I år er det påvist 905 jerver i den DNA-baserte overvåkingen av jerv i Skandinavia, hvorav 345 individer har geografisk midtpunkt i Norge. Den norske bestanden er estimert til å bestå av 360-393 individer, og har vært omtrent uendret de fire siste årene.
Viltkamerabilde av en jerv i Norge. Illustrasjonsfoto: Viltkamera.nina.no
Den skandinaviske jervebestanden lever uavhengig av landegrenser og overvåkes med felles metoder i Norge og Sverige.
Rovdata presenterer i dag resultatene fra den årlige DNA-baserte overvåkingen av jerv i begge land, som hovedsakelig er basert på innsamling av skit, hår, sekret og urin, men også vevsprøver, for DNA-analyser. Innsamlingen skjer i perioden fra 1. januar til 1. juni.
Rekordmange prøver
I løpet av årets overvåkingssesong ble det samlet inn og analysert til sammen 5512 DNA-prøver fra jervens utbredelsesområder i Norge og Sverige. Det er også inkludert et fåtall prøver fra nordlige deler av Finland i materialet.
Dette er ny rekord i antall analyserte prøver og over tusen flere prøver enn rekordåret i fjor. Ut fra prøvene er det også identifisert flere jerver enn noen gang tidligere.
– Rekordene skyldes en stor økning i innsamling av DNA i Norrbotten, et fylke i Sverige hvor DNA-innsamling ikke har vært prioritert de seneste årene. Fra totalt 4161 fungerende prøver er det påvist til sammen 915 jerver i Norge, Sverige og nordlige Finland i 2024, som er en oppgang på 79 individer fra i fjor, forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata.
Påviste individer i Norge
I Norge ble det samlet inn og analysert 2412 prøver, noe som er 6 prosent færre sammenliknet med i fjor. Det ble påvist 371 jerver og dette er omtrent det samme som året før.
Av de 371 individene som ble påvist med en eller flere prøver innenfor landegrensen var det 345 som hadde sitt geografiske midtpunkt i Norge. De øvrige 26 individene påvist i Norge hadde sitt geografiske midtpunkt i Sverige.
– For Norge ser vi kun små endringer i antall jerver i de fleste rovviltregionene, bortsett fra i region 6 Midt-Norge, som har 22 prosent færre individer, basert på geografisk midtpunkt, forklarer Kindberg.
Estimerer bestanden
I en romlig fangst-gjenfangst modellering, som tar utgangspunkt i prøver samlet inn i perioden 1. desember 2023 til 30. juni 2024, beregnes den norske bestanden av jerv til 360-393 individer per 1. desember. Dette er omtrent på samme nivå som året før (378-410).
– Modellen tar hensyn til at det er jerver vi ikke finner DNA fra i den årlige DNA-innsamlingen, noe man tydelig ser ved at årets store økning i antall prøver og påviste individer ikke gjenspeiler seg i en tilsvarende endring i bestanden, forklarer Kindberg.
Jervebestanden i Norge og Sverige som helhet estimeres til å være mellom 1012 og 1072 individer ved starten av overvåkingssesongen 2023/2024.
Døde jerver
Det ble registrert felt eller funnet rester av 99 døde jerver i Norge i perioden 1. juni 2023 til 31.mai 2024. Nittiseks av 97 mottatte og analyserte prøver ble individbestemt.
– Av alle døde jerver på 2 år eller eldre i Norge, så er 94 prosent kjent fra tidligere år. Det viser at den DNA-baserte overvåkingen gir oss en god oversikt over bestanden av jerv i landet, sier Kindberg.
To ulike metoder
Jervebestanden i Norge overvåkes også gjennom en årlig registrering av jervekull. Det anvendes deretter et treårig snitt av antall påviste kull for å estimere størrelsen på bestanden.
I år ble det påvist 61 kull i Norge, og bestanden ble beregnet til å bestå av rundt 355 voksne individer tidlig på våren i februar, før årets unger ble født. (Lenke til nyhetssak: Stabil jervebestand i Norge)
– Den gode overensstemmelsen mellom resultatene fra den DNA-baserte overvåkingen og registreringene av kull er betryggende og tyder på at vi har god oversikt over størrelsen og utviklingen på jervebestanden i Norge, avslutter Kindberg.
Les hele rapporten her:
Kleven, O., Berg, S., Bischof, R., Dupont, P., Königsson, H., Milleret, C., Spets, M. H., Spong, G. & Brøseth, H. 2024. DNA-basert overvåking av den skandinaviske jervebestanden 2024. NINA Rapport 2535. Norsk institutt for naturforskning.
Fakta om overvåkingen av jerv i Norge:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
- To metoder: Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år, og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer, hår og urin fra arten.
- Resultatene brukes blant annet til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
- Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser i Norge på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
- SNO står også for innsamlingen av prøver i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
- DNA-prøvene fra hele landet analyseres ved genetikklaboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
- Det brukes en fangst-gjenfangst metodikk for å estimere bestanden i prosjektet RovQuant, som ledes fra Norges Miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Kontaktpersoner i Rovdata: