rovdyrovervåkingen ved å melde fra om observasjoner eller funn av skit og hår til en lokal rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO).
I vår og sommer er det påvist 64 kull med jervevalper i landet, som er en markant økning fra 45 kull i 2022. Antallet jervekull er dermed tilbake på cirka 60 kull, hvor det har ligget i de seneste årene.
Rovdata har sendt sitt årlige brev til Miljødirektoratet som oppsummerer bestandsstatus for gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge.
Rovdata oppfordrer alle på tur i påska til å være observante på jervespor og til å samle inn jervskit som oppdages i tilknytning til spor. Sånn kan du bidra i DNA-overvåkingen av jerv i Norge. Prøver fra skit plukkes opp med rene plastposer og leveres til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt.
Hver vår og sommer pågår det feltregistreringer av jervekull over hele landet. Nå kan du igjen følge med på innmeldte kull i Rovdatas jerveteller.
Rovdata oppfordrer publikum til å samle inn jerveskit og delta i DNA-registreringen av jerv over hele landet. Innsamlede prøver leveres til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt.
Det er i år registrert 329 jerver på DNA i Norge og den norske jervebestanden beregnes ut fra den DNA-baserte overvåkingen til å bestå av 349-391 individer. Bestandsstørrelsen er på samme nivå som i fjor.
I år er det påvist 164 kull med jervevalper i Norge og Sverige, og det er en oppgang på fire kull fra i fjor. Økningen har funnet sted i Sverige, der det i år er påvist 19 flere kull. I Norge har antall påviste kull falt betydelig sammenlignet med 2021.
I 2022 er det påvist 45 jervekull i landet og det er betydelig færre enn i fjor, men bestanden er fortsatt over det nasjonale bestandsmålet på 39 kull.
Det ble påvist 322 jerver i Norge ved DNA-analyser i fjor. Ved hjelp av fangst-gjenfangst-modellering estimeres bestanden til å bestå av 358-418 individer, viser en rapport fra Rovdata.
Det er i år påvist 160 kull med jervevalper i Norge og Sverige, og det er nedgang på fire kull fra i fjor.
I vår og sommer er det påvist 60 kull med jervevalper i de årlige hiregistreringene av jerv over hele landet. Det er en nedgang på tre kull sammenlignet med i fjor, viser tall fra Rovdata.
Rovdata har sendt sitt årlige brev til Miljødirektoratet som oppsummerer bestandsstatus for de store rovdyrene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge.
Rovdata oppfordrer turfolket i påska til å samle med seg ekskrementer fra jerven, som er det største mårdyret vi har i Norge. Prøver kan plukkes opp med plastposer og skal leveres til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt.
Rovdata har lansert årets jerveteller der du kan følge med på feltregistreringa av jervekull over hele landet i vår og sommer.
I overvåkingssesongen 2020 ble det påvist 339 jerver i Norge. Basert på en nylig utviklet fangst-gjenfangst modell ble bestanden anslått til 378 individer. Resultatet er nærmest identiske med antall jerv beregnet (382) fra hitellingene.
DNA er mye diskutert i rovviltdebatten i Norge. Rovdata har derfor lansert en ny film og nettside som forklarer hvordan vi bruker DNA til å overvåke de store rovdyrene og kongeørn i landet.
Det er gått ti år siden Rovdata ble lansert 30. november 2010 med et fagseminar på Rockheim i Trondheim. Målet var å styrke rovviltovervåkingen i Norge. Siden den gang har vi jobbet for å levere presise bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge.
Den siste jerveregistreringa på snø i Nordland ble et spesielt møte med to jervevalper for feltmannskapene fra Statens naturoppsyn (SNO).
Det er i år påvist 164 kull med jervevalper i Skandinavia, og det er omtrent samme antall som i fjor. Samtidig har antallet jerver i Skandinavia økt med 5,5 prosent.
Nå som snøen har meldt sin ankomst flere steder i landet blir det enklere å oppdage spor etter de store rovdyrene. Husk da å ha Skandobs-appen klar på din mobiltelefon!
Det er i vår og sommer registrert 63 kull med jervevalper i Norge, og det er en oppgang på ett kull fra i fjor, melder Rovdata.
I et brev til Miljødirektoratet oppsummerer Rovdata hvor mange ungekull som ble født av de fire store rovdyrene i Norge i 2019.
Du kan også i år følge årets hiregistrering av jerv i Rovdatas jerveteller. Den oppdateres fortløpende mens feltarbeidet pågår i vår og sommer.
Skandobs har vært gjennom nok en oppdatering og nå kan rapportørene selv endre og slette egne observasjoner.
Rovdata oppfordrer alle til å ha med seg rene plastposer på tur og bruke dem til å plukke opp biologisk materiale fra jerv for DNA-analyser. Prøver skal leveres til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt.
Det er i år påvist 734 jerver i Norge og Sverige ved hjelp av innsamling og DNA-analyser av prøver. Det er 35 flere enn det som ble påvist fra fjorårets DNA-analyser.
Det er i år påvist 165 kull med jervevalper i Norge og Sverige. Det er en nedgang på ni prosent sammenlignet med i fjor. Samtidig har antallet jerver økt i begge land.
Rovdata og Naturvårdsverket jobber kontinuerlig for å utvikle det skandinaviske rapportsystemet for store rovdyr – Skandobs. Nå har det blitt mye enklere og raskere å søke fram rovdyrobservasjoner i kartløsningen.
Det er i år registrert 61 kull med jervevalper i Norge, og det er en oppgang på fem prosent (tre kull) fra i fjor, melder Rovdata. Det er også over det nasjonale bestandsmålet.
Statens naturoppsyn (SNO) har i år meldt inn 62 jervekull til Rovdata, som nå skal kvalitetssikre feltmaterialet.
Rovdata og NINA deltar også i år på De nordiske jakt- og fiskedager på Elverum. Dere finner oss i Stabbursgata fra fredag morgen.
Rovdata har i et brev til Miljødirektoratet oppsummert status for de fire store rovdyrene jerv, brunbjørn, ulv og gaupe i Norge.
Tradisjonen tro oppfordrer Rovdata folk på tur til å samle inn jervebæsj i påska. Prøver kan plukkes opp i plastposer og leveres til Statens naturoppsyn (SNO) i området.
Jerven har ingen tydelige barrierer i Skandinavia og kan spre genene sine over store områder. Det viser en ny studie, hvor materiale fra om lag 1 700 jerver fra hele utbredelsesområdet i Fennoskandia er undersøkt.
Fram mot sommeren kan du følge med på hiregistreringen av jerv rundt omkring i landet i jervetelleren på www.rovdata.no.
I Statens naturoppsyn (SNO) tar de gjerne i mot skit på jobben, når den kommer fra jerv. Når innsamlingen starter på nyåret, oppfordrer Rovdata deg til å levere prøver av jervens hår og ekskrementer til SNO.
Gjennom DNA-analyser av hår, urin og bæsj ble det registrert 699 jerver i Skandinavia forrige vinter. Det er en oppgang på 38 individer fra året før.
Det er i år påvist 181 jervekull i Norge og Sverige, og det er en oppgang på 32 prosent fra i fjor. Antall påviste kull har økt både i Norge og Sverige.