GO

 

Har så langt registrert 40 jervekull

Overvåkingen av jerv pågår fortsatt, men en foreløpig opptelling tyder på at det er født færre jervekull i Norge i år.

Har så langt registrert 40 jervekull
Foto: Morten Kjørstad/Rovdata

– Feltmannskapene fra Statens naturoppsyn (SNO) har så langt påvist 40 jervekull i landet i år, og det er en nedgang på ti kull fra 50 påviste jervekull i fjor. Om dette resultatet holder seg vil jervebestanden ligge omtrent på tallet for bestandsmålet i år, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Stortinget har bestemt et nasjonalt bestandsmål på 39 årlige valpekull i Norge.

Kindberg presiserer at 40 jervekull er et foreløpig tall som kan endre seg. Det gjenstår fortsatt noe feltarbeid og Rovdata vil også gjennomføre en kvalitetssikring av feltmaterialet.

Fortsatt nedgang?

Fjorårets 50 registrerte kull i landet var en betydelig nedgang fra 65 kull året før. Det gjenstår å se om nedgangen fortsetter i år.

– Om antallet holder seg på 40 kull vil jervebestanden likevel være over det nasjonale bestandsmålet, som den har vært siden 2003, forteller Kindberg.

Jerven føder valper i februar og begynnelsen av mars måned, og utover våren pågår det en hektisk aktivitet i felt over hele landet for å spore opp jervehi med valpekull. Det gjøres også kontroller på barmark i noen tilfeller. Du kan følge med på årets registrering av jervekull i Jervetelleren!

Rovdata vil 1. oktober i år komme tilbake med en endelig rapport med kvalitetssikrede tall over antall registrerte jervekull i landet i år.

Ti hiuttak

Etter vedtak av Miljødirektoratet er det så langt gjennomført hiuttak av ti av de 40 registrerte jervekullene i år. Det er skutt seks tisper og tjue valper, ifølge Rovbase.

Fjorårets 50 registrerte jervekull tilsvarte en bestand på omtrent 350 voksne dyr. 

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Det anvendes to metoder i overvåkingen; den ene går ut på å registrere hvor mange valpekull som blir født hvert år. Den andre innebærer DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene brukes blant annet til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser i Norge på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står hovedsakelig for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre. 
  • DNA-prøvene fra hele landet analyseres ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
  • Resultatene fra hiregistreringene publiseres i en nasjonal rapport 1. oktober hvert år.
  • Tallene blir også sammenstilt med svenske resultater og publisert i en felles skandinavisk rapport 1. november hvert år.

Kontaktpersoner i Rovdata:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata