GO

 

Litt dårligere år for kongeørna

Resultatene fra årets overvåking av kongeørn i tolv utvalgte intensivområder er klar. I år er det registrert både færre vellykkede hekkinger og færre unger i områdene, viser en ny rapport fra Rovdata.

Litt dårligere år for kongeørna
Kongeørn. Foto: Espen Lie Dahl/Rovdata

Rovdata utfører hvert år en overvåking av 12 utvalgte intensivområder for kongeørn i Norge.  Områdene består av 15 kongeørnterritorier hver og er spredt rundt i landet for å gi et mest mulig representativt bilde.

Nedgang siden i fjor

– I år er det registrert 46 vellykkede hekkinger med totalt 54 unger eldre enn 50 døgn i intensivområdene, og det er produsert i snitt 0,30 unger per territorium. Dette er lavere tall enn i fjor, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

I 2015 ble det påvist totalt 66 vellykkede hekkinger med totalt 79 unger eldre enn 50 dager i de samme områdene, og et snitt på 0,44 unger eldre enn 50 døgn per territorium.

Høyest produksjon av unger er det i år i de to nordligste områdene, Ringvassøya og Finnmarksvidda.

Følger utvikling over år

– Feltmannskapene følger opp territoriene gjennom året og er spesielt opptatt med å se hvor mange kongeørnpar som hekker, hvor mange unger som er eldre enn 50 døgn, og på hvor mange unger det produseres i snitt per territorium. En sammenstilling av disse tallene gjør at vi kan følge utviklingen til kongeørnbestanden over år, forklarer Kindberg.

Overvåkingen av intensivområdene gjøres i tillegg til den ekstensive overvåkingen av kongeørn, der nåværende og tidligere hekketerritorier for kongeørn kartlegges over hele landet. Målet med den ekstensive overvåkingen er å kartlegge antall hekkende par og kongeørnterritorier i landet, og gi et bestandsestimat.

Gode, historiske data fra TOV

Seks av områdene med intensivovervåking har blitt overvåket siden 1990-tallet gjennom Program for terrestrisk naturovervåking (TOV). I TOV-områdene ble det i år produsert i snitt 0,22 unger per territorium.

– Dette er noe lavere enn gjennomsnittet for TOV-områdene i perioden 1992-2016, da det ble produsert i snitt 0,42 unger per territorium per år, sier Mari Tovmo, avdelingsingeniør i Rovdata.

Har tatt i bruk DNA-analyser

I de to intensivområdene Fauske og Finnmarksvidda blir det gjennomført DNA-analyser av fjær og blodprøver for å følge med på voksenoverlevelse hos kongeørna.

DNA-analyser av mytefjær påviste til sammen 20 ulike voksne individer i 2016, og det var en overvekt av hunner. I tillegg ble sju andre voksne individer påvist via DNA-analyser av blodprøver fra reirunger i de samme områdene.

– Totalt sett registrerte vi 27 ulike voksne kongeørner i områdene i år, og det er et noe lavere antall enn de 34 forskjellige ørnene, som vi registrerte i fjor, sier Oddmund Kleven, genetiker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Vil fortsette innsamling

Den årlig overlevelse for voksne kongeørner på Finnmarksvidda ble estimert til 0,88 i perioden fra 2012-2016.

– Innsamling i Fauske startet i 2015, og det er nødvendig med flere år med innsamling før vi kan estimere årlig overlevelse for dette området. Flere intensivområder med innsamling av DNA og estimering av overlevelsen kan gi oss et enda bedre bilde av voksenoverlevelsen, også mellom ulike områder i landet, avslutter Kleven.

Les hele rapporten her:
Overvaking av kongeørn i Noreg 2016. Resultat frå 12 intensivt overvaka område

Les mer om resultatet fra i fjor her.

Fakta om overvåkingen av kongeørn:

  • Bestanden overvåkes gjennom å kartlegge hekketerritorier over hele landet i en ekstensiv overvåking, og ved årlig intensiv overvåking av ungeproduksjon og voksenoverlevelse i tolv utvalgte områder i ulike deler av landet.
  • Data fra begge overvåkingsmetoder registreres i Rovbase, som er miljøforvaltningens database for overvåking av store rovdyr og kongeørn.
  • Rovdata har ansvaret for den intensive overvåkingen av kongeørn i Norge.
  • Overvåkingen utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Overvåkingen i intensivområdene utføres av lokale personer med lang erfaring og god kunnskap om kongeørn.
  • Resultatene rapporteres inn til Rovdata for kvalitetssikring, sammenstilling og sluttrapportering.
  • I perioden 2010-2014 er det anslått at det var 963 (652-1139) hekkende kongeørnpar i Norge. (Les mer i nyhetssak)

Kontaktpersoner:

  • Jonas Kindberg, leder i Rovdata, tlf. 404 51 540
  • Mari Tovmo, avdelingsingeniør i Rovdata, mob. 977 31 679
  • Oddmund Kleven, genetiker i Norsk institutt for naturforskning (NINA), mob. 416 69 452
Skriv ut

Nyheter fra Rovdata