GO

 

Laveste antall jervekull siden 2002

Det er under årets registreringssesong påvist 40 jervekull i Norge. Færre kull har det ikke blitt påvist siden 2002, men bestanden er omtrent på bestandsmålet.

Laveste antall jervekull siden 2002
Jervevalper. Foto: Viltkamera Statens naturoppsyn (SNO)

Feltmannskaper fra Statens naturoppsyn (SNO) gjennomførte i vår den årlige registreringen av jervehi med kull av jervevalper. Rovdata har nå gått gjennom og kvalitetssikret det innsamlede datamaterialet.

20 prosent nedgang

Til sammen ble det påvist 40 kull i år og det er ti kull, eller 20 prosent, færre enn i fjor. Det er også en nedgang på 25 kull fra 2015.

– Vi registrerer at antall registrerte jervekull har hatt en nedadgående trend de to siste årene, men bestanden er i år fortsatt over bestandsmålet på 39 årlige jervekull i Norge, som Stortinget har bestemt, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

324 voksne jerv i landet

Jerven føder valper i februar og begynnelsen av mars måned, og utover våren pågår det en hektisk aktivitet i felt over hele landet for å spore opp jervehi med valpekull. Det gjøres også kontroller på barmark i noen tilfeller. Antall voksne jerv i landet blir beregnet ut fra et snitt av antall registrerte jervekull i landet de tre siste årene.

– Med 40 kull i år, 50 i fjor og 65 i 2015 tilsvarer det en bestand på 324 voksendyr i Norge, som er en nedgang på 26 dyr fra i fjor, sier Kindberg.

Mest ned i Midt-Norge og lengst nord

Både rovviltregion 3 Oppland og region 5 Hedmark er i år over det regionale bestandsmålet, mens region 6, som består av Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, region 7 Nordland og region 8, som består av Finnmark og Troms, er under målet.

– Størst endring har det vært i region 6 og region 8, der det er registrert henholdsvis 4 og 5 færre kull, sammenlignet med i fjor. Alle rovviltregioner er likevel over målet, hvis man anvender et snitt på antall kull de tre siste årene, forteller Kindberg. Det siste er avgjørende for overføring av myndighet i forvaltningen.

Man anvender et treårig snitt fordi det varierer hvor mange voksne tisper som føder valper hvert år, blant annet på grunn av alder og tilgang på mat.

Ti kull er skutt

Etter vedtak av Miljødirektoratet er det gjennomført hiuttak av ti av de 40 registrerte jervekullene i år. Det er skutt seks tisper og tjue valper, ifølge Rovbase.

Les hele rapporten fra Rovdata her:

Tovmo, M., Mattisson, J. & Brøseth, H. 2017. Yngleregistreringer av jerv i Norge i 2017. – NINA Rapport 1391. 20 s.

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Det anvendes to metoder i overvåkingen; den ene går ut på å registrere hvor mange valpekull som blir født hvert år. Den andre innebærer DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene brukes blant annet til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser i Norge på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står hovedsakelig for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre. 
  • DNA-prøvene fra hele landet analyseres ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
  • Resultatene fra hiregistreringene publiseres i en nasjonal rapport 1. oktober hvert år.
  • Tallene blir også sammenstilt med svenske resultater og publisert i en felles skandinavisk rapport 1. november hvert år.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata