Skandobs har vært gjennom nok en oppdatering og nå kan rapportørene selv endre og slette egne observasjoner.
– Dette er en forbedring i Skandobs vi tror mange får glede av. Hvis rapportører gjør feil ved innlegging av observasjoner i rapportsystemet, så kan de fra nå av rette det opp selv, uten å gå via SNO eller länsstyrelsene, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.
– Dette gjelder fram til observasjonen bedømmes av SNO eller länsstyrelsene. Hvis den allerede er bedømt som «Korrekt art», «Annen art eller antall» av SNO, låses den av og brukerne kan bare justere om den skal synes for alle eller kun for SNO og länsstyrelsen, legger han til.
Forenkler rapporteringen
Skandobs er et felles rapportsystem for store rovdyr i Norge og Sverige som gjør det mulig for publikum i begge land å dele observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv. Rapportsystemet forbedres stadig og før jul fikk det et raskere og bedre søk i kartvisningen (les nyhetssak: Skandobs har blitt raskere)
Etter seneste oppdatering kan altså rapportørene selv justere på innholdet i den innlagte observasjonen eller slette den helt. Det vil effektivisere prosessen rundt innrapportering.
– Det er for eksempel viktig at posisjonen for observasjonen blir lagt inn helt riktig i rapportsystemet, slik at det er mulig å følge den opp i felt. Nå kan brukerne justere på funnstedet selv hvis noe gikk feil ved innmelding av koordinater, forklarer Kindberg.
Flere oppdateringer kommer
En annen nyhet er at hver observasjon i Skandobs har fått et unikt ID-nummer. I tillegg kan du som innlogget bruker nå også søke fram dine egne observasjoner ved å anvende filteret “Vis egne rapporterte observasjoner”.
– Dette er bare noen av en rekke endringer av Skandobs som vil komme i tiden framover. Målsettingen er å gjøre det enda enklere å rapportere, samt å forbedre brukeropplevelsen til publikum, forklarer Kindberg.
Ønsker lokal deltakelse
Skandobs tar i bruk både GPS’en og kameraet på smarttelefoner og gjør det svært enkelt å dele observasjoner av de store rovdyrene. Man kan velge om man vil dele observasjoner under navn eller anonymt, og om den skal deles åpent med alle eller kun med Statens naturoppsyn (SNO) i Norge eller Länsstyrelsene i Sverige.
– Det er ikke alle observasjoner som blir kvalitetssikret. Om observasjonen blir brukt i bestandsregistreringen avhenger av antall dyr, art og når på året den er gjort. Men alle observasjoner er uansett viktig dokumentasjon av observasjoner hos publikum, avslutter Kindberg.
Når du skal melde inn en observasjon, så husk at vær og sporingsforhold kan endre seg kjapt. Meld derfor fra så fort som mulig. Du kan også melde fra direkte på telefon til en rovviltkontakt i SNO. Her finner du kontaktinformasjon til rovviltkontaktene i SNO