GO

 

Stabil jervebestand i Norge

Det er i år påvist 61 jervekull og beregnet 355 voksne jerver i Norge, noe som er omtrent på samme nivå som i fjor. Jervebestanden er over det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige jervekull som Stortinget har bestemt.

Stabil jervebestand i Norge
Jervetispe og valp fotografert av viltkamera 19. april i år. Foto: Statens naturoppsyn (SNO)

Jervebestanden i Norge overvåkes årlig gjennom en innsamling av skit og hår for DNA-analyser og en landsomfattende registrering av jervekull.

Statens naturoppsyn (SNO) har i vinter, vår og sommer kontrollert kjente og nye ynglelokaliteter rundt omkring i landet for å registrere jervekull. Rovdata har kvalitetssikret datamaterialet og kan i dag presentere resultatene fra årets yngleregistreringer i Norge. 

Nedgang på tre kull

Det er i år påvist 61 dokumenterte eller antatte ynglinger av jerv i Norge, som er en nedgang på tre ynglinger fra i fjor.

– Det er også i år påvist rundt 60 jervekull i landet, som er omtrent på samme nivå som bestanden har ligget de siste sju årene. Unntaket er 2022 da det ble påvist 45 kull. Jervebestanden er også i år over bestandsmålet, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Etter vedtak av Miljødirektoratet er det foretatt hiuttak hvor tispe og/eller valp(er) har blitt avlivet på 9 av de 61 ynglelokalitetene.

Alle regioner over målet

Det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige kull er fordelt på fem av landets åtte rovviltregioner. Alle fem regioner er over målet både når vi ser på årets resultat, og når vi ser på gjennomsnittlig antall kull for de tre siste årene.

Det brukes et treårig snitt for å utjevne årlige variasjoner i antall tisper som føder valper, jakt og uoppdagede kull. Det er også snittet som har betydning for overføring av forvaltningsmyndighet til rovviltnemdene.

– Den største endringene i antall registrerte kull fra i fjor ser vi i tre roviltregioner. Mens det har vært en nedgang på fire kull i region 5 (Hedmark) og i region 8 (Troms og Finnmark), har det i region 6 (Møre og Romsdal og Trøndelag) vært en økning på fire kull siden i fjor, sier Kindberg.

For første gang er det registrert et jervekull i region 4 (lenke til nyhetssak: Se, et jervekull kun fem mil fra Oslo

355 voksne jerver

Antall voksne jerver i bestanden beregnes med utgangspunkt i kunnskap om hvor mange jerver det er i en bestand for hver tispe som føder valper.

Basert på antall ynglinger i perioden 2022–2024 er bestanden av jerv i Norge estimert til 355 (95 % CI: 295–453) voksne individer tidlig på våren 2024, og før årets unger fødes.

– Dette er omtrent det samme som estimatet for 2023, og det tyder på en stabil jervebestand. Det er også på samme nivå som resultatet fra DNA-overvåkingen vinteren 2022/2023 da det ble estimert 366-403 voksne jerver ved bruk av en fangst-gjenfangst modell basert på DNA-data, avslutter Kindberg.

Les hele rapporten her:
Tovmo, M. & Brøseth, H. 2024. Yngleregistreringer av jerv i Norge i 2024. NINA Rapport 2500. Norsk institutt for naturforskning.
 

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Det anvendes to metoder i overvåkingen; den ene går ut på å registrere hvor mange valpekull som blir født hvert år. Den andre innebærer DNA-analyser av innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene brukes blant annet til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser i Norge på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står hovedsakelig for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre. 
  • DNA-prøvene fra hele landet analyseres ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.
  • Resultatene fra hiregistreringene publiseres i en nasjonal rapport 1. oktober hvert år.

Kontaktpersoner i Rovdata:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata