GO

 

Tre ulver i Midt-Norge

Genetiske analyser viser at det har vært tre forskjellige ulver i Midt-Norge på forsommeren. Alle er hannulver, og den ene har en innvandret ulv fra den finskrussiske bestanden som far.

Tre ulver i Midt-Norge
Ulv Foto © Jan Ove Gjershaug/Norsk institutt for naturforskning. Bildet er tatt under kontrollerte forhold i innhegning i Namsskogan Familiepark.

– Hannulven som ble felt på Agdenes den 18. juni, er ikke den samme som blir omtalt som «Sunndals»-ulven, og en tredje hannulv er identifisert fra en ekskrementprøve samlet inn i Melhus kommune den 11. juni. Det har altså vært minst tre ulike ulver i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal nå på forsommeren, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Ulvene er identifisert gjennom DNA-analyser av ekskrementer og hår som er samlet inn i de ulike områdene.

Finskrussisk far

Ulven som er påvist i Sunndal kommune i Møre og Romsdal viser seg å komme fra Prästskogen-reviret i Gävleborgs län i Sverige, der far er en finskrussisk immigrant og mor er direkte avkom av en annen finskrussisk immigrant.

–Prästskogen-reviret er foreløpig det eneste skandinaviske ulvereviret der vi har en direkte kobling mellom de to finskrussiske immigrantene som produserte tre valpekull hver i perioden 2008-2010, i Kynna-reviret i Norge og Galven-reviret i Sverige, forteller Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Det er foreløpig ikke avklart fra hvilke revir ulvene fra Agdenes og Melhus stammer fra, men begge er avkom etter ulver fra den Sør-Skandinaviske bestanden.

Rovdata har tidligere laget en nyhetssak om alfadyrene i Prästskogen-reviret (Lenke til nyhetssak).

Friske gener

Nivået av innavl i den skandinaviske ulvebestanden er høyt, og nye gener fra individer fra den finskrussiske ulvebestanden vil bidra til å redusere innavlsnivået.

– Avkom fra Prästskogen-paret har viktige gener med tanke på reduksjon av innavlsnivået i bestanden. Kun 25 prosent av deres gener er av innavlet skandinavisk opphav, mot for eksempel 50 prosent for avkom fra Kynna og Galven, eller 100 prosent i helskandinaviske par, sier Flagstad.

Biologiske prøver som blir samlet inn fra ulv blir fortløpende analysert av Rovdata, og analysene vil kunne gi nye svar på hvilke individer som har vært hvor og hvilke revir individene stammer fra.

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata