Det er i år registrert 52 kull med jervevalper i Norge, og det er åtte flere enn i fjor. Bestanden teller totalt cirka 340 voksne individer, viser en ny rapport fra Rovdata.
Mannskaper fra Statens naturoppsyn (SNO) har i vinter, vår og sommer vært ute i felt og kontrollert kjente og nye hiplasser på leting etter jervekull. Materialet er nå gjennomgått og kvalitetssikret av Rovdata, og resultatet viser en oppgang på åtte jervekull fra i fjor.
Over bestandsmålet
– Det ble i fjor registrert 44 valpekull, noe som var det laveste antall registrerte kull siden 2002, men også det over bestandsmålet. I år er antall registrerte kull steget til 52, som er 13 flere enn det nasjonale målet, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Det er slått fast av Stortinget at det skal fødes 39 kull med jervevalper i Norge hvert år. Bestanden har ligget over målet hvert år etter 2002, da det ble registrert 30 valpekull i landet.
343 voksne jerver
Ut fra antall registrerte jervekull kan det estimeres hvor mange voksne jerver det er i bestanden.
– Bestanden er i år beregnet til å bestå av 343 voksne jerver, og dette er en liten nedgang fra 350 dyr i fjor. Dermed fortsetter nedgangen fra 2012, da estimatet var på 395 individer, sier Kjørstad.
Beregningene tar utgangspunkt i kunnskap om hvor mange jerver det er i en bestand for hver tispe som føder valper. For å minske effekten av store årlige variasjoner i antall registrerte kull, blant annet fordi det varierer hvor mange tisper som føder valper hvert år brukes et snitt for de tre siste årene.
– Antallet valpekull kan derfor variere mye mellom år, selv om antallet individer i bestanden er det samme, forklarer han.
Bestandsmålet er nådd i alle regioner
Det nasjonale bestandsmålet på 39 jervekull er fordelt på fem av åtte forvaltningsområder for rovvilt i Norge. I år er antallet kull over bestandsmålet i samtlige fem regioner, med unntak av region seks, som er trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal. Her ble det registrert ti kull, som er nøyaktig på målet.
I rovviltregion fem, som er Hedmark, er det registrert ti kull og dette er dobbelt så mye som bestandsmålet i regionen. I region tre, som er Oppland, er det i år registrert sju kull, og er dermed tre kull over målet. Også i region sju, som er Nordland, er det registrert tre kull mer enn bestandsmålet. Målet er ti kull, mens det ble registrert tretten.
Lengst i nord i region åtte, som består av Troms og Finnmark, var det i fjor en formidabel nedgang i antall registrerte kull fra året før, fra 28 kull i 2012 til 11 i 2013, og ingen av fjorårets kull ble registrert i Finnmark. I år er antallet kull i regionen på samme nivå som i fjor.
– Med fem kull i Finnmark og sju i Troms er det registrert tolv jervekull i region åtte i år. Dette er to over bestandsmålet, forklarer Kjørstad.
DNA-rapport rundt nyttår
Jervebestanden blir også overvåket ved hjelp av DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår funnet på snøføre etter nyttår. Resultatet fra innsamlingene sist sesong skal være klart rundt årsskiftet.
Du kan lese hele rapporten om årets hi-telling av jerv fra Rovdata her:
NINA Rapport 1086. Yngleregistreringer av jerv i Norge i 2014
Fakta om overvåkingen av jerv:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
- Jervebestanden i Skandinavia blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
- Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
- Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser i Norge på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
- SNO står også for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt i Norge, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
- Prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet i Sverige.
- Resultatene av DNA-analysene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata rundt årsskiftet.