GO

 

Jerven har født færre valpekull i år

Det er i år født færre kull med jervevalper i Norge enn på mange år. Det viser foreløpige tall fra årets registreringer.

Jerven har født færre valpekull i år
Jerv Foto © Kjartan Trana/Norsk institutt for naturforskning

Feltmannskapene fra Statens naturoppsyn (SNO) har så langt i år påvist 40 kull med jervevalper i Norge. Dette er betydelig færre enn i fjor, da det ble registrert 68 jervekull.

– Hvis dette blir det endelige resultatet av årets registreringer, så må vi tilbake til 2002, da det ble påvist 30 valpekull, for å finne færre kull. Siden 2002 er det hvert år registrert godt over 40 kull med valper. Det nasjonale bestandsmålet er at det skal fødes 39 kull i Norge hvert år, og det ser nå ut til at bestandens størrelse er nær målet, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Kjørstad poengterer samtidig at årets tall er foreløpige, og det gjenstår fortsatt noe feltarbeid på barmark og en siste kvalitetssikring av feltmaterialet. Det endelige antallet registrerte kull i år kan derfor endre seg noe.

Ingen kull i Finnmark

De foreløpige tallene viser at det er mindre endringer i antall valpekull i alle rovviltregionene i Norge sammenlignet med fjoråret, med unntak av region 8 (Troms og Finnmark).

– I Troms og Finnmark er det en reduksjon fra 28 kull i fjor til 8 i år. Selv om det fortsatt gjenstår noe feltarbeid i disse fylkene, så er det ingen tvil om at det er en betydelig reduksjon i denne regionen, sier Kjørstad.

I Finnmark er det ikke registrert ett eneste jervekull i år, og Kjørstad beskriver det som oppsiktsvekkende.

– Det er felt mange jerver i fylket i vår og tidligere år og flere av de felte dyrene har vært tisper. Det har også vært vanskelige registreringsforhold i Finnmark i vår, med ustabilt vær og dårlige forhold for feltarbeid og snøsporing av jerv. Vi vet også at det kan variere mye mellom år hvor mange av jervetispene som får valper, så forklaringen kan være blanding av disse faktorene, sier Kjørstad.

Sluttrapport kommer 1. oktober

Jerven føder valper i siste halvdel av februar og i mars og registreringsarbeidet pågår om vinteren og utover våren. Det aller meste av registreringsarbeid blir utført mens det er snø på bakken. I en del tilfeller blir det også gjennomført kontroller på barmark etter snøsesongen.

1. oktober i år vil Rovdata rapportere det endelige resultatet på antall jervekull i Norge i 2013, etter å ha mottatt og kvalitetssikret alt materiale fra felt.

Fakta om overvåkingen av jerv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av jerv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Jervebestanden i Norge blir overvåket ved å telle hvor mange valpekull som blir født hvert år og ved å analysere DNA fra innsamlede ekskrementer og hår fra arten.
  • Resultatene blir blant annet brukt til å beregne størrelsen på bestanden og hvordan den utvikler seg over tid.
  • Statens naturoppsyn (SNO) kontrollerer gamle og nye hiplasser på leting etter valpekull fra februar og utover våren og sommeren hvert år.
  • SNO står også for innsamlingen av ekskrementer og hår i felt, og mottar og oversender også prøver som har blitt samlet inn av andre.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata