Jerven er sky og glimt av den i naturen er sjeldne. Et viltkamera i Engerdal kommune i Hedmark har fanget opp tre jerver som spiser på et elgkadaver og klatrer i et tre. En av dem sliter tilsynelatende også med noe som har satt seg fast i munnen. Se opptakene her!
Et viltkamera har gjort sjeldne opptak av ei jervetispe med to valper. Se opptakene nederst i saken! Skjermdump fra video. Viltkameraopptak: Bjørnar Johnsen
De unike opptakene er gjort i Engerdal kommune 10. juli i år med et viltkamera satt ut av Bjørnar Johnsen i Engerdal fjellstyre. Ifølge Morten Kjørstad, leder i Rovdata, er det sjelden kost at hele tre jerver er samlet på en og samme film.
– Filmen er unik og viser ei jervemor og to valper. Den tillater oss å se hvordan de oppfører seg sammen, uforstyrret av mennesker. Du kan se at tispa er litt større og mørk i pelsen mens de to valpene er lysere, forteller Kjørstad.
Først påvist i Sverige
Den felles skandinaviske bestandsovervåkingen dokumenterte i midten av april at tispa ynglet i et hi noen kilometer unna, så vidt over på svensk side av riksgrensen i Älvdalen kommune. Feltpersonell på svensk side fikk også her dokumentert tispa og valpene ved at de ble fotografert av et viltkamera.
I Sverige ble det på hiplassen funnet skit fra jervetispa, og DNA-analysene viser at den er kjent for overvåkingen fra tidligere. Tispa, også kalt Ind895, er registrert i totalt 21 DNA-prøver i både Norge og Sverige fra 1. april 2009 og fram til i år.
– Tispa er registrert i det aktuelle området over flere år, og har et leveområde som strekker seg på tvers av riksgrensa mellom Norge og Sverige, forteller Øystein Flagstad, som er genetiker i Rovdata.
(Saken fortsetter under kartet)
|
Kartet gir en oversikt over hvor og når det så langt er funnet DNA-spor etter jervetispa Ind895. Stedet hvor tispa og to valper ble filmet av et viltkamera i år er også markert. Kart: Rovdata |
Jerv i grenserevir
Riksgrensa mot Sverige er lang og mange jerver har grenseoverskridende revir, som dekker områder både i Norge og Sverige. Samarbeid og samordning av overvåkingen med Sverige har derfor vært viktig for å få et mest mulig korrekt bilde av jervebestanden.
– Det er dette samarbeidet som nå bærer frukter og resulterer i mye mer kunnskap om jervens vandringer mellom landene og om bestanden på skandinavisk nivå. Tidligere har det for eksempel vært tilfeller hvor samme jervetispe med unger har blitt registrert og telt i begge land. Slike dobbelttellinger unngår vi nå, takket være samordningen av arbeidet, sier Kjørstad.
Rovdata vil i midten av denne måneden presentere en endelig oversikt over antall jervekull som ble født i Norge i vår.
Se de unike opptakene av jervemor med to valper her:
Fakta om overvåkingen av jerv:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
- Jervebestanden i Skandinavia blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
- Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
- Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser i Norge på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
- SNO står også for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt i Norge, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
- Prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet i Sverige.
- Resultatene av DNA-analysene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata rundt årsskiftet.