GO

 

Jerv gikk hele 80 mil

Rovdata har ved hjelp av DNA-analyser påvist en hannjerv i Alvdal kommune i Østerdalen som tidligere er registrert i Kiruna nord i Sverige. Det er en vandring på cirka 800 kilometer i luftlinje fra nord mot sør!

Jerv gikk hele 80 mil
Illustrasjonsfoto jerv © Petter Kaald/Statens naturoppsyn

– Dette er den lengste vandringen som noen gang er dokumentert på jerv siden overvåkingen startet i 2001. Vi er godt kjent med at de store rovdyrene i Skandinavia kan tilbakelegge store avstander på kort tid og krysse landegrensene, men dette er helt klart en ny rekord for jerv, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Det er tidligere påvist flere vandringer på rundt 500 kilometer i luftlinje. Blant annet ble en hannjerv som var født i Ringebu i Oppland senere funnet igjen ved en DNA-analyse av et ekskrement i Hemnes kommune i Nordland.

Følger DNA-sporene

Hannjerven fra Kiruna, også kalt Ind1253, ble første gang påvist ved DNA-analyse i juni 2011, da det ble funnet et ekskrement under en barmarkskontroll av et jervehi. Funnet ble gjort rett sør for den svenske innsjøen Torneträsk i Kiruna.

Analysene viser også at moren er Ind1153, som første gang ble identifisert ved hjelp av DNA-analyser i mai 2008, mens faren ikke er kjent gjennom DNA-identifisering.

Tidlig i mars 2012 dukket hannjerven opp igjen, og denne gangen ble det gjort funn av fire biologiske prøver i Aumdalen i Alvdal kommune i perioden fra 3. mars til 21. april 2012.

(Saken fortsetter under kartet)

 
Hannjerven Ind1253 ble første gang registrert med hjelp av DNA-analyser i Kiruna i Sverige i 2011. Tidlig i mars i fjor dukket den opp i Alvdal kommune i Østerdalen, hele 800 kilometer i luftlinje unna! Kart © Rovdata

Trolig en ung jerv

Ifølge genetiker Øystein Flagstad i Rovdata er "Ind1253" trolig en ung hann, i og med at de fleste jerver vandrer ut når de er rundt ett år gamle.

– Det er vanlig at unge jerver legger ut på lengre vandringer for å få seg et territorium, og distansene kan variere betydelig. Denne hannjerven er trolig ett år gammel, men siden den første prøven ble funnet under en barmarkskontroll, kan vi ikke utelukke at ekskrementet er fra 2010 eller tidligere, sier Flagstad.

Følger utviklingen

Nye prøver som blir samlet inn i felt vil kunne vise om jerven etablerer seg i Alvdal eller om den slår seg ned i et annet område.

Resultater av DNA-analyser av biologisk materiale fra jerv finner du i Rovbase etter hvert som de blir klare.

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står også for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.
  • Prøvene som er samlet inn i Nord-Norge hvert år blir analysert ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Prøvene fra resten av landet blir analysert ved Uppsala universitet i Sverige.
  • Analysesvarene fra de to laboratoriene blir sammenstilt og rapportert i en felles rapport fra Rovdata.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata