GO

 

Østfoldjerv felt i Oppland

Jervetispa «Ind3559» som var på et sjeldent jervebesøk i Østfold fylke i mars 2013, ble felt i Oppland 3. mai i fjor. Det viser DNA-analyse av en vevsprøve som Rovdata har gjennomført.

Østfoldjerv felt i Oppland
Jervetispa ble fanget på film av et viltkamera mens den var i Østfold. Viltkamerabilde © Roy Bråthen og Ole Henrik Bråthen Sand

Rovdata har tidligere omtalt jervetispa «Ind3559», som den gang viste seg å være ute på langtur. Den ble første gang påvist ved hjelp av DNA-analyser av innsamlede skitprøver i Marker i Østfold i mars 2013. Her ble den også fanget opp på film. Deretter ble den påvist ved hjelp av DNA-analyser av skitprøver i Malung i Dalarnas län i Sverige og i Rendalen i Hedmark, også dette i mars samme året. (Lenke til nyhetssak Sjeldent jervebesøk i Østfold)

Felt i Oppland

Senere har DNA-analyser av seks skitprøver vist at jervetispa etablerte seg i Langsua Nasjonalpark i Sør-Fron og Nord-Fron kommuner i Oppland. Prøvene ble samlet inn i perioden februar til mai i fjor.

– Ferske DNA-analyser av vevsprøver viser nå at det var jervetispa og hennes to valper som ble avlivet ved hiuttak 3. mai i fjor i Sør-Fron kommune, nord i Langsua Nasjonalpark. Ved å ta et tannsnitt har vi slått fast at den da var tre år gammel, og altså ble født i 2011, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Tilbakela minst 470 kilometer

Ved å slå sammen overvåkingsdata fra både Norge og Sverige kan Rovdata danne et bilde av tispas vandringer før den etablerte seg i Oppland og fikk valper. DNA-resultatene viser at jervetispa har tilbakelagt en betydelig distanse, og har krysset både fylkesgrenser og landegrenser.

– Det er 470 kilometer i luftlinje bare mellom punktene hvor den er registrert, og den kan også ha vandret langt fra sitt føderevir til den ble påvist i Østfold, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet viser stedene hvor jervetispa "Ind3559" ble registrert i mars 2013 og fra februar til mai 2014. Den gule stjernen er stedet hvor den ble felt på hiuttak 3. mai i fjor. Kart: Rovdata

 

Sjelden gjest i Østfold

Det er ikke uvanlig at unge jerver legger ut på lange vandringer for å skaffe seg et territorium. Jervevalper blir født i februar og mars og vandrer som regel ut fra området de er vokst opp i før de har blitt ett år gamle. Det er imidlertid ikke vanlig at jerver blir påvist i Østfold fylke.

I følge Torbjørn Tveter, som er rovviltkontakt for Statens naturoppsyn (SNO) i området, var det muligens en jerv innom fylket tidlig på 1980-tallet, men dette ble aldri dokumentert. DNA-resultatet og filmopptaket av jervetispa «Ind3559» var altså første bekreftede observasjon av jerv i fylket i nyere tid.

Se DNA-resultater i Rovbase

Det pågår en omfattende innsamling av biologiske prøver etter jerv i både Norge og Sverige i perioden fra 1. januar til 1. juni hvert år. Du kan delta i overvåkingen ved å overlevere jerveskit som du finner til din lokale rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO). Les mer om hvordan du kan bidra i overvåkingen i denne nyhetssaken: Vil at du skal plukke jervskit

– Vi i Rovdata mottar og analyserer DNA-prøver fra jerv fra hele landet og resultatene blir lagt ut i Rovbase etter hvert som de er klare. Rovbase er åpen for alle, og du kan enkelt gå inn i databasen og sjekke resultatene fra prøver som du og andre har levert inn, sier Kjørstad.

Lenke til Rovbase

Oversikt over rovviltkontakter i SNO

Fakta om overvåkingen av jerv i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står også for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
  • Prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet i Sverige.
  • Analysesvarene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata