GO

 

Ulvevalper påvist i Østmarka

En videofilm bekrefter at det er født ulvevalper i Østmarka utenfor Oslo i år. Filmen er tatt av et viltkamera som tilhører Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Ulvevalper påvist i Østmarka
Opptaket viser ulvevalper i Østmarka Skjermdump © http://viltkamera.nina.no/

Filmen viser tre ulver som går gjennom et skogsområde i Østmarka sent på kvelden den 4. september.

– Vi ser med sikkerhet tre forskjellige ulver på filmen. Et ulvepar som har etablert revir vil ikke akseptere at andre ulver kommer inn i deres område, så vi kan dermed konkludere med at det er født valper i år, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Han forklarer at det er vanskelig å avgjøre med sikkerhet hva som er valper og voksne ulver på filmen, men at begge de to ulvene som kommer sist inn i filmen er antatt å være valper ut fra en vurdering av størrelse, adferd og kroppsholdning.

Snøen vil gi flere svar

I januar i år kunne Rovdata slå fast at et ulvepar hadde slått seg ned i Østmarka utenfor Oslo. Den 28. april ble begge ulvene fotografert av et viltkamera, og i august ble både hannen og tispa i paret påvist gjennom DNA-analyser av ulveskit som Rovdata utførte.

– Det er ikke funnet valpeskit i de prøvene fra Østmarka som er analysert for DNA hittil, så det har vært uavklart fram til nå om det var født valper eller ikke. Vi vet fortsatt ikke hvor mange valper det er, men det vil vi få mer svar på når snøen kommer og dyrene setter spor etter seg, forteller Kjørstad.

Ulv i Skandinavia får valper i slutten av april eller i mai måned, men det er vanskelig å finne spor i barmarksesongen. Valper blir derfor vanligvis påvist først etter at snøen har kommet og dyrene kan spores.

To helnorske ulvekull så langt

I juni ble det dokumentert at det er født en ulvevalp i Slettås-reviret i Hedmark i år.

– Kullet i Østmarka er dermed det andre som er påvist i helnorsk ulverevir i år, sier Kjørstad.

Stortinget har bestemt at det skal fødes tre kull med ulvevalper i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge hvert år. Både revirene i Slettås og Østmarka er i sin helhet i Norge og er innenfor forvaltningsområdet.

– Det gjenstår fortsatt å se om det er født flere kull og om Stortingets målsetting er nådd i år. I så tilfelle vil det bli fjerde året på rad at målet nås, sier Kjørstad.

Se videoen her:.

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata