GO

 

Seks dokumenterte ulvekull hittil i vinter

Vinterens registreringer av ulv er i gang og så langt er det dokumentert seks ulvekull i Norge. Tre av kullene er påvist i det som høyst sannsynlig er helnorske revir og tre kull er påvist i det som er dokumentert eller antatt å være grenserevir som deles med Sverige.

Seks dokumenterte ulvekull hittil i vinter
SNO sporet to ulver i det nye Gråberget-reviret 4. og 5. desember i år. Foto: Statens naturoppsyn (SNO)

Ulvebestanden i Skandinavia lever på tvers av riksgrensen og overvåkes årlig med felles metoder i Norge og Sverige, i perioden fra 1. oktober til 31. mars.

Underveis i registreringsarbeidet publiserer Rovdata foreløpige statusrapporter for Norge, og i dag presenteres status av det som er dokumentert og kartlagt pr. 11. desember i Norge. Rapporten er laget av Universitetet i Innlandet på oppdrag fra Rovdata.

Trolig tre helnorske kull

– Det er fortsatt tidlig i overvåkingssesongen som har vært preget av lite snø, men så langt i vinter er det påvist ulvekull født i 2024 i revirene Julussa, Disenå og Setten, som alle høyst sannsynlig er helnorske. Det er også påvist ulvekull i grenserevirene Gråberget og Kymmen, som deles med Sverige. I tillegg er det påvist ett kull i Kynna, som det gjenstår å avklare grensestatus på, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Videre er det dokumentert et revirmarkerende par i Risberget-Ulvåa. Det er også indikasjoner på revirmarkerende par i det helnorske reviret Mangen og i grensereviret Fjornshöjden, men her er status foreløpig usikker.

– Vi vil gjennom sporing på snø og innsamling av skit og hår for DNA-analyser få bedre oversikt over revirgrenser og status i revirene utover vinteren, forklarer Kindberg.

I Settenreviret er for eksempel lederparet så langt ikke påvist på DNA, men det ble det sporet to voksne ulver i reviret, påvist revirmarkering og samlet inn DNA for analyser mens denne rapporten ble laget.

To nye revir

De to nye revirene med yngling, Gråberget og Disenå, ble ikke registret som nye revirmarkerende par forrige sesong. Alle fire lederdyr ble riktignok registret på DNA, men ble ikke sporet sammen to og to som nye par. Rovdata omtalte ulveparet i Gråberget i en nyhetssak tidligere i høst: Foreldrene til påkjørt ulvevalp er trolig et nytt revirmarkerende par (lenke)

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet viser foreløpig status pr. 11 desember for helnorske og svensk-norske ulverevir vinteren 2024-25. Kart: Rovdata

39-50 ulver så langt

Hittil i vinter er det påvist til sammen 39-50 ulver i Norge, hvorav 24-33 med foreløpig helnorsk tilhold, 6-7 med tilhold på begge sider av riksgrensen, og 9-10 med usikker grensestatus.

– De aller fleste ulvene er påvist i fylkene med ulvesone i Sørøst-Norge, det vil si i østre deler av Innlandet (øst for Glomma), Akershus (øst for E6) og Østfold. Bortsett fra lederhannen i Østmarka, som er registrert på DNA rett over grensa mellom Akershus og Østfold, er det hittil kun påvist én ulv i Østfold, sier Petter Wabakken, prosjektleder for ulveovervåkingen hos Universitetet i Innlandet.

Flere ulver i Finnmark

Et fåtall enkelt-ulver er dokumentert i andre deler av Norge, i fylkene Agder, Trøndelag og Finnmark. Rovdata kunne tidligere i vinter rapportere om økt innvandring av ulv til Finnmark. (Lenke til nyhetssak)

Du kan følge med på ulver som registreres på DNA i Norge i Rovdatas ulveteller (lenke).

– Det gjenstår fortsatt mye sporing, innsamling av DNA og annet registreringsarbeid, og vi forventer å få et mye tydeligere bilde av antall ulver, ulvekull, flokker og par utover vinteren, sier Jonas Kindberg.

Ønsker tips fra publikum

Et hovedpoeng med de foreløpige statusrapportene på ulv er å gi feltpersonell, forvaltning og publikum mest mulig oppdatert status i revirene, og synliggjøre hvor vi trenger mer data og gjerne vil ha tips fra publikum.

Du kan bidra i overvåkingen ved å melde fra om ulvespor eller andre observasjoner og funn til Statens naturoppsyn (SNO), Universitetet i Innlandet (INN) på Evenstad, eller via det skandinaviske rapportsystemet Skandobs på app eller internett (lenke).

– Alle meldinger om spor eller observasjoner av ulv mottas med takk. Dette gjelder spesielt der det er tegn til at ulv kan ha fått valpekull i år, men også for å finne nyetableringer, og avklare grensestatus for ulver som lever i revir nær og på tvers av riksgrensen, sier Jan Huseklepp Wilberg, fagansvarlig for ulveovervåkingen i SNO.

Hvorfor registrerer vi ulvekull?

I Norge har vi en målsetting om å registrere alle ulver som er innom landets grenser, i tillegg til alle fødte kull med ulvevalper. Vi teller ulvekull fordi Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 4-6 årlige ulvekull (ynglinger) i Norge og i grenserevir, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes. Ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.

En endelig statusrapport for ulv i Norge og Skandinavia for vinteren 2024-2025 er sammen med faglige samarbeidspartnere i Sverige planlagt ferdigstilt til 1. juni 2025.

Les den første foreløpige statusrapporten fra vinterens ulveovervåking her: 
Ulv i Norge pr. 11. desember 2024. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2024-2025. Rapport 1.
 

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge.

  • Overvåkingssesongen varer fra 1. oktober til 31. mars.

  • Hovedfokuset er på antall ulvekull som blir født i Norge og grenserevir hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og revirhevdende par.

  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår, ekskrementer, urin og fra døde dyr.

  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

  • Fire foreløpige statusrapporter slippes i løpet av registreringssesongen, hvorav den siste i mai oppsummerer resultatene for Norge. Den endelige rapporten for Skandinavia kommer i juni.

  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.

  • Statens naturoppsyn (SNO) leder og koordinerer feltarbeidet, med Universitetet i Innlandet med undervisningssted Evenstad som underleverandør, og i samarbeid med SNO i inntil seks revir i overvåkingssesongen 2024-25:  Østmarka, Julussa, Varåa, Trysil øst, Risberget-Ulvåa og Hernes.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata