GO

 

Se, et jervekull kun fem mil fra Oslo

For første gang siden jerveovervåkingen startet er det dokumentert et jervekull i rovviltregion 4 på Østlandet. Et viltkamera har tatt bilde av ei jervetispe og en valp i Nes kommune i Akershus fylke i mai i år.

Se, et jervekull kun fem mil fra Oslo
Jervetispa og en valp ble fotografert av et viltkamera i Nes kommune 14. mai i år. Foto: Nes kommune

Statens naturoppsyn (SNO) har kontrollert plassen og meldt inn jervekullet til Rovdatas Jerveteller (lenke), som oppdateres forløpende gjennom overvåkingssesongen på jerv.

Unik dokumentering

– Dette er det første jervekullet som er dokumentert i region 4 siden overvåkingen startet i 2001, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata. 

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge. Hvert år kontrollerer SNO gamle og nye hiplasser i Norge for å registrere årets valpekull fra februar og utover våren og sommeren. Dataene kvalitetssikres deretter av Rovdata. I fjor ble det påvist betydelig flere jervekull i Norge enn året før. (lenke til nyhetssak)

Jervekullet (gul stjerne) ble fotografert av et viltkamera kun 5 mil i luftlinje fra Oslo. Kart: Rovdata

Ingen skader på sau

Jervekullet ble fotografert i Nes, med nærmeste dokumenterte jervekull cirka 7 mil unna, i gamle Hedmark fylke. Det er ingen kjent hilokalitet knyttet til observasjonen, og det er ikke vedtatt noe bestandsmål for jerv i regionen.

– Det har vært dokumentert jervetrafikk i området over flere år, men det har så langt ikke vært en eneste jerveskade på sau der, sier Ida Glemminge, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn.

Du kan følge med på dokumenterte og antatt sikre jervekull i årets Jerveteller på rovdata.no
 

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata