Årets feltregistrering av jervekull i Norge og Sverige er godt i gang. Som tidligere år kan du holde deg løpende oppdatert på feltarbeidet i Norge her på www.rovdata.no.
Jervevalp. Foto © Morten Kjørstad/Rovdata
– Vi vil i registreringsperioden legge ut informasjon på nettsiden vår om kullene som påvises, etter hvert som de blir meldt inn av Statens naturoppsyn (SNO). Publikum vil enkelt kunne følge med på når og hvor kull blir registrert, forteller Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Følg hitellingen av jerv her: Jervetelleren 2015. (Tabellen holdes løpende oppdatert)
Viktig overvåkingsmetode
Oversikten over antall jervekull blir brukt til å kartlegge og overvåke jervebestanden i Norge. Et tilsvarende arbeid blir utført av länsstyrelsene i Sverige.
– Jervetispene føder valper i månedsskiftet februar-mars og både norsk og svensk feltpersonell vil de kommende månedene legge ned en betydelig innsats i å lete etter jervehi. Ut fra antall jervekull kan vi blant annet beregne presise bestandstall på jerv i Norge og Skandinavia, sier Kjørstad.
Rapport klar i oktober
Informasjonen som blir lagt ut forløpende på www.rovdata.no er basert på foreløpige vurderinger gjort av SNO i felt. Alle data vil i etterkant bli gjennomgått og kvalitetssikret av Rovdata.
Rovdata vil 1. oktober levere en samlet oversikt over verifiserte jervekull i Norge og Skandinavia fra årets registreringssesong.
– Det endelige resultatet i rapporten kan på grunn av ytterligere feltarbeid og kvalitetssikring skille seg fra antall jervekull som legges ut forløpende på www.rovdata.no under registreringsperioden, avslutter Kjørstad.
Fakta om overvåkingen av jerv:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
- Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
- Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
- Statens naturoppsyn (SNO) står hovedsakelig for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
- SNO kontrollerer gamle og nye hiplasser på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
- DNA-prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet (UU) i Sverige.
- Analysesvarene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata.