Fra vinterens overvåking anslås den skandinaviske ulvebestanden til 540 individer, hvorav 460 i Sverige. I den norske delen av bestanden har antallet vært relativt stabilt de siste tre årene.
Resultatene fra vinterens ulveregistrering viser at det er registrert nesten samme antall valpekull som i fjor i de helnorske revirene og grenserevirene. Når ulver som også har tilhold i Sverige medregnes, har det totale antallet ulver påvist i Norge økt fra 109-114 i fjor vinter til 125-129 denne vinteren.
Vinterens bestandsregistrering av ulv nærmer seg slutten og så langt er det påvist 116-119 ulver i landet. 31 av ulvene er dokumentert døde i perioden.
Et unikt viltkameraopptak viser det som trolig er ledertispa i Østmarka ved Oslo og hennes nye partner. Hannen stammer fra det svenske ulvereviret Bjørnås, viser DNA-analyser hos Rovdata. Hvis paret får valper til våren kan det redusere innavlen i Østmarkareviret betraktelig.
Vinterens bestandsregistrering av ulv i Norge pågår for fullt og det er hittil påvist 111-116 ulver innenfor landets grenser. 44-45 ulver er kun påvist i Norge og 54-57 på begge sider av riksgrensen mot Sverige, mens 13-14 ulver så langt har usikker grensestatus.
DNA-analyser av en skitprøve viser at det er en hannulv fra det helsvenske ulvereviret Skrottmyran som er påvist i kommunene Meråker og Stjørdal i Trøndelag på starten av året.
Vinteres registreringer av ulv i Norge er i gang og det er så langt dokumentert til sammen 9 kull med ulvevalper i helnorske revir og felles grenserevir mot Sverige. Fra registreringene er det hittil påvist 77-94 ulver, melder Rovdata.
DNA-analyser gjennomført hos Rovdata viser at det genetisk viktige Deisjøparet har født minst seks valper i år. Ulvene holder til i det nye Settenreviret, som ligger hovedsakelig i Aurskog-Høland kommune.
I 2001 ble det meldt om skader på beitedyr i Sogndal og mistanken falt raskt mot ulv. Det ble gitt fellingstillatelse, men ingen klarte noen gang å finne dyret. Nå har Rovdata og Statens naturoppsyn (SNO) løst den gamle «cold case» forsvinningen ved hjelp av DNA fra en gammel ulvelabb.
Ulvebestanden i Finland vokser og flere ulver etablerer seg vest i landet. Det kan være godt nytt for ulvene i Skandinavia som lider av innavl.
Etter en bestandsnedgang over flere år, framfor alt i Sverige, har den skandinaviske ulvebestanden de siste par årene tatt seg opp igjen. I vinter var bestanden omtrent på samme nivå som i toppåret 2014-15.
Rovdata har sendt sitt årlige brev til Miljødirektoratet som oppsummerer bestandsstatus for de store rovdyrene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge.
Det er i vinter påvist 12 ulvekull i Norge og grenserevir, hvorav 5 i helnorske revir og 7 i grenserevir mot Sverige. Ulvebestanden er derfor over det nasjonale bestandsmålet som Stortinget har bestemt, melder Rovdata.
Registreringssesongen på ulv i Skandinavia går mot slutten. Det er så langt i vinter påvist 57 ulver kun i Norge, 43-45 i grenserevir mot Sverige, mens 6 foreløpig har usikker grensestatus.
Vinterens registreringer av ulv i Norge pågår for fullt. Fra 1. oktober til 2. februar er det påvist 50 ulver kun i Norge og 37-39 i grenserevir mot Sverige, mens 7-9 ulver foreløpig har usikker grensestatus.
DNA er mye diskutert i rovviltdebatten i Norge. Rovdata har derfor lansert en ny film og nettside som forklarer hvordan vi bruker DNA til å overvåke de store rovdyrene og kongeørn i landet.
Rovdata vil minne om at bestandstallene vi rapporterer i løpet av registreringssesongen på ulv er høyst foreløpige. De vil øke etter hvert som overvåkingen fortsetter utover vinteren.
Med utgangspunkt i genetiske data samlet inn gjennom to tiår, er det ingen tvil om at den mye omtalte Elgåulven er en immigrant. Den kan tilføre nye gener til den innavlede skandinaviske ulvebestanden.
Det er gått ti år siden Rovdata ble lansert 30. november 2010 med et fagseminar på Rockheim i Trondheim. Målet var å styrke rovviltovervåkingen i Norge. Siden den gang har vi jobbet for å levere presise bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge.
Første foreløpige statusrapport fra vinterens ulveovervåking viser at det fram til nå er dokumentert 66-73 ulver i landet. Sporingssesongen hittil har vært preget av lite snø.
Hittil i vinter er det sporet tre ulveflokker på snø i Norge, men det har vært lite snø med bare et par sporingsdager hittil. Rovdata oppfordrer publikum til å bidra med observasjoner av ulv og spor utover vinteren.
Nå som snøen har meldt sin ankomst flere steder i landet blir det enklere å oppdage spor etter de store rovdyrene. Husk da å ha Skandobs-appen klar på din mobiltelefon!
Hvis du ser ulv i sommer kan du melde fra til Statens naturoppsyn (SNO) i området eller via Skandobs. Rovdata vil holde ulvetelleren løpende oppdatert med DNA-resultater fra ulveprøver.
Den felles skandinaviske ulvebestanden er i vinter beregnet til å bestå av cirka 450 individer, og det er en økning på 70 individer fra forrige vinter. Etter flere år med nedgang er bestanden omtrent tilbake på samme nivå som i 2014.
I et brev til Miljødirektoratet oppsummerer Rovdata hvor mange ungekull som ble født av de fire store rovdyrene i Norge i 2019.
Vinterens registrering av ulv i Norge er over og det ble påvist 103-106 ulver i landet. 56 av dem hadde helnorsk tilhold mens 47-50 hadde tilhold på begge sider av riksgrensen mot Sverige.
Vinterens registrering av ulv går mot slutten, men du kan fortsatt melde fra om observasjoner og spor. I Norge er det så langt registrert 97-101 ulver, hvorav 54 kun i Norge og 43-47 i revir på begge sider av grensen mot Sverige.
Rovdata har analysert DNA fra de samme åtte ulvene som det tyske laboratoriet ForGen gjorde før jul, og fant ikke noe nytt om ulvenes opphav. Det er ikke noe grunnlag for å si at ulvene stammer fra dyreparker eller er hybrider.
Det gjenstår fortsatt mye av vinterens kartlegging av ulv i Norge. Fra 1. oktober til 27. januar er det dokumentert 86-96 ulver i Norge, hvorav 50-53 kun i Norge, 34-41 med tilhold på begge sider av riksgrensen mot Sverige og to med usikker grensestatus.
Skandobs har vært gjennom nok en oppdatering og nå kan rapportørene selv endre og slette egne observasjoner.
Vinterens overvåking av ulv er godt i gang og det er så langt i vinter påvist 66-73 ulver innenfor landets grenser.
1. oktober gikk startskuddet for vinterens registrering av ulv i Norge. Så langt i vinter har det vært lite sporsnø, men nå har DNA-prøver begynt å komme inn til analyser hos Rovdata. Du kan følge med på DNA-registreringen av ulv i Rovdatas ulveteller!
Rovdata og Naturvårdsverket jobber kontinuerlig for å utvikle det skandinaviske rapportsystemet for store rovdyr – Skandobs. Nå har det blitt mye enklere og raskere å søke fram rovdyrobservasjoner i kartløsningen.
Viltkamerabilder viser at det er født minst fire valper i Rømskogreviret i år.
Rovdata har analysert 14 ekskrementprøver som viser at det er født et valpekull i et nytt ulverevir i Elverum kommune.
Rovdata og NINA deltar også i år på De nordiske jakt- og fiskedager på Elverum. Dere finner oss i Stabbursgata fra fredag morgen.
Bilder fra et viltkamera viser at det er født ulvevalper i Kynnareviret i Hedmark i år.
Bilder fra flere viltkameraer bekrefter at det også i år er født ulvevalper i Østmarkareviret, tett på Oslo.
Det er påvist færre ulver, ulveflokker, revirmarkerende par og valpekull i Skandinavia denne vinteren enn forrige vinter. Bestanden går ned i både Norge og Sverige.
Rovdata har i et brev til Miljødirektoratet oppsummert status for de fire store rovdyrene jerv, brunbjørn, ulv og gaupe i Norge.
Det er i vinter registrert en nedgang både i antall ulv og kull med ulvevalper i Norge, sammenlignet med toppåret i fjor.
Det er så langt i vinter påvist 99-102 ulver innenfor Norges grenser. 64-66 av dem er kun påvist i Norge, 23-24 er påvist på begge sider av riksgrensen mot Sverige, mens 12 ulver fortsatt har uklar grensestatus.
Vinterens registrering av ulv i Norge pågår fortsatt, men nærmer seg slutten. Per 1. februar var det registrert 93-99 ulver innenfor landets grenser. En svært stor andel av disse er også registrert med DNA-prøver.
Hannen og tispa fra grenserevirene Bograngen og Juvberget har dannet en ny ulvefamilie i sistnevnte revir. Da Bograngen-hannen mistet maken, tok den med seg to valper til naboreviret.
Vinterens registrering av ulv er godt i gang. Så langt er det registrert 67-74 ulver i Norge, inklusive grenserevir. Det er dokumentert fire valpekull i helnorske revir, og ett valpekull i grenserevir.
Vinterens registrering av ulv i Norge startet 1. oktober og før snøen har lagt seg er det påvist seks kull med ulvevalper i helnorske revir og grenserevir. I Kynnareviret i Hedmark passerte nylig en flokk på minst ni ulver foran et viltkamera.
Rovdata har i sommer testet om spyttprøver fra bittsår på døde husdyr kan brukes til å identifisere ulv. Resultatene så langt er lovende.
Rovdata analyserer i disse dager DNA-prøver fra ulv som er på vandring i og utenfor ulvesonen i Norge. Foreløpig er det identifisert fem slike vandringsulver fra DNA, og alle er utvandret fra svenske revir.
Siste nytt fra ulveovervåkinga er at det er bekreftet at det er født ett ulvekull i Østmarka-reviret utenfor Oslo i år. Det er dermed påvist ulvekull i tre helnorske revir og ett kull i grenserevir så langt i år, og det ei god stund før registreringssesongen starter til vinteren.
Til tross for at det aldri før i moderne tid er registrert så mange ulv i Norge som i vinter, så går den skandinaviske bestanden ned. Nedgangen skjer i Sverige, der det er påvist færre ulv og ulveflokker.