Det viser en foreløpig statusrapport for ulv i Skandinavia per 15. januar i år, som Høgskolen i Hedmark (HiHm) har laget på oppdrag fra Rovdata.
Foreløpige tall
Antallet ulver og valpekull i Skandinavia blir registrert hver vinter i perioden fra 1. oktober til 28. februar.
– Bestandstallene er foreløpige og viser status per 15. januar i år. Vinterens overvåking av ulv pågår fortsatt, og ytterligere sporinger på snø og DNA-analyser vil gi en oppdatert status for ulvebestanden, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Endelig statusrapport for ulv i Skandinavia vinteren 2013-2014 vil bli publisert av Rovdata og Høgskolen i Hedmark cirka 1. september i år.
Ett helnorsk ulvekull
Det er så langt i vinter dokumentert et ulvekull i et helnorsk revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge. Kullet er født av ulveparet som forrige vinter etablerte revir i Østmarka utenfor Oslo. Det er dessuten sterk mistanke om at det er født ulvekull i de to helnorske ulverevirene Julussa og Letjenna, begge i Hedmark fylke.
– Vi har nylig oversendt flere skitprøver fra ulv i Julussa-reviret til Rovdata for DNA-analyse. Svar på disse prøvene vil være klart i løpet av neste uke, og forhåpentligvis vil resultatene gi endelig svar på om det ble født valper i reviret i fjor, sier Petter Wabakken, prosjektansvarlig hos Høgskolen i Hedmark.
Det er i tillegg påvist valpekull i grenserevirene Slettås-, Rotna- og Hærsjøreviret, som har utstrekning på både norsk og svensk side av riksgrensen. Alle tre er i Hedmark på norsk side.
Ulver utenfor forvaltningsområdet
I fylker utenfor forvaltningsområdet for ulv i Norge er det så langt påvist 4-5 ulver i fylkene Aust-Agder og Telemark. Alle er hanner og en av dem er skutt. Det er også påvist 1-3 ulver i Oppland og Buskerud.
– Det er mulig at ulvene som er sporet i Oppland og Buskerud er identisk med ulv påvist i andre fylker utenfor ulvesonen. Dette er noe videre sporing og DNA-analyser vil avklare, sier Wabakken.
Snøen har ankommet
Overvåkingen av ulv har så langt i vinter vært preget av dårlige sporingsforhold i det meste av området hvor det er fast bestand av ulv i Norge. Dette har gitt begrenset kunnskap om artens status. I Akershus og Østfold fylker, som omfatter store deler av forvaltningsområdet for ynglende ulv, har snøforholdene vært spesielt dårlige. Sporingsforholdene ser nå bedre ut.
– Det har endelig lagt seg et sammenhengende snødekke over hele området med stasjonær ulv, og dette vil erfaringsmessig gi mange observasjoner og flere sporfunn av et større antall ulver, sier Wabakken.
Han håper at alle som har meldinger om spor eller observasjoner av ulv melder i fra til høgskolen, Statens naturoppsyn eller i Skandobs. Dette gjelder spesielt der det er mistanke om at ulv kan ha ynglet i fjor.
Les hele statusrapporten fra overvåkingen av ulv her:
Ulv i Norge pr. 15. januar 2014. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2013/2014. Rapport 3
Fakta om overvåkingen av ulv i Norge:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
- Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
- Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
- Høgskolen i Hedmark (HiHM) på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
- Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
- Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.