Sjeldent bilde av bjørnebinne med to unger fotografert ved hi i Kautokeino kommune 2. april i år. Foto © Henrik I. Eira/Statens naturoppsyn
Med et par tastetrykk kan du enkelt dele din observasjon med oss via Skandobs-appen, som er gratis, eller på www.skandobs.no.
– Påsken er en tid hvor mange trekker ut i naturen. Vi håper at flest mulig har Skandobs-appen klar på mobiltelefonen før de legger ut på tur. På den måten kan de bidra i overvåkingen av de største rovdyrene i Norge, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Følger opp tips
Rovdata har ansvaret for overvåkingen av de største rovdyrene i Norge. Innlagte observasjoner i Skandobs blir vurdert av eksperter, og spesielt viktige observasjoner for overvåkingen vil også bli fulgt opp med grundige undersøkelser i felt.
– Overvåkingen av de store rovdyrene i Skandinavia er i dag i stor grad rettet mot registrering av ungekull hos artene hvert år. Hvis du kommer over tilfeller hvor voksendyr er sammen med unger, eller hvor det er flere dyr i lag, så vil dette derfor være spesielt interessant informasjon, sier Kjørstad.
Slike observasjoner i Norge blir fulgt opp i felt av Statens naturoppsyn (SNO), og i Sverige av länsstyrelsen. For at det skal være mulig å gjøre nærmere feltundersøkelser av slike observasjoner er det viktig at de blir meldt inn så fort som mulig.
Finn din lokale rovviltkontakt i SNO her.
Ditt bidrag er viktig
Kjørstad fremhever at bidrag fra publikum er en viktig og avgjørende ressurs i overvåkingen av de største rovdyrene.
– Ved å dele dine observasjoner med oss gjennom Skandobs kan du bidra til mer kunnskap om disse artene og hvor de lever i Norge og Sverige. Du kan også være med på å styrke nøyaktigheten i bestandstallene for disse artene, sier Kjørstad.
Slik bruker du Skandobs
Når du gjør en rovdyrobservasjon, kan du velge om du skal dele den via Skandobs-appen eller vente til du kommer hjem og registrere den på www.skandobs.no.
Skandobs-appen tar i bruk din smarttelefons kamera og GPS, og gjør det enkelt å publisere presise data. Tar du bilde av spor må du huske på å få noe med på bildet som gir informasjon om sporets størrelse. En fyrstikkeske fungerer for eksempel fint.
Alle observasjonene havner i rapportsystemet Skandobs på internett, som er felles med Sverige. Her kan du følge med på hvilke observasjoner som andre gjør i påska.
Les mer om hvordan du tar i bruk Skandobs-appen her.
Lurer du på hvem vi i Rovdata er og hva vi gjør? Se denne filmen!
God tur i påskefjellet!
Fakta om Skandobs:
- Skandobs er et felles nettsted for rapportering av observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge og Sverige.
- Målet er at alle som ønsker det skal kunne delta i kartleggingen og overvåkingen av rovdyrene.
- Du kan legge inn dine synsobservasjoner av artene, eller av spor og andre sportegn som de har etterlatt seg, i systemet.
- Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for å følge opp og vurdere observasjoner av rovvilt i Norge, og Länsstyrelsene har ansvaret i Sverige.
- Skandobs er en utvidelse av rapportsystemet for store rovdyr som Rovdata har hatt i drift i Norge siden høsten 2010.
- Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge til forvaltning, media og publikum.
- Overvåkingen utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.