GO

 

«Kirunajerven» er skutt i Hedmark

Hannjerven Ind1253 ble kjent for å ha vandret rekordlange 80 mil fra Kiruna nord i Sverige til Alvdal i Hedmark. Nå viser DNA-analyser at den ble skutt under lisensjakt i nabokommunen Rendalen i fjor høst.

«Kirunajerven» er skutt i Hedmark
Dette er et viltkamerabilde av det som trolig er "Kirunajerven". Foto © Per Olav Follstad

Rovdata har nylig analysert vevsprøver fra jerver som ble felt under lisensjakt sist høst og i vinter, og «Kirunajerven» er et av individene som er påvist gjennom prøvene.

– Våre DNA-analyser viser at hannjerven Ind1253, også kalt «Kirunajerven», ble skutt under lisensjakt i Rendalen i Hedmark i oktober i fjor. Den hadde da tilbakelagt over 80 mil i luftlinje fra den første gang ble påvist i Kiruna nord i Sverige sommeren 2011, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Rekordlang vandring

Rovdata har gjennom DNA-analyser av innsamlede skitprøver dokumentert jervens vandring fra nord i Sverige til sørøst i Norge. Prøver samlet inn fra jerven vintrene 2012 og 2013 viste at den hadde slått seg til ro innenfor Alvdal og Rendalen kommuner i Hedmark (se nyhetssak «Kirunajerven» slo seg ned i Alvdal).

– Vandringen fra Kiruna til Alvdal og Rendalen er den lengste som noen gang er dokumentert hos jerv siden overvåkingen startet i 2001, forteller Kjørstad.

(Saken fortsetter under kartet)

 
Kartet viser hele vandringen til "Kirunajerven". Den ble første gang registrert ved hjelp av DNA-analyser i Kiruna i Sverige i 2011. Tidlig i mars 2013 dukket den opp i Alvdal kommune i Østerdalen, hele 800 kilometer i luftlinje unna! I oktober ble den felt under lisensjakt i Rendalen, markert med kryss. Kart © Rovdata 


Trolig to eller tre år gammel

Registeringer gjort i felt i Kiruna på forsommeren i 2011 tyder på at hannjerven ble født samme året. Den var derfor trolig to-tre år gammel da den ble skutt fjor.

Nøyaktig alder vil Rovdata først kunne gi når årringene i hjørnetennene til hannjerven er undersøkt og talt opp. Dette gjøres fortløpende på jervekranier som mottas hos oss, og resultatene legges i Rovbase.

Vinterens DNA-prøver analyseres for fullt

I tillegg til å analysere vevsprøver fra døde jerver, har Rovdata ansvaret for DNA-analyse av ekskrementer og hår fra jerv, som samles inn i perioden fra 1. januar til 1. juni hvert år over hele landet.

– Vi har allerede analysert bortimot 100 prøver fra denne vinterens DNA-innsamling, og resultatene er lagt i Rovbase. Nye svar blir å finne i basen utover våren og sommeren, og alle som ønsker det kan følge arbeidet tett, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Ønsker du å delta i den årlige innsamlingen av hår- og ekskrementer fra jerv, så finner du informasjon om hvordan det kan gjøres her.

Du kan sjekke DNA-resultater fra prøver fra Ind1253 og andre jerver i Rovbase.

Se film om overvåkingen av jerv i Norge her!

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står også for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
  • Prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet i Sverige.
  • Analysesvarene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata