GO

 

Økning i antall jervekull

Foreløpige tall fra årets overvåking av jerv viser at det er registrert 61 kull med valper på landsbasis. Det er ni flere jervekull enn det som ble påvist i fjor og viser at bestanden også i år vil ligge over det nasjonale bestandsmålet.

Økning i antall jervekull
Den norske jervebestanden ble i 2014 beregnet til å bestå av 343 voksne individer. Illustrasjonsfoto jervekull © Erling Ness/Statens naturoppsyn

Feltmannskapene fra Statens naturoppsyn (SNO) har så langt i år påvist 61 kull med jervevalper i Norge. Dette er ni flere enn i fjor, da det ble registrert 52 jervekull.

– Fortsatt gjenstår noe feltarbeid på barmark og en siste kvalitetssikring av feltmaterialet før det endelige resultatet er klart. Antallet registrerte kull i år kan derfor endre seg noe, forteller Henrik Brøseth, seniorforsker og fagansvarlig i Rovdata.

Over bestandsmålet

61 jervekull er over det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige kull med jervevalper i Norge, som Stortinget har vedtatt. Etter vedtak fra Miljødirektoratet er det gjennomført hiuttak på 17 av de registrerte jervekullene i år.

– De foreløpige tallene viser at jervebestanden er større enn målsettingen også i år. Antall jervekull i Norge har vært over bestandsmålet siden 2003, forteller Brøseth.

Vandrer inn fra Sverige

Til tross for at det er skutt og tatt ut cirka 100 jerver i Norge hvert år de siste fem årene, har det ikke funnet sted en tydelig nedgang i bestanden på landsbasis.

– Dette kan skyldes at det skjer en netto innvandring av jerv fra Sverige til Norge. I Sverige jaktes det ikke på jerv, i motsetning til i Norge, og våre overvåkingsdata viser at det i noen områder vandrer inn flere jerver fra Sverige enn antallet som går motsatt vei, forklarer Brøseth.

Endelig rapport i oktober

Den skandinaviske jervebestanden er beregnet til å bestå av rundt 1000 voksne jerver, og den norske bestanden utgjorde i fjor cirka 340 individer av denne. Jerven føder valper i februar og i begynnelsen av mars måned. Det meste av registreringsarbeidet blir utført på slutten vinteren og utover våren mens det er snø på bakken, men i noen tilfeller blir det også utført kontroller på barmark.

– Vi vil 1. oktober i år rapportere en endelig oversikt over antall jervekull i Norge og Skandinavia i samarbeid med Sverige, når feltarbeidet er avsluttet og kvalitetssikring av feltmaterialet er gjennomført, avslutter Brøseth.

Du vil få en oversikt over jervekullene som er registrert så langt denne våren og sommeren i jervetelleren på Rovdata.no!

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Jervebestanden i Skandinavia blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser i Norge på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står også for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt i Norge, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
  • Prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet i Sverige.
  • Analysesvarene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata