GO

 

Norsk-svensk rovdyrovervåking er i gang

I vinter blir både gaupe og jerv overvåket med felles metoder i Norge og Sverige. Til neste år kommer de felles bestandstallene.

Norsk-svensk rovdyrovervåking er i gang
Statens naturoppsyn ute på sporing av jerv Foto © Per Arnt Ludvigsen/Statens naturoppsyn

Det er mannskaper fra Statens naturoppsyn (SNO) i Norge og länsstyrelsene i Sverige som skal utføre det meste av arbeidet i felt. Nylig var registreringspersonell fra begge land samlet i Østersund i Sverige for å gå gjennom de siste detaljene i metodene for årets registreringer.

– For første gang har registreringspersonell fra hele Norge og Sverige møttes og delt erfaringer og sammen gjennomgått vår nye og felles overvåkingsmetodikk i detalj. Slike felles møter er nødvendige for å sikre at arbeidet blir gjennomført på samme måte, og fra nå av vil det bli arrangert tilsvarende møter hvert år, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

I tillegg til representanter fra SNO og svenske länsstyrelser var Rovdata og Miljødirektoratet til stede fra norsk side, og Naturvårdsverket og Viltskadecenter fra svensk side.

Unikt samarbeid

Rovdyrene i Skandinavia vandrer som kjent uanfektet av landegrenser og det er derfor naturlig å snakke om felles bestander av artene. Felles metoder i overvåkingen gjør det mulig å sammenstille resultatene og gi et helhetsbilde av bestandene på skandinavisk nivå.

– Det at vi nå gjennomfører arbeidet likt på begge sider av grensen, og at vi også har utviklet felles databaser for lagring av data, er unikt. Det vil gi myndighetene i begge land mulighet til en økt presisjon i forvaltningen av artene fremover, sier Kjørstad.

Skandinaviske arbeidsgrupper

Veien mot målet om en felles overvåking startet ved at Miljødirektoratet og Naturvårdsverket nedsatte to arbeidsgrupper med eksperter fra Norge og Sverige, som skulle utarbeide forslag til felles og bedre metoder for overvåking av artene gaupe og jerv.

– Tilsvarende arbeidsgrupper er i år nedsatt for artene brunbjørn og ulv. Disse arbeidsgruppene har nylig levert sine anbefalinger til Miljødirektoratet og Naturvårdsverket, og fra og med neste år vil også disse artene bli overvåket med like metoder i begge landene, forteller Kjørstad.

Alle arbeidsgruppene har i utarbeidelsen av deres forslag fokusert på å ta vare på det som i dag fungerer, tatt hensyn til nåværende roller og organisering av overvåkingsarbeidet, og ikke minst på å lære av hverandres feil. Arbeidsgruppene har lagt særlig vekt på måter å ivareta lokalkunnskap og styrke den lokale deltakelsen i overvåkingen av artene.

Instrukser som beskriver metodene i bestandsovervåkingen og statusrapporter for rovviltartene finner du på vår nettside www.rovdata.no.

Fakta om overvåking av gaupe og jerv i Skandinavia:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe og jerv i Norge mens Naturvårdsverket har ansvaret i Sverige.
  • Gaupebestanden i Norge og Sverige blir overvåket ved å telle hvor mange kull med gaupeunger som finnes hver høst og vinter i perioden fra 1. oktober til utgangen av februar.
  • Jervebestanden i Norge og Sverige overvåkes ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestandene og hvordan de utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) utfører det meste av overvåkingsarbeidet i felt i Norge. I Sverige er det länsstyrelsene som står for det meste av feltarbeidet.
  • Det aller meste av registreringsarbeid blir utført i perioden med snø på bakken.
  • Det vil i tiden framover bli utarbeidet felles skandinaviske statusrapporter for artene.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata