GO

 

Foreldrene til påkjørt ulvevalp er trolig et nytt revirmarkerende par

Ulvevalpen som ble påkjørt i Åsnes kommune i Innlandet i slutten av august var hverken fra revirene Rotna eller Kynna. Nå kan Rovdata fra DNA-analyser slå fast hvem som er foreldrene til valpen.

Foreldrene til påkjørt ulvevalp er trolig et nytt revirmarkerende par
Denne ulvetispe-valpen ble påkjørt og drept i slutten av august i år. Foto: Statens naturoppsyn (SNO)

31.august i år ble en ulv påkjørt og drept i Åsnes kommune i Innlandet fylke. Det viste seg å være en årsvalp (V1193+), det vil si at den var født i inneværende år. Den veide etter påkjørsel 14,6 kilo.

Siden påkjørselen skjedde i utkanten av området som ulveflokken i Rotna-reviret brukte forrige vinter og relativt nær revirgrensene til naboreviret Kynna, var det naturlig å anta at ulven stammet fra ett av disse to revirene.

DNA-analyser gav svaret

DNA-analyser gjennomført hos Rovdata viser imidlertid at hverken Rotna- eller Kynna-paret er foreldre til valpen.

– I stedet viser slektskapsanalysene at mor til valpen er ei to år gammel tispe (V1104) født i det tilgrensende Kynnareviret i 2022, og som ble registrert i utkanten av dette reviret forrige vinter. Faren derimot er en langvandrende hannulv (V1155), som opprinnelig er født og oppvokst i Linderödsåsen-reviret i Skåne, lengst sør i Sverige. Han ble registrert inne i Kynnareviret tidlig på vinteren 2023-24, forteller Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata.

Trolig nytt revirmarkerende par

Petter Wabakken ved Høgskolen i Innlandet, som har forsket på ulv i mer enn 45 år, sier at det høyst sannsynlig dreier seg om et nytt revirmarkerende par.

– I løpet av mer enn 40 års felles forskning og bestandsregistrering av ulv i Skandinavia, og mer enn 770 påviste valpekull i samme periode, er det aldri dokumentert tilfeller der ulvevalper er født av ulvepar som ikke har etablert revir. Sammen med kunnskap fra forrige vinters registreringer er det derfor mest sannsynlig at foreldreparet til den døde tispevalpen etablerte et revir sist i parringstiden forrige vinter, forklarer Wabakken.

– Det skal bli interessant å finne ut mer om revirgrenser og om det finnes kullsøsken av den nå døde valpen når ulveovervåkingen starter 1. oktober og utover vinteren, fortsetter han.

Identifiserer så å si alle par før de yngler

Både Flagstad og Wabakken poengterer at det er svært sjelden at det ynglende paret ikke blir registrert vinteren forut for selve ynglingen.

– Blant 343 valpefødsler i Skandinavia i perioden 2005-2016, var det kun seks tilfeller (<2%) der vi ikke hadde registrert et revirmarkerende par i området vinteren forut for ynglingen, forklarer Flagstad. Lenke til artikkel: Wolf monitoring in Scandinavia: evaluating counts of packs and reproduction events - Åkesson - 2022 - The Journal of Wildlife Management - Wiley Online Library)

– Sist gang dette skjedde i Norge var i 2018 i Sotsjøen, et grenserevir mellom Sverige og Norge, der ulvene brukte arealer i Akershus, Hedmark, Østfold og Värmland, fortsetter han.

Kartlegger flokker, par og valpekull

Når ulveovervåkingen starter 1.oktober vil det gjennomføres sporing på snø og innsamling av biologiske prøver for DNA-analyser, for å få oversikt over ulveflokker, revirmarkerende par og ulvekull i Norge og grenserevir.

Du kan bidra i rovdyrovervåkingen ved å melde fra om observasjoner av rovdyr eller funn av skit og hår til en lokal rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO) (lenke). Det er også mulig å melde fra om rovdyrobservasjoner i publikumsløsningen Skandobs på app og internett (lenke).

I Rovdatas ulveteller (lenke) kan du følge med på ulver som registreres på DNA i Norge.

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge.

  • Overvåkingssesongen varer fra 1. oktober til 31. mars.

  • Hovedfokuset er på antall ulvekull som blir født i Norge og grenserevir hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og revirhevdende par.

  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår, ekskrementer, urin og fra døde ulver.

  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert av Rovdata ved Senter for biodiversitetsgenetikk (NINAGEN), som er et nasjonalt kompetansesenter for DNA-basert overvåkning ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

  • Fire foreløpige statusrapporter slippes i løpet av registreringssesongen, hvorav den siste i mai oppsummerer resultatene for Norge. Den endelige rapporten for Skandinavia kommer hvert år i juni.

  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.

  • Statens naturoppsyn (SNO) leder og koordinerer feltarbeidet, med Høgskolen i Innlandet(HINN) ved Evenstad som underleverandør, og i samarbeid med SNO i inntil seks aktuelle revirområder i overvåkingssesongen 2024-25: Østmarka, Julussa, Varåa, Trysil øst, Risberget-Ulvåa og Hernes.

Kontaktpersoner:

  • Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata, tlf. 917 18 309
  • Jan Huseklepp Wilberg, fagansvarlig for ulveovervåking i Statens naturoppsyn, tlf. 916 74 730
  • Petter Wabakken, mangeårig ulveforsker og fagansvarlig for offentlig skandinavisk ulverapportering fra HINN, tlf. 970 44 518
Skriv ut

Nyheter fra Rovdata