GO

 

«Kirunajerven» slo seg ned i Alvdal

Hannjerven Ind1253, også kalt «Kirunajerven», gikk rekordlange 80 mil fra Kiruna nord i Sverige til Alvdal kommune i Østerdalen. Nå viser DNA-analysene til Rovdata at jerven har slått seg til ro i området.

«Kirunajerven» slo seg ned i Alvdal
Stjernene på kartet viser hvor det ble funnet prøver etter Kirunajerven i 2012 og 2013. Kart © Rovdata

Rovdata har tidligere omtalt hannjerven Ind1253, også kalt «Kirunajerven», som vandret cirka 800 kilometer i luftlinje fra Kiruna i Sverige til Alvdal kommune i Østerdalen. Vandringen ble dokumentert ved hjelp av DNA-analyser av innsamlede skitprøver, og var den lengste vandringen som noen gang er dokumentert hos jerv siden overvåkingen startet i 2001. (Se lenke til nyhetssak Jerv gikk hele 80 mil)

Fant ni prøver i fjor

Rovdata har fortsatt å følge jerven gjennom den årlige innsamlingen av biologiske prøver fra jerv, som blir utført over hele Norge, og nå viser analysene av prøvene at hannjerven har slått seg ned i området.

– Det er totalt funnet 13 prøver etter hannjerven i 2012 og 2013. I 2012 ble det funnet fire prøver i Alvdal kommune, mens det i 2013 ble funnet ni prøver etter jerven i Alvdal og Rendalen kommuner. Dermed kan det se ut som at jerven har avsluttet sin lange vandring gjennom Skandinavia, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Gikk rekordlangt

Det er ikke uvanlig at de store rovdyrene i Skandinavia tilbakelegger store avstander på kort tid og krysse landegrenser. De cirka 80 milene i luftlinje som det er dokumentert at hannjerven har tilbakelagt, er imidlertid helt klart ny rekord for jerv.

– Det er tidligere påvist flere vandringer på rundt 500 kilometer i luftlinje. Blant annet ble en hannjerv som var født i Ringebu i Oppland senere funnet igjen ved en DNA-analyse av et ekskrement i Hemnes kommune i Nordland. Dette er en lang vandring, men fortsatt milevis kortere enn Ind1253, forklarer Kjørstad.

(Saken fortsetter under kartet)

 
Hannjerven Ind1253 ble første gang registrert med hjelp av DNA-analyser i Kiruna i Sverige i 2011. Tidlig i mars 2012 dukket den opp i Alvdal kommune i Østerdalen, hele 800 kilometer i luftlinje unna, og slo seg ned i området. Bildet viser samtlige prøver som er funnet etter jerven. Kart © Rovdata
 

Trolig snart tre år

Det er vanlig at unge jerver legger ut på lengre vandringer for å få seg et territorium, og distansene kan variere betydelig. Jervevalper blir født i februar og mars, og siden første DNA-funn av hannjerven var i et område hvor det ble født valper i 2011, er jerven trolig snart tre år gammel.

– Den kan også være eldre i og med at vi ikke vet med sikkerhet at den ble født i 2011, sier Kjørstad.

(Saken fortsetter under bildet)

 
Per Olav Follstad har med viltkamera tatt dette bildet av det som trolig er "Kirunajerven". Foto: Per Olav Follstad 

Følger DNA-sporet

Kirunajerven ble første gang påvist ved DNA-analyse i juni 2011, da det ble funnet et ekskrement rett sør for den svenske innsjøen Torneträsk i Kiruna. Tidlig i mars 2012 dukket hannjerven opp igjen, og denne gangen ble det gjort funn av fire biologiske prøver i Aumdalen i Alvdal kommune i perioden fra 3. mars til 21. april 2012. I 2013 er det altså funnet spor etter jerven ni ganger i Alvdal og Rendalen.

– Vi vil fortsette å følge denne og andre jervers bevegelser gjennom DNA-analyser av innsamlede hår- og skitprøver, avslutter Kjørstad.

Ønsker du å delta i innsamlingen av biologisk materiale, som hår- og ekskrementer fra jerv, så finner du informasjon om hvordan det kan gjøres i denne pressemeldingen Plukk jervskit på nyåret.

Du kan også sjekke DNA-resultatene fra prøver fra denne og andre jerver i Rovbase.

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Overvåkingen utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står også for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
  • Prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet i Sverige.
  • Analysesvarene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata