GO

 

65-73 ulver er påvist i Norge

Så langt i vinter er det registrert 65-73 ulver i Norge. Av disse er 33-37 ulver kun bekreftet på norsk side av riksgrensen mot Sverige.

65-73 ulver er påvist i Norge
Ulv. Foto © Åke Aronson

Det viser en foreløpig statusrapport for ulv i Norge per 15. mars i år, som Høgskolen i Hedmark (HiHm) har laget på oppdrag fra Rovdata.

Foreløpige tall

Antallet ulver og valpekull i Skandinavia blir registrert hver vinter og arbeidet utføres på samme måte i Norge og Sverige.

– Bestandstallene er foreløpige og viser status per 15. mars i år. Vinterens overvåking av ulv nærmer seg nå slutten, men ytterligere sporinger på snø og DNA-analyser kan fortsatt gi ny kunnskap om status for ulvebestanden, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Tre norske kull

Det er så langt påvist at det i fjor ble født ulvevalper i de helnorske revirene Julussa og Letjenna i Hedmark og i reviret i Østmarka utenfor Oslo.

– Revirene i Letjenna og i Østmarka er begge i sin helhet innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge, mens Julussa-reviret både er innenfor og utenfor forvaltningsområdet. Ytterligere kartlegginger vil avklare om reviret er mest innenfor eller utenfor, noe som er avgjørende for Stortingets målsetting for valpekull og geografisk lokalisering av ulverevir, sier Kjørstad

Stortinget har bestemt et nasjonalt bestandsmål på tre ulvekull i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge hvert år. Målet ble nådd både i 2010, 2011 og 2012, og videre kartleggingsarbeid vil avklare om målet ble nådd også i fjor.

Fem kull på tvers av riksgrensen

I tillegg til de tre kullene i de helnorske revirene er det påvist valpekull i fjor i grenserevirene Slettås, Rotna, Skugghöjden, Hærsjø og Djurskog. Alle disse revirene har utstrekning på både norsk og svensk side av riksgrensen.

– De fire grenserevirene Slettås, Rotna, Skugghöjden og Hærsjø har alle utbredelse innenfor Hedmark på norsk side, mens Djurskog-reviret er i Østfold på norsk side, sier Petter Wabakken, prosjektansvarlig hos Høgskolen i Hedmark.

Ulv i syv fylker

I løpet av vinteren er det påvist ulv i syv fylker i Norge. I tillegg til i Hedmark, Østfold og Akershus er det påvist ulv i Oppland, Buskerud, Aust-Agder og Telemark. 

– I Oppland og Buskerud er det registrert 1 til 3 ulver, og i Aust-Agder og Telemark 4 til 5 ulver. Ulv som er sporet i Oppland og Buskerud kan imidlertid være samme individer som er påvist i andre fylker utenfor ulvesonen, noe som videre sporing og DNA-analyser kan avklare fremover, sier Wabakken.

Vinterens overvåking av ulv pågår fortsatt, og alle tips om spor og observasjoner av ulv blir mottatt med takk. Observasjoner kan meldes til Høgskolen i Hedmark, Statens naturoppsyn (SNO) eller registreres i Skandobs.

Endelig statusrapport for ulv i Skandinavia vinteren 2013-2014 vil bli publisert av Rovdata og Høgskolen i Hedmark sammen med svenske og finske samarbeidspartnere senest 1. september i år.

Les hele den foreløpige statusrapporten fra overvåkingen av ulv her:
Ulv i Norge pr. 15. mars 2014. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2013/2014. Rapport 

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata