– Skal du ut på tur i den norske naturen i sommer, så håper vi at du har Skandobs-appen klar på smarttelefonen. Med den kan du kjapt og enkelt dele observasjoner av de store rovdyrene, eller av spor og andre sportegn etter dem, sier Henrik Brøseth, fagansvarlig i Rovdata.
Innmeldte observasjoner fra publikum er en viktig kilde til informasjon i overvåkingen av de store rovdyrene i Skandinavia, som er gaupe, jerv, brunbjørn og ulv.
Interessert i spor
Du ser kanskje ikke rovdyrene, fordi de er få og sky for mennesker. Sjansen er nok større for å komme over spor og andre sportegn etter dem, men også slike observasjoner kan gi viktig informasjon.
– Mange velger å bruke tid ute i naturen om sommeren, og trår da inn i leveområdene til de store rovdyrene. Med det øker også sjansen for å gjøre observasjoner av dyrene, og ikke minst av spor. Vi håper at publikum i både Norge og Sverige deler synsobservasjoner av dyrene eller av spor og andre sportegn etter dem i Skandobs, sier Brøseth.
Skandobs er et felles rapporteringssystem for store rovdyr i Skandinavia på internett, og kan også lastes ned som en app til din mobiltelefon.
Plukk opp bjørnebæsj
Skulle du komme over noen ekskrementer etter brunbjørn, så håper Rovdata at du plukker dem opp og tar dem med deg til nærmeste rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO).
– Vi gjennomfører hvert år en landsomfattende innsamling av DNA-prøver etter brunbjørn. Prøvene blir analysert for DNA, og fungerende prøver kan blant annet si noe om hvilket individ den stammer fra og kjønn. Sjekket opp mot tidligere års prøver kan man også danne seg et bilde av bjørnens vandringer og historikk. Skitinnsamlingen er derfor meget viktig for overvåkingen, sier Brøseth.
Les mer om hvordan man kan følge vandringene til bjørner ut fra DNA i denne nyhetssaken: Hannbjørn gikk rekordlangt - ble skutt i Sverige. I denne nyhetssaken kan du lese hva du må huske på når du plukker opp en bjørnebæsj: Vil at du skal plukke opp bjørnebæsj. Resultatene fra analyserte prøver vil bli lagt ut i Rovbase, som er åpen for alle.
Bidra i overvåkingen!
Gjennom å plukke opp og overlevere skitprøver, eller ved å dele observasjoner i Skandobs, enten via Skandobs-appen, som er gratis, eller på www.skandobs.no, så bidrar du i overvåkingen av de store rovdyrene i Norge.
– Alle innmeldte observasjoner i Skandobs og innleverte skitprøver vil bli vurdert av eksperter. Viktige observasjoner for overvåkingen vil også bli fulgt opp med grundige undersøkelser i felt eller med DNA-analyser, sier Brøseth.
Registrerer ungekull
Observasjoner av voksne individer ifølge med unger er spesielt viktige, siden bestandsmålene som Stortinget har bestemt i Norge fokuserer på hvor mange kull av artene som blir født hvert år. Slike observasjoner i Norge blir fulgt opp i felt av SNO, og i Sverige av länsstyrelsen.
– For at det skal være mulig å gjøre nærmere feltundersøkelser av slike observasjoner er det viktig at de blir meldt inn så fort som mulig. Gjerne også på telefon til nærmeste rovviltkontakt i SNO, forklarer Brøseth.
Du finner en oversikt over lokale rovviltkontakter i SNO
her.