– Så langt i vinter har det vært uvanlig lite snø og dårlige sporingsforhold i deler av landet, og spesielt i Trøndelag og Nordland. Dette har gjort overvåkingen utfordrende. Gaupene lever hovedsakelig i skogsområder, og vi er avhengige av snø for å kunne gjøre nøyaktige registreringer av arten. Nå trenger vi snø og gode forhold, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Kun en uke gjenstår
Registreringsperioden på gaupe starter 1. oktober hvert år og avsluttes ved utgangen av februar. Årsaken er at parringstiden starter i mars og voksne dyr går sammen, og disse kan feilaktig bli vurdert som familiegrupper av gaupe. Det betyr at registreringsarbeidet snart går mot slutten.
– Det gir SNO, som utfører registeringene av gaupe i felt på oppdrag fra Rovdata, kun en uke igjen med overvåking denne vinteren før arbeidet må avsluttes, sier Kjørstad.
Snø i sikte
De siste værvarslene gir imidlertid håp om bedre registreringsforhold. Rovdata og SNO ber derfor alle som ønsker å bidra om å melde i fra om observasjoner av spor etter flere gauper som går sammen.
– Vi håper at publikum melder direkte til SNO på telefon eller via vårt rapporteringssystem www.skandobs.no om det gjøres observasjoner av flere gauper som går i lag. Det kan nemlig da være ei familiegruppe av gaupe som er observert, som består av ei mor med en eller flere unger, og dette er særdeles viktig informasjon for overvåkingen, sier Kjørstad.
Teller ungekull
Stortinget har bestemt at det skal være 65 kull med gaupeunger i Norge hvert år, og overvåkingen er derfor rettet mot å registrere årskull. For at tallene skal bli mest mulig nøyaktig, er observasjoner fra publikum et meget viktig bidrag i arbeidet.
– Det er viktig at du så raskt som mulig melder i fra om spor etter flere gauper sammen til oss i SNO, slik at vi raskest mulig får gjort grundige undersøkelser på stedet mens sporene er ferske, sier Lars Bendik Austmo, seksjonsleder i SNO.
Slik kan du bidra
Hvis du ønsker å bidra i innspurten av årets registreringsperiode på gaupe, er det flere ting du kan gjøre:
- Hvis du kommer over spor etter flere gauper sammen, ønsker vi at du melder fra på telefon direkte til SNOs rovviltkontakt i området. Du finner en oversikt over rovviltkontaktene her.
- Du kan også laste opp observasjonen i Det skandinaviske rapportsystemet for store rovdyr – Skandobs. En beskjed vil da automatisk bli sendt til SNO i området hvor observasjonen er gjort.
- Det er lurt å laste ned vår nye Skandobs-app til din smarttelefon før du legger ut på tur. Da er du bedre rustet til enkelt å kunne dele observasjoner med oss. Appen tar i bruk blant annet GPS og kamera på din telefon, og laster observasjonen enkelt opp i Skandobs når du ønsker det.
Lenke til Rovbasen
Fakta om overvåkingen av gaupe:
- Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupebestanden i Norge, og sørger for at oversikten over bestanden er best mulig.
- Bestanden blir hovedsakelig overvåket ved å registrere antall familiegrupper hvert år, som består av mordyr i følge med en eller flere årsunger.
- Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige.
- De fleste registreringene skjer på sporsnø i vinterhalvåret. Observasjoner av dyr, spor eller sportegn blir meldt inn til Statens naturoppsyn (SNO), som sender ut rovviltpersonell i felt for å undersøke nærmere.
- Ut fra alle bekreftede observasjoner beregner Rovdata hvor mange ulike familiegrupper av gaupe man har i Norge det enkelte år før jakta starter.
- Antallet individer i bestanden blir beregnet ut fra hvor mange familiegrupper det er.
- Utviklingen i gaupebestanden blir også fulgt ved å telle gaupespor på fastlagte takseringslinjer i utvalgte områder på vinteren. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) gjennomfører disse registreringene.