GO

 

Lever inn jervebæsj til SNO!
21. desember 2017

Etter nyttår starter den årlige innsamlingen av skit og hår fra jerv. Rovdata oppfordrer alle til å levere prøver av hår og ekskrementer fra jerv de finner ute i skog og fjell til Statens naturoppsyn (SNO).

Meld fra om store rovdyr
1. desember 2017

Du kan bidra i registreringen av ulv og familiegrupper av gaupe i vinter. Observasjoner kan meldes direkte på telefon til Statens naturoppsyn (SNO) eller via Skandobs.

Det er registrert flere jervekull i Skandinavia
1. november 2017

Selv om det er påvist færre kull med jervevalper i Norge det siste året, har antallet økt på skandinavisk nivå. Årsaken er at det er registrert betydelig flere jervekull i Sverige i år.

Laveste antall jervekull siden 2002
6. oktober 2017

Det er under årets registreringssesong påvist 40 jervekull i Norge. Færre kull har det ikke blitt påvist siden 2002, men bestanden er omtrent på bestandsmålet.

Bymarkajerven er død
30. august 2017

Den etter hvert så kjente jervetispa i Bymarka i Trondheim ble skutt av personell fra Statens naturoppsyn (SNO) i går kveld. Tispa ble funnet på Fjellsætermyrene i en så dårlig forfatning at den ble avlivet av dyrevelferdshensyn.

Har så langt registrert 40 jervekull
5. juli 2017

Overvåkingen av jerv pågår fortsatt, men en foreløpig opptelling tyder på at det er født færre jervekull i Norge i år.

Så mange rovdyrkull ble født
16. mai 2017

Rovdata har rapportert til Miljødirektoratet hvor mange kull med store rovdyr som ble påvist i Norge i fjor.

Norges eldste jerv bor i Bymarka i Trondheim
5. mai 2017

DNA-analyser av skitprøver bekrefter at jervetispa i Bymarka i Trondheim fortsatt holder stand. Hun har nå blitt rekordgammel.

Meld fra om rovdyr i påska
11. april 2017

Gjør som over 23 000 andre og registrer deg i Skandobs. Du kan dele observasjoner av både gaupe, jerv, brunbjørn og ulv via app og internett i påskeferien.

Følg med på hiregistreringa av jerv!
5. april 2017

Den årlige registreringa av jervekull rundt omkring i Norge er i gang. Du kan følge med på feltarbeidet og kullene som blir registrert i jervetelleren på www.rovdata.no.

Over 20 000 brukere av Skandobs!
13. januar 2017

Stadig flere vil dele observasjoner av de store rovdyrene i Norge og Sverige. Det er nå i overkant av 20 000 registrerte brukere av rapportsystemet Skandobs, og veksten er klart størst i Sverige.

Ber om hår og skit fra jerv
27. desember 2016

Rovdata oppfordrer folk i hele landet til å delta i den årlige innsamling av ekskrementer og hår fra jerv for DNA-analyser. Prøvene kan overleveres til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt.

DNA-analyser påviste 306 jerver i Norge
23. desember 2016

Årets DNA-analyser av innsamlede hår- og ekskrementprøver fra jerv i Norge er gjennomført. I år ble det påvist 306 ulike individer ved hjelp av metoden innenfor landets grenser, og det er en oppgang fra 269 påviste individer i fjor.

Betydelig færre jervekull i Skandinavia
3. november 2016

Det er i årets registreringssesong påvist til sammen 108 jervekull i Skandinavia, og det er en nedgang på 33 prosent sammenlignet med i fjor.

Jervebestanden er over bestandsmålet
25. oktober 2016

Det er i år registrert 50 jervekull i Norge og det er over det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige kull, som Stortinget har bestemt. Antall registrerte kull i landet har likevel falt betydelig siden i fjor.

Del dine rovdyrobservasjoner i sommer
1. august 2016

Skal du ut på tur i naturen i sommer anbefaler Rovdata at du har Skandobs-appen klar på mobiltelefonen. Både gaupe, jerv, brunbjørn og ulv er aktive i sommermånedene, og du kan enkelt dele observasjoner av artene i Skandobs.

Foreløpige tall tyder på færre jervekull
21. juli 2016

Det er så langt i år meldt inn 45 jervekull i Norge til Rovdata, og det er en betydelig nedgang fra 65 kull i fjor. Bestanden er likevel trolig også i år over det nasjonale bestandsmålet. Rovdata presiserer at dette er foreløpige tall.

Så mange rovdyrkull ble påvist i Norge
27. mai 2016

Rovdata har levert en bestandoversikt på artene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv til Miljødirektoratet. Hovedfokus i rapporteringen er på hvor mange ungekull av de ulike artene som er født i Norge.

Fikk pris for arbeid med DNA-analyser
24. mai 2016

Rovdatas egen genetiker Øystein Flagstad mottok i dag en pris for sitt arbeid med å utvikle DNA-analyser som en metode til å overvåke dyrepopulasjoner. Metoden gjør det mulig å overvåke ville dyr uten at man trenger å være i kontakt med dem.

Hitellinga av jerv er i gang
30. mars 2016 Statens naturoppsyn (SNO) har startet feltregistreringen av jervekull som er født i Norge i vår. Du kan følge arbeidet på Rovdata.no.
På sporet av rovdyr i påska?
23. mars 2016

Ha Skandobs-appen klar på din mobiltelefon når du legger ut på påsketur, så kan du delta i overvåkingen av de store rovdyrene.

Har funnet sjefen på Saltfjellet
21. mars 2016

Hannjerven «Ind2628» har over flere år regjert på Saltfjellet og ned mot Nordlandskysten. DNA-analyser av hans ekskrementer avslører at han har hatt store deler av fjellområdet som sitt hjem de siste fire årene.

Har du lyst til å samle inn jervskit?
28. desember 2015

Overvåkingen av jerv i Skandinavia får viktig informasjon fra DNA-analyser av jervskit. På nyåret kan du bidra i overvåkingen ved å samle inn hår- og skitprøver etter jerv og levere dem til Statens naturoppsyn (SNO) i området.

Rovdata har oppgradert nettsidene!
17. desember 2015

Vi har lagt om på våre nettsider for at de skal fungere optimalt på PC, mobil og nettbrett. Det er også lagt inn noen nye tjenester og vi har forbedret brukervennligheten ytterligere for alle besøkende.

Oppgang i antall jervekull i Skandinavia
16. oktober 2015

Det er under årets hitelling av jerv i Skandinavia registrert flere jervekull i både Norge og Sverige enn i fjor. Til sammen er det i år registrert 160 kull i Skandinavia, og det er en økning på 16 prosent fra fjoråret.

Jerven ligger over bestandsmålet
1. oktober 2015

Det er i år registrert 65 kull med jervevalper i Norge, og det er 26 kull over det nasjonale bestandsmålet som Stortinget har bestemt. Av disse er 17 kull tatt ut av forvaltningen på ekstraordinære uttak.

Ser du rovdyr i sommer?
28. juli 2015

Møter du gaupe, jerv, brunbjørn eller ulv i sommer, eller kommer over spor etter disse artene, så pass på å ha Skandobs-appen klar på mobiltelefonen din, oppfordrer Rovdata. Da kan du kjapt og enkelt dele observasjoner av de store rovdyrene eller av sportegn etter dem.

Økning i antall jervekull
22. juli 2015

Foreløpige tall fra årets overvåking av jerv viser at det er registrert 61 kull med valper på landsbasis. Det er ni flere jervekull enn det som ble påvist i fjor og viser at bestanden også i år vil ligge over det nasjonale bestandsmålet.

Kjente bjørner og jerv med halsbyll
14. juli 2015

Rovdata har mottatt og undersøkt 239 døde rovdyr fra hele landet det siste året. Blant dem var fire eldre bjørner som er påvist av overvåkingen over mange år og ei jervetispe med en knyttnevestor byll på halsen.

Så mange store rovdyr ble født i Norge
13. mai 2015

Rovdata har sendt en samlet oversikt over bestandsstatus for artene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge til Miljødirektoratet.

Over 10.000 vil rapportere om rovdyr
11. mai 2015

Interessen er stor rundt de største rovdyrene i Skandinavia og mange vil dele observasjoner av dem i Norge og Sverige. Nylig rundet det felles skandinaviske rapportsystemet Skandobs 10.000 registrerte brukere.

Meld fra om rovdyr i påsken
30. mars 2015

Påskeferien brukes av mange ute i naturen og på fjellet. Det øker sjansen for å se spor etter de store rovdyrene i landet. Du kan enkelt delta i overvåkingen av artene ved å dele dine observasjoner i Skandobs!

Teller jervekullene i Skandinavia
20. mars 2015

Årets feltregistrering av jervekull i Norge og Sverige er godt i gang. Som tidligere år kan du holde deg løpende oppdatert på feltarbeidet i Norge her på www.rovdata.no.

Overtar som ny leder i Rovdata
18. mars 2015

Jonas Kindberg er ansatt som ny leder for Rovdata. Fra august i år skal han lede Rovdatas arbeid med å fremskaffe nøyaktige bestandstall og oversikter over de fire store rovdyrene og kongeørn i Norge.

Mange vil rapportere om rovdyr
11. februar 2015

Det norsk-svenske rapportsystemet Skandobs fortsetter å vokse og blir stadig mer populært. Over 9000 er registrert som brukere av systemet så langt og antallet fortsetter å stige.

Østfoldjerv felt i Oppland
3. februar 2015

Jervetispa «Ind3559» som var på et sjeldent jervebesøk i Østfold fylke i mars 2013, ble felt i Oppland 3. mai i fjor. Det viser DNA-analyse av en vevsprøve som Rovdata har gjennomført.

Vil at du skal plukke jervskit
30. desember 2014

DNA-analyser av jervebæsj gir viktig informasjon om jerven og bestanden i Skandinavia. Du kan bidra i overvåkingen av arten ved å plukke med deg en skitprøve når du er ute på tur på nyåret.

En tredjedel av Europa har store rovdyr
19. desember 2014

Overvåkingsdata på gaupe, jerv, brunbjørn og ulv er sammenstilt til en unik oversikt over artene i Europa i en ny artikkel i Science. Oversikten viser at rovdyrene lever på en tredjedel av kontinentet. Norge er også et av landene med best overvåking av artene i Europa.

Finn svar på jerveprøver i Rovbase
18. desember 2014

Nå er resultatene fra årets DNA-analyser av jerveprøver lagt ut i Rovbase. Prøvene er samlet inn over hele Norge, og alle som ønsker det kan besøke databasen og søke i analyseresultatene.

Noen færre jervekull i Skandinavia
4. desember 2014

Det har vært en nedgang i antall jervekull i Skandinavia på 3,5 prosent fra i fjor til i år. Det viser den felles overvåkingsrapporten for jerv i Norge og Sverige. Se kart i saken med oversikt over alle valpekull i Skandinavia!

Skandobs-appen har blitt enda bedre!
2. desember 2014

Nytt og bedre kart og enkel visning av de nærmeste rovdyrobservasjonene er blant endringene i en ny og forbedret versjon av Skandobs-appen, som nå er lagt ut.

52 jervekull i Norge i år
30. oktober 2014

Det er i år registrert 52 kull med jervevalper i Norge, og det er åtte flere enn i fjor. Bestanden teller totalt cirka 340 voksne individer, viser en ny rapport fra Rovdata.

Se sjeldne opptak av jervetispe med to valper
3. oktober 2014

Jerven er sky og glimt av den i naturen er sjeldne. Et viltkamera i Engerdal kommune i Hedmark har fanget opp tre jerver som spiser på et elgkadaver og klatrer i et tre. En av dem sliter tilsynelatende også med noe som har satt seg fast i munnen. Se opptakene her!

Fant rekordgammel gaupe
28. juli 2014 Rovdata er ferdig med å undersøke alle døde rovdyr fra det siste året. Blant funnene er ei hunngaupe på hele 17 år.
Ønsker tips om rovdyr i sommer
21. juli 2014 Hvis du skal ut på tur i sommer, så pass på å ha Skandobs-appen klar på mobiltelefonen din, oppfordrer Rovdata. Da kan du kjapt og enkelt dele observasjoner av de store rovdyrene eller av sportegn etter dem der hvor du går.
Flere jervekull er født i år
15. juli 2014 Foreløpige tall fra årets hiregistrering av jerv viser at det er født elleve flere jervekull i år enn i fjor.
Så mange rovdyrkull er født
16. mai 2014 Rovdata har registrert antall ungekull hos de største rovdyrene i Norge det siste året, og gir deg her en samlet oversikt for alle arter.
Bymarkajerven kan være rekordgammel
29. april 2014 En fersk DNA-analyse av hår viser at jervetispa "Ind50" fortsatt er i Bymarka i Trondheim. Nå nærmer hun seg den eldste kjente alderen på jerv i Norge.
Ser du rovdyr i påsken?
14. april 2014 Hvis du gjør observasjoner av bjørn, gaupe, jerv eller ulv, eller av spor etter disse artene i påsken, så vil vi i Rovdata gjerne høre fra deg.
«Kirunajerven» er skutt i Hedmark
11. april 2014 Hannjerven Ind1253 ble kjent for å ha vandret rekordlange 80 mil fra Kiruna nord i Sverige til Alvdal i Hedmark. Nå viser DNA-analyser at den ble skutt under lisensjakt i nabokommunen Rendalen i fjor høst.
1234

Nyheter fra Rovdata