GO

 

Hannbjørn tilbake i Trøndelag etter sju år

Hannbjørnen, kalt «ST4», ble første gang påvist i Sør-Trøndelag i 2006. Nå viser DNA-analyser at han i fjor høst var tilbake i fylket, sju år etter. I mellomtiden har han vært innom både Telemark, Oppland og Hedmark fylker.

Hannbjørn tilbake i Trøndelag etter sju år
Brunbjørn Illustrasjonsfoto © Svein Wik/Rovdata

Bjørnens lange vandring har vært mulig å dokumentere gjennom DNA-analyser av innsamlet skit og hår, som den har etterlatt seg på sin ferd. Det er til sammen analysert 22 prøver etter ST4, som er samlet inn i perioden fra 2006 til 2013.

Først oppdaget i Rennebu

Bjørner har store leveområder og kan forflytte seg over store avstander på kort tid. Spesielt unge hannbjørner som ikke har etablert seg i et eget område vandrer ofte mye og langt. Bruk av DNA-analyser i overvåkingen gjør det nå mulig å følge individene fra år til år.

– ST4 er en hannbjørn som ble kjent for overvåkingen av brunbjørn i Norge første gang gjennom funn av hår i Rennebu kommune i Sør-Trøndelag 26. juli 2006. Bjørnens vandringer er derfra fulgt sør og vestover i landet, og tilbake igjen, forteller Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Vendte tilbake – sju år etter

I 2007 var den i Sør-Fron kommune i Oppland, og i april og oktober 2008 ble det funnet skit fra bjørnen i henholdsvis Vinje og Seljord kommuner i Telemark. Deretter vandret den nord og østover igjen, og ble påvist i flere prøver i Oppland og Hedmark årene 2009 til 2013.

– Foreløpig siste DNA-funn ble gjort i Røros kommune i Sør-Trøndelag i august 2013, og hannbjørnen var med det tilbake i fylket hvor den ble registrert for første gang for over syv år siden, forteller Kjørstad.

 (Saken fortsetter under kartet)

 
Kartet viser hvor hannbjørnen ST4 er registrert med DNA-prøver fra 2006 til 2013. Den ble først registrert i Rennebu kommune. Siden trakk den sør og øst, før den i fjor igjen ble påvist i Sør-Trøndelag. Kart © Rovdata 

Har tilbakelagt over 110 mil

Til sammen gir de innsamlede biologiske prøvene fra ST4 et grovt bilde av bjørnens vandringer og oppholdssteder i løpet av disse årene. Prøvene fra bjørnen er funnet i fire ulike fylker og elleve kommuner.

– Vår overvåking viser at denne hannbjørnen har tilbakelagt betydelige avstander gjennom disse årene. Bare i luftlinje mellom punktene hvor bjørnen er registrert, er det over 1100 kilometer, og bjørnen har jo selvsagt vandret lenger enn dette. Vi har aldri før registrert en så lang vandring av en bjørn. Dette er ny rekord, sier Kjørstad.

Hannbjørnen ST10 trakk også sørover

Gjennom overvåkingen er det avdekket flere tilfeller av bjørner som har vandret langt. En av disse, kalt ST10, hadde en vandringsrute sør og vestover i landet lik ruten til ST4 (lenke til nyhetssak).

ST10 ble første gang oppdaget i 2009 i Selbu kommune i Sør-Trøndelag. I løpet av årene 2009, 2010 og 2011 vandret den sør-vestover i landet, og ble påvist i fylkene Oppland, Sogn og Fjordane, Buskerud og Telemark, og den ble skutt i Tokke kommune i Telemark i mars 2012.

– Hannbjørnen ST10 tilbakela cirka 45 mil i luftlinje fra første funnsted i Sør-Trøndelag til der hvor den ble felt, forteller Kjørstad.

Trolig minst ti år gammel

Ut fra antall år som hannbjørnen ST4 er registrert, er den i år sannsynligvis minst ti år gammel, hvis den fortsatt er i livet.

– Dette er nå en godt voksen bjørn. Bjørneunger går vanligvis sammen med mora til de er to år. Derfor går vi ut fra at den var minst to år da den ble registrert for første gang i Rennebu i 2006, sier Kjørstad.

På søk etter binner

Bare bjørnen vet hvorfor den har vandret slik som den har gjort. Mest sannsynlig har den vært på leting etter eget område å etablere seg i og hunnbjørner og parre seg med.

– Som for andre arter er reproduksjon en meget sterk drivkraft også for bjørn. I Norge er det kun hunnbjørner i grenseområdene opp mot de større bjørnebestandene i våre naboland, og ST4 har nå forflyttet seg til de områdene sørøst i Norge hvor det også er hunnbjørner. Hannbjørnen er voksen og kjønnsmoden, så behovet for å møte hunnbjørner er en sannsynlig forklaring på hvorfor den har vandret til dette området i øst, sier Kjørstad.

 
Kartet viser en geografisk fordeling av de 147 bjørnene som ble påvist i Norge i 2013 etter DNA analyse. Midtpunkt er vist for individer som er registrert med mer enn en prøve. Kart til venstre viser oversikt over 92 hannbjørn (blå), og kart til høyre viser oversikt over 55 hunnbjørn (rød). Kart © Rovdata

 
Du kan finne informasjon om ST4, ST10 og alle andre bjørner som er påvist gjennom DNA-analyser i Norge i Rovbase.

Fakta om overvåkingen av brunbjørn:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av brunbjørn i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Formålet er å registrere hvor mange brunbjørn det er i landet, fordelingen i kjønn mellom dem, og å beregne hvor mange kull med bjørnunger som blir født hvert år.
  • Innsamlingen av ekskrementer og hår i felt blir utført av Statens naturoppsyn (SNO), elgjegere, beitebrukere og andre brukere av utmark. Det blir også tatt vevsprøver for DNA-analyse fra alle døde bjørner i løpet av året.
  • Bioforsk Svanhovd i Pasvik analyserer materialet, og resultatene blir rapportert og formidlet av Rovdata og Bioforsk i fellesskap rundt 1. april hvert år.
  • I 2013 ble det for femte året på rad gjennomført en innsamling av DNA fra bjørn over hele landet.
  • DNA-analyser viser at det var minst 147 ulike bjørner innenfor Norges grenser i løpet av 2013.
  • De fleste bjørnene lever nær riksgrensene mot øst, og tilbringer trolig deler av året i våre naboland.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata