GO

 

Nye bilder av ulvene i Østmarka

Viltkameraer har på nytt sikret nye og unike bilder av ulvene i Østmarka utenfor Oslo. På ett av bildene, som aldri før er publisert, kan man se fire ulver, og alle fire kan være valper.

Nye bilder av ulvene i Østmarka
Dette bildet viser fire ulver som oppholder seg i Østmarka utenfor Oslo Foto © http://viltkamera.nina.no/

Tidligere i høst kunne Rovdata bekrefte at det er født ett kull med valper i ulveflokken som har etablert seg i Østmarka, rett utenfor Oslo (se egen nyhetssak). En videosnutt fra et viltkamera, som tilhører Norsk institutt for naturforskning (NINA), viste tre forskjellige ulver som går gjennom et skogsområde i Østmarka sent på kvelden 4. september i år. Forskerne i NINA har plassert ut mange kameraer i området for å teste ut en ny metode for å overvåke gaupe i snøfattige områder.

Flere ulver på samme bilde

Nå har forskernes viltkameraer igjen gjort et sjeldent «skup» av ulveaktiviteten i området. På ett av de ferske bildene kan man se det som mest sannsynlig er fire ulvevalper.

– Vi har nylig mottatt en rekke bilder fra viltkameraprosjektet som viser en eller flere ulver i Østmarka i Oslo. Ett av bildene viser fire ulver, som trolig alle er valper fordi de ser ut til å være omtrent like store. Vi kan likevel ikke utelukke at en av disse er tispa, siden store valper kan være på samme størrelse som ei voksen tispe på den tiden av året, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Dette bildet og en rekke andre bilder fra viltkameraene gir et unikt innblikk i ulvenes aktivitet rett utenfor Norges hovedstad.

Du kan også se en video av to av ulvene som passerer et viltkamera i Østmarka 29.09.2013 klokka 21:39 og 22:50 her. (Foto © http://viltkamera.nina.no/) Begge er sannsynligvis valper.

Fødte valpekull nært Oslo

Det var i januar i år at Rovdata kunne slå fast at et ulvepar hadde slått seg ned i Østmarka utenfor Oslo. Den 28. april ble begge ulvene fotografert av et viltkamera, og i august ble både hannen og tispa i paret påvist gjennom DNA-analyser av ulveskit som Rovdata utførte.

– Det er fortsatt usikkert hvor mange valper som er født i Østmarka i vår, men det vil vi få mer svar på når snøen kommer og dyrene setter spor etter seg, forklarer Kjørstad.

Ulv i Skandinavia får valper i slutten av april eller i mai måned, men det er vanskelig å finne spor i barmarksesongen. Valper blir derfor vanligvis påvist først etter at snøen har kommet og dyrene kan spores.

Stortinget har bestemt at det skal fødes tre kull med ulvevalper i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge hvert år. Så langt i år er det påvist ett ulvekull i Slettås-reviret i Hedmark og ett i Østmarka, som begge i sin helhet i Norge og er innenfor forvaltningsområdet.

Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata