GO

 

Så mange rovdyrkull er født

Rovdata har registrert antall ungekull hos de største rovdyrene i Norge det siste året, og gir deg her en samlet oversikt for alle arter.

Så mange rovdyrkull er født
Foto av ulv, jerv og bjørn © Svein Wik. Foto av gaupe © Petter Kaald/Statens naturoppsyn.

Stortinget har slått fast at bestandsmålene for gaupe, jerv, brunbjørn og ulv skal være i antall årlige ungekull. Rovdata har derfor nylig sendt en samlet oversikt over registrerte ungekull det siste året til Miljødirektoratet.

Tre helnorske ulvekull

For ulv har Stortinget bestemt at det skal fødes tre kull med ulvevalper i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge hvert år.

– Det ble i fjor født ulvekull i revirene Julussa og Letjenna i Hedmark fylke, og i reviret i Østmarka i Akershus og Oslo, og bestandsmålet er oppnådd, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Ulvene i Norge blir overvåket hver vinter gjennom sporing på snø og DNA-analyser. Under vinterens overvåking av ulv er det påvist 65-73 ulver på norsk areal, hvorav 33-37 er helnorske, det vil si at de kun er registrert på norsk side av riksgrensen mot Sverige.

Sju bjørnekull

For bjørn er det nasjonale bestandsmålet på 13 ungekull hvert år. Den norske brunbjørnen blir overvåket ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer som samles inn i felt.

Siden det er utfordrende å registrere binner med årsunger i felt, og det er svært vanskelig å skille årsunger fra fjorårsunger, selv for eksperter, blir sannsynlig antall årlige bjørnekull beregnet ut fra antall registrerte binner. I 2013 ble det påvist totalt 55 hunnbjørner i Norge.

– Beregningsmodellen vi bruker viser da mellom tre og elleve fødte kull, og mest sannsynlig sju kull med årsunger i Norge i 2013. Det nasjonale bestandsmålet er dermed ikke nådd, sier Kjørstad.

Det ble totalt påvist 148 bjørner innenfor Norges grenser i fjor. I tillegg til de 55 hunnbjørnene ble det påvist 93 hannbjørner.

44 jervekull

Stortinget har slått fast et bestandsmål på 39 årlige kull med jervevalper i Norge. I fjor ble det registrert 44 jervekull under registreringssesongen, og bestandsmålet er dermed nådd.

– Ut fra antallet jervekull har vi beregnet at bestanden av jerv i Norge består av cirka 350 voksne individer, sier Kjørstad.

En ny registreringssesong på jerv er allerede i gang og du kan følge med på arbeidet i denne tabellen, som holdes løpende oppdatert.

59 gaupefamilier

Familiegrupper av gaupe består av et mordyr ifølge med en eller flere årsunger. I 2013 ble det registrert 59 gaupefamilier, mens det nasjonale bestandsmålet er 65.

– Bestanden av gaupe er nå mindre enn det som Stortinget har satt som mål i Norge, sier Kjørstad.

Gaupebestanden er beregnet til cirka 350 dyr i Norge, med grunnlag i antall registrerte familiegrupper.

En oppdatert bestandsstatus for gaupe fra denne vinterens registeringer vil bli presentert av Rovdata i månedsskiftet mai-juni.

Les hele brevet fra Rovdata til Miljødirektoratet her:
Bestandsstatus for gaupe, jerv, brunbjørn og ulv fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt.

Du vil alltid finne de ferskeste bestandstallene og annet informasjon fra overvåkingen på www.rovdata.no:

Du vil finne resultatene fra DNA-analysene av biologisk materiale fra artene i Rovbase.

Fakta om Rovdata:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Rovdata er en selvstendig enhet, med egen leder og stab, i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
  • Rovdata koordinerer overvåkingen av artene på landsbasis og sørger for at data som er samlet inn i felt blir bearbeidet, sammenstilt, rapportert og formidlet.
  • Rovdata leverer jevnlig bestandstall og andre overvåkingsdata på artene til forvaltning, media og publikum.
  • Rovdata arbeider for å videreutvikle og sikre best mulig metoder i overvåkingen, og det pågår for tiden et samarbeid med Sverige om å utvikle felles metoder for overvåkingen av brunbjørn og ulv. Felles metoder for overvåking av gaupe og jerv er allerede på plass.
  • Rovdata har i samarbeid med Naturvårdsverket i Sverige etablert Skandobs, hvor publikum kan melde inn observasjoner av de store rovdyrene.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata