GO

 

Har obdusert rovdyr

204 rovdyr har blitt obdusert og undersøkt av Rovdata i Trondheim det siste året. Her finner du resultatene.

Har obdusert rovdyr
Død brunbjørn Foto © Jan Arne Stokmo/Rovdata

Fra 1. juni i fjor til 1. juni i år har Statens naturoppsyn (SNO), jegere og Fylkesmenn sendt inn skrotter av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv til Rovdatas kontor i Trondheim.

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av disse fire artene, samt kongeørn i Norge, og de innsendte skrottene blir underlagt grundige undersøkelser.

– Totalt 204 rovdyr ble sendt inn i perioden, hvorav 85 gauper, 104 jerver, 8 brunbjørner og 7 ulver. Dette er 57 færre dyr enn det ble sendt inn i fjor, sier Frode Holmstrøm, som er overingeniør i Rovdata.

God kondisjon

Dyrene er som oftest felt under lisensjakt (jerv, brunbjørn og ulv) eller kvotejakt (gaupe). Flere er også tatt ut ved skadefelling og ekstraordinære uttak. Det er også noen tilfeller av påkjørsler og sykdom.

– Undersøkelsene viser at de fleste dyrene var friske og holdt en god kondisjon. Det er kun ett tilfelle av skabb på gaupe med utmagring som resultat. Den eldste jerven som ble påvist i denne perioden ble avlivet som følge av utmagring, sier Holmstrøm.

Til sammen åtte dyr er kommet inn på grunn av påkjørsler, mens fem dyr er kommet inn av andre årsaker, som skabb, utmagring, eller ukjente årsaker, hvor man kun har funnet restene etter dyret.

Kun ni dyr over ti år

Rovdata fastslår blant annet alderen på dyrene ved å foreta et tannsnitt og telle årringene i tennene. Antall årringer avslører hvor gamle dyrene er.

– Kun ni av de innsendte 204 dyrene var ti år eller eldre. 18 av dyrene var i aldersgruppen fem til ni år. Resten var fire år eller yngre. Den eldste bjørnen som ble påvist i årets undersøkelser var 18 år gammel, mens eldste gaupe og jerv var begge 13 år. Av ulvene var det kun ett og toåringer, forteller Holmstrøm.

De eldste rovdyrene som har blitt påvist i undersøkelser hos Rovdata i Norsk institutt for naturforskning (NINA), har vært noen år eldre. I 1987 ble det felt en brunbjørn på minst 28 år i Lierne i Nord-Trøndelag. I tillegg er det påvist både gaupe og jerv på 16 år og en ulv som var 15 år gammel.

Rapporterer til jegerne

I etterkant av undersøkelsene sender Rovdata hvert år ut en kort rapport til jegere som har felt dyr under kvotejakta og/eller lisensjakta. Rapporten inneholder grunnleggende data om dyret som er felt, som alder, kjønn, reproduksjon og kondisjon.

Resultatene fra alle undersøkelsene blir også rapportert til Miljødirektoratet, som gjør dem tilgjengelig for alle gjennom Rovbasen.

Du kan gjøre søk i Rovbase her.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata