GO

 

Grenseløs DNA-overvåking av jerv
7. mars 2014 Jerven beveger seg uavhengig av landegrenser og etterlater seg genetiske spor på sin ferd. DNA-analyser av dens etterlatenskaper i Norge, Sverige og Finland gir ny kunnskap om sammenhenger mellom delbestander og bevegelser mellom land og områder.
Se unike rovdyrbilder i Skandobs
27. februar 2014 Har du noen gang sett en gaupefamilie, og attpåtil på så kloss hold som dette? Det har de færreste av oss, men nå har du muligheten. Nye og sjeldne bilder av de store rovdyrene blir delt av publikum i Skandobs, og arkivet er åpent for alle.
Lanserer ny rovdyrapp for Skandinavia
21. februar 2014 Norge og Sverige har tatt nok et viktig steg mot økt samarbeid om overvåking av de største rovdyrene. Nå kan både nordmenn og svensker dele observasjoner av rovdyrene i en felles database med den nye Skandobs-appen.
Sjeldent jervebesøk i Østfold
17. januar 2014

I februar i fjor ble en jerv filmet med viltkamera i Marker i Østfold. DNA-analyser av skit og hår som den etterlot seg viser nå at det var ei jervetispe som var på besøk. Hun er i etterkant også påvist i Sverige og Hedmark.

«Kirunajerven» slo seg ned i Alvdal
3. januar 2014 Hannjerven Ind1253, også kalt «Kirunajerven», gikk rekordlange 80 mil fra Kiruna nord i Sverige til Alvdal kommune i Østerdalen. Nå viser DNA-analysene til Rovdata at jerven har slått seg til ro i området.
Plukk jervskit på nyåret
30. desember 2013 Rovdata bruker jervskit til å overvåke jerven i Norge. Nå håper vi at du kan plukke opp jervskit der du bor og dermed bidra i overvåkingen av arten.
Norsk-svensk rovdyrovervåking er i gang
5. november 2013 I vinter blir både gaupe og jerv overvåket med felles metoder i Norge og Sverige. Til neste år kommer de felles bestandstallene.
Færre jervekull enn på mange år
1. oktober 2013 Det er i år født færre jervekull i Norge enn på mange år, viser en ny overvåkingsrapport fra Rovdata.
Har obdusert rovdyr
9. juli 2013 204 rovdyr har blitt obdusert og undersøkt av Rovdata i Trondheim det siste året. Her finner du resultatene.
Jerven har født færre valpekull i år
5. juli 2013 Det er i år født færre kull med jervevalper i Norge enn på mange år. Det viser foreløpige tall fra årets registreringer.
Så mange store rovdyr har vi i Norge
31. mai 2013 Det har blitt flere jerver og ulver i landet mens antallet bjørner har gått ned. Det viser en fersk rapport fra Rovdata som beskriver utviklingen i bestandene fra 2011 og fram til siste år.
Meld fra om rovdyr i påska
27. mars 2013 Pass på å ha Rovdata-appen klar på mobiltelefonen før du legger ut på tur i påska. Med noen enkle tastetrykk kan du dele observasjoner av de store rovdyrene med oss.
Jerv gikk hele 80 mil
28. februar 2013 Rovdata har ved hjelp av DNA-analyser påvist en hannjerv i Alvdal kommune i Østerdalen som tidligere er registrert i Kiruna nord i Sverige. Det er en vandring på cirka 800 kilometer i luftlinje fra nord mot sør!
Nytt rapportsystem for store rovdyr - Skandobs
18. februar 2013 Nå kan du dele dine observasjoner av de største rovdyrene med svenskene og se hvilke observasjoner som blir gjort av våre naboer i øst. Rovdata og Naturvårdsverket i Sverige lanserer i dag det nye rapportsystemet Skandobs.
Anbefaler tettere rovviltsamarbeid
28. desember 2012 Ekspertene i Fagrådet anbefaler en samordning av overvåkingen av gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge og Sverige. Overvåkingen bør også samordnes med Finland og Russland, råder ekspertene.
Har du kommet over jervskit?
27. desember 2012 Da håper vi at du plukker den opp, legger den i en plastpose og leverer den inn til Statens naturoppsyn (SNO). Innleverte prøver vil bli analysert for DNA.
Over 400 jerver påvist ved DNA
23. desember 2012 Analysene av årets innsamlede jerveprøver er klare og du kan nå finne resultatene i Rovbasen.
Har funnet rekordmange jervekull
1. november 2012 Årets registrering av jerv viser at det aldri før er påvist like mange valpekull i Norge som i år siden overvåkingsprogrammet for rovvilt startet i 2001.
Er Nordreisahannen fortsatt i live?
15. oktober 2012 Det er ett av mange spørsmål om jervebestanden i Norge som Rovdata skal forsøke å finne svar på gjennom analysene av årets DNA-prøver fra jerv.
Mer til overvåkingen av rovvilt
8. oktober 2012 Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Rovdata med 3,2 millioner kroner i statsbudsjettet for 2013.
Ønsker rovdyrtips fra jegerne
27. september 2012 Kommer du over store rovdyr under jakta eller turen i skogen i høst? Husk å melde i fra om observasjonen i rapportsystemet for store rovdyr på internett eller via Rovdata-appen, oppfordrer Rovdata.
Avlivet sterkt medtatt jervetispe
19. september 2012 Tidligere denne måneden så en turgåer seg nødt til å avlive ei syk og skadet jervetispe i Åmotsdalen i Oppdal. Nå viser det seg at tispa har levd et langt liv over store deler av Dovrefjell.
Har overlevert forslag til felles overvåking
7. september 2012 Arbeidsgruppene som har sett på hvordan overvåkingen av gaupe og jerv i Norge og Sverige kan forbedres og slås sammen har overlevert deres forslag til Direktoratet for naturforvaltning (DN) i Norge og Naturvårdsverket (NV) i Sverige. Les forslagene her!
Samler rovdyrovervåkinga i Skandinavia
24. august 2012 Felles og bedre metoder vil gi sikrere bestandstall og gjøre det enklere å sammenstille overvåkingsdata fra Norge og Sverige. Fra og med neste år kommer felles skandinaviske rapporter for artene gaupe og jerv.
Har du sett rovdyr i sommer?
24. juli 2012 Husk å registrere din observasjon av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i rapportsystemet for store rovdyr hos Rovdata.
Jerven yngler som aldri før
19. juli 2012 Foreløpige tall viser at det i år er født rekordmange jervekull i Norge siden registreringene startet i 2000.
Flere jerv i nord og færre i sørvest
6. juli 2012 I perioden fra 2008 til 2011 har det blitt flere jerv i Midt- og Nord-Norge, mens bestanden har minket i Sørvest-Norge.
Har undersøkt døde rovdyr
28. juni 2012 Rovdata har mottatt og obdusert 261 rovdyrkadaver det siste året. Det eldste dyret var en 22 år gammel bjørn.
Jobber for felles overvåking
22. mai 2012 To arbeidsgrupper har startet arbeidet med å utvikle felles og bedre overvåkingsmetoder på gaupe og jerv i Norge og Sverige. Målet er en felles rapportering av bestandsdata om artene.
Status for de fire store rovdyrene i Norge
21. mai 2012

Ulvebestanden synes å holde seg stabil, mens det før jakta i vinter ble påvist færre gauper i landet enn året før. I fjor ble det registrert noen færre bjørner og en nedgang i antall jervekull fra året før. Det viser en fersk oversikt fra Rovdata.

Har du lastet ned Rovdata-appen?
9. mai 2012

Husk å ha den med deg når du vandrer ut i skog og fjell. Du vet aldri når du kommer over spor etter et rovdyr!

Ny skandinavisk jerverapport
20. april 2012 For andre året på rad har svenske Viltskadecenter og norske Rovdata satt sammen overvåkingsdata på jerv i Sverige og Norge i en felles rapport.
Husk Rovdata-appen på påsketuren!
3. april 2012 Last ned Rovdata-appen og ha den klar på mobiltelefonen din når du går ut i påskefjellet, lyder oppfordringen fra Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Hitellinga er i gang!
29. mars 2012 Du vil også i år få servert rykende ferske resultater fra årets telling av jervekull i Norge her på Rovdata.no.
Rovdata-appen er lansert!
9. mars 2012 Nå kan du laste ned vår nye app gratis fra App Store eller Google Play (tidligere Android Market) med din mobiltelefon.
Rovdata får ros av statsråden
6. mars 2012

Stadig flere deler observasjoner av rovdyr med Rovdata og nå er rapporteringen blitt enda enklere med ny app for smarttelefoner. Arbeidet med å spille på lag med publikum får ros av fornyingsministeren.

Slik foregår overvåkingen av jerv
28. februar 2012 Ny filmsnutt gir deg et innblikk i hvordan jervebestanden blir overvåket i Norge.
Dovrejerven er felt
6. februar 2012 Hannjerven «Individ 90», som hadde Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark som sitt rike, ble felt 8. januar i år.
Jerveanalysene er klare!
22. desember 2011 Du kan nå finne resultater fra samtlige av årets DNA-analyser av prøver fra jerv i Rovbasen.
Jervetispa er fortsatt i Bymarka
13. desember 2011 I 2005 ble det gjennom DNA-analyser påvist ei jervetispe i Bymarka i Trondheim. Nå viser ferske DNA-analyser av ekskrementer at den samme tispa fortsatt holder til i området.
Nå kommer vinteren – med sporsnø!
25. oktober 2011 Snø på bakken gjør det enklere å oppdage hvor rovdyrene har gått. Du kan enkelt dele dine observasjoner av spor etter våre største rovdyr på www.rovdata.no.
Jervetispe vandret langt
18. oktober 2011 Tispa ble først oppdaget i Storfjord i Troms i 2010. Deretter dukket hun opp på Hamarøy i Nordland i mars år – hele 227 kilometer unna, og enda kan hun ha gått lenger!
Styrker overvåkingen av store rovdyr
6. oktober 2011 Regjeringen gir to millioner kroner ekstra til Rovdata i statsbudsjettet for 2012, som ble lagt fram i dag.
Færre jervekull i Norge
30. september 2011 Resultatene fra årets hitelling av jerv er klar og viser en nedgang i antall valpekull som er født i Norge fra i fjor til i år. Antallet er likevel høyere enn den nasjonale målsettingen.
DNA-spor avslører jerven
27. september 2011 Analysene av årets innsamlede prøver av møkk og hår fra jerv er godt i gang. Du kan allerede nå se en god del av resultatene i Rovbasen.
God innsamling av jerveprøver
10. august 2011

Innsamlingen av ekskrementer og hår fra jerv i vinter har gitt mange verdifulle prøver til overvåkingen av arten.

Del dine observasjoner av store rovdyr
13. juli 2011

Rovdata oppfordrer alle til å registrere sine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor og sportegn etter disse, på www.rovdata.no

Har registrert færre jervekull
8. juli 2011

Tellingen av årets jervekull går mot slutten rundt omkring i Norge. Så langt i år er det registrert færre kull, sammenlignet med på samme tid i fjor.

Her er de eldste rovdyrene
1. juli 2011

Rovdata har undersøkt alle døde rovdyr som ble sendt inn til oss av jegere det siste året. Nå får du blant annet vite hvor gamle dyrene var da de ble felt. 

Første jerverapport for Skandinavia
9. juni 2011

For første gang har overvåkinga av jerv i Norge og Sverige satt sammen en felles statusrapport for arten i Skandinavia.

1234

Nyheter fra Rovdata