GO

 

Noen færre jervekull i Skandinavia

Det har vært en nedgang i antall jervekull i Skandinavia på 3,5 prosent fra i fjor til i år. Det viser den felles overvåkingsrapporten for jerv i Norge og Sverige. Se kart i saken med oversikt over alle valpekull i Skandinavia!

Noen færre jervekull i Skandinavia
Jerv. Foto © Svein Wik/Rovdata

Jerven overvåkes med felles metoder i Norge og Sverige. Resultatene fra årets registeringer av valpekull i begge land viser at det er påvist færre kull i år enn i fjor.

– Det er i år påvist 138 jervekull i Skandinavia, og det er en nedgang sammenlignet med fjorårets 143 kull. 86 av valpekullene ble påvist i Sverige mens 52 ble påvist i Norge, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Flere kull i Norge og færre i Sverige

I Norge har antall valpekull økt fra 44 i fjor til 52 kull i år, mens det på svensk side er en reduksjon fra 99 kull i fjor til 86 i år.

– Med økningen i Norge og reduksjonen i Sverige er resultatet en reduksjon på 3,5 prosent i antall kull på skandinavisk nivå, forklarer Kjørstad.

Stortinget har slått fast et bestandsmål på 39 årlige jervekull i Norge, og bestanden er dermed over målet. Les mer om resultatene fra den norske delen av overvåkingen i denne nyhetssaken: 52 jervekull i Norge i år.

Færre kull i Nord-Sverige

Nedgangen i Sverige skyldes i hovedsak at det i år er påvist færre valpekull i Norrbottens län enn året før.Noe av forklaringen på dette kan være utfordrende værforhold, med hard skaresnø og vind, som gjorde registreringsforholdene vanskelige.

I de øvrige län er antall påviste kull på samme nivå som det har vært de siste årene.

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet gir en oversikt over registrerte jervekull i Norge og Sverige i 2014. Kart: Rovdata

 

Til sammen 990 voksne jerver

Ut fra antallet registrerte jervekull er det beregnet at den skandinaviske bestanden består av cirka 990 voksne jerver, hvorav cirka 343 individer i Norge og cirka 647 individer i Sverige.

Beregningene blir gjort med utgangspunkt i et gjennomsnitt av antall registrerte valpekull i Skandinavia de tre siste årene, fra 2012 til 2014. Gjennomsnitt benyttes for å minske effektene av store årlige variasjoner i antall registrerte kull, fordi det ikke trenger å være noen klar sammenheng mellom årsvariasjoner i antall kull og bestandens størrelse.

– Hos jerv er det en varierende andel av de voksne tispene som får valper hvert år. Tispenes alder, tilgangen på mat i perioden før reproduksjon og klima er noen av faktorene som kan påvirke hvor stor andel av tispene som føder valper, forteller Kjørstad.

DNA-resultater i Rovbase

I tillegg til registreringen av valpekull, blir jerven i Skandinavia overvåket ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten. DNA-resultater av skit- og hårprøver legges i Rovbase straks analysene er gjennomført.

Sjekk resultater fra årets DNA-analyser av jerveprøver i Rovbase her.

Les hele overvåkingsrapporten på jerv her:
Bestandsstatus for store rovdyr i Skandinavia/Bestandsstatus för stora rovdjur i Skandinavien. Rapport nr. 2 – 2014.

Fakta om overvåkingen av jerv i Skandinavia:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge mens Naturvårdsverket har ansvaret i Sverige
  • Overvåkingen i Norge blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Jervebestanden i Skandinavia blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser i Norge på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står også for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt i Norge, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
  • Tilsvarende feltarbeid blir i Sverige utført av feltpersonell hos Länsstyrelsene.
  • Resultatene fra begge land blir årlig sammenstilt i en felles skandinavisk rapport.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata