GO

 

Se det første gaupekartet for Skandinavia!

Nå kan du for første gang få en oversikt over gaupefamilier i Norge og Sverige på ett og samme kart. Kartet viser at det ble registrert 251 familiegrupper i Skandinavia sist vinter.

Se det første gaupekartet for Skandinavia!
Gaupeunger Foto © Lars Gangås/Statens naturoppsyn

Nye og felles metoder for overvåking av gaupe i Norge og Sverige gjør det nå mulig å sammenstille antall familiegrupper i begge land til en felles oversikt over arten. Resultatet er et unikt overblikk over gaupebestanden i Skandinavia, som har en utbredelse uavhengig av landegrenser.

– Vi er stolte over å kunne presentere det første felles gaupekartet for Norge og Sverige, som er et resultat av et godt og langvarig samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige. Oversikten over bestanden på skandinavisk nivå vil gi myndighetene mulighet til en mer presis forvaltning av arten i begge land, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Deler familiegrupper

Kartet gir en samlet oversikt over antall familiegrupper i Skandinavia. En familiegruppe består av ei gaupemor i følge med en eller flere unger.

– Gaupefamilier som har leveområder både i Norge og i Sverige vil blant annet bli delt mellom landene i og med den nye og felles oversikten. På den måten unngår man dobbeltelling på skandinavisk nivå, forklarer Kjørstad.

(Saken fortsetter under kartet)

 
Kartet viser antall familiegrupper av gaupe i Norge og Sverige vinteren 2012-2013. Kart © Rovdata

Nedgang i begge land

Det nye og felles bestandskartet viser at det ble færre gaupefamilier både i Norge og Sverige sist vinter. I Norge ble det registrert 59 familiegrupper av gaupe innenfor landets grenser vinteren 2012/2013, og dette var ti færre enn vinteren før. Det var fjerde året på rad at det blir registrert en nedgang i gaupebestanden, og hovedårsaken er et stort jaktuttak i de seneste årene.

– Stortinget har bestemt at det skal være 65 familiegrupper av gaupe i Norge hvert år, og bestanden var sist vinter under det nasjonale bestandsmålet for første gang på mange år, forklarer Kjørstad.

I Sverige ble det sist vinter registrert 192 familiegrupper, noe som er 53 færre enn vinteren før.

– Totalt i Skandinavia ble det sist vinter registrert 251 gaupefamilier, noe som tilsvarer en felles bestand på cirka 1500 gauper, hvorav cirka 350 i Norge, sier Kjørstad.

Unikt samarbeid

Det norsk-svenske rovviltsamarbeidet omfatter også lagring av data om de store rovdyrene i felles databaser. Feltpersonellet i begge land, som består av Statens naturoppsyn i Norge og Naturbevakere fra länsstyrelsene i Sverige, lagrer overvåkingsdata i Rovbase. I tillegg bidrar publikum i betydelig grad i datainnsamlingen ved å lagre observasjoner i den web-baserte databasen Skandobs.

– Sammen gir disse databasene et solid kunnskapsgrunnlag, og den felles datalagringen letter arbeidet med sammenstilling og rapportering av overvåkingsdata for artene på skandinavisk nivå, forklarer Kjørstad.

Det meste av data kan letes fram på en enkel måte i Rovbase og Skandobs.

Det samarbeides nå også om å få på plass felles overvåkingsmetoder for bjørn og ulv i Skandinavia. Dette skal være på plass i løpet av neste år.

Ber om tips

Vinterens ankomst og muligheter for sporing på snø igjen gjør at Statens naturoppsyn nå intensiverer sin feltinnsats på leting etter familiegrupper av gaupe over hele landet. Se hva du kan gjøre for å bidra i overvåkingen av gaupe denne vinteren i egen nyhetssak Teller gaupefamilier i vinter.

Fakta om overvåkingen av gaupe i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Gaupebestanden blir hovedsakelig overvåket ved å registrere antall familiegrupper hvert år, som består av mordyr i følge med en eller flere årsunger.
  • De fleste registreringene skjer på sporsnø i vinterhalvåret. Observasjoner av dyr, spor eller sportegn blir meldt inn til Statens naturoppsyn (SNO), som sender ut personell i felt for å undersøke nærmere.
  • Ut fra alle bekreftede observasjoner blir det beregnet hvor mange familiegrupper av gaupe som er i Norge hvert år før jakta starter.
  • Antall individer i bestanden blir beregnet ut fra hvor mange familiegrupper det er.
  • Tips fra publikum er en meget viktig kilde til informasjon om familiegrupper av gaupe. Rovdata har i samarbeid med Naturvårdsverket i Sverige utviklet et rapportsystem for store rovdyr (Skandobs), som har bidratt til ytterligere innrapportering fra publikum.
  • Utviklingen i gaupebestanden i Norge blir også fulgt ved å telle gaupespor på fastlagte takseringslinjer i utvalgte områder på vinteren. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) gjennomfører disse registreringene.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata