GO

 

Uendrede ulvetall siden mars

Det er ikke registrert flere ulver i Norge fra 15. mars til 15. april i år, viser en ny foreløpig statusrapport, som Høgskolen i Hedmark har laget på oppdrag fra Rovdata.

Uendrede ulvetall siden mars
Ulv Foto © John Linnell/Norsk institutt for naturforskning

Det er under vinterens og vårens overvåking av ulv i Norge så langt påvist 65-73 ulver på norsk areal, hvorav 33-37 er helnorske, det vil si at de kun er registrert på norsk side av riksgrensen mot Sverige.

Ingen nye funn

Siden forrige statusrapport ble publisert 15. mars har Rovdata DNA-analysert 20 prøver av skit og hår fra ulv, som er samlet inn i felt. Prøvene har ikke påvist nye individer.

– Overvåkingen av ulv i vinter og vår går nå mot slutten, og i tiden framover vil alle data fra Norge, Sverige og Finland fra perioden bli sammenstilt i en felles sluttrapport for vinteren 2013-2014. Denne vil bli publisert senest 1. september i år av Rovdata og Høgskolen i Hedmark sammen med svenske og finske samarbeidspartnere, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Mens overvåkingen har pågått er det publisert foreløpige statusoppdateringer underveis den 15. hver måned, som Høgskolen i Hedmark (HiHm) lager på oppdrag fra Rovdata.

Tre helnorske ulvekull

Overvåkingen har så lagt registrert valpekull i de to revirene Julussa og Letjenna i Hedmark og i Østmarka-reviret utenfor Oslo, som alle er helnorske. Revirene i Letjenna og i Østmarka er begge i sin helhet innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge, mens Julussa-reviret både er innenfor og utenfor forvaltningsområdet.

Bestandsmål kan være nådd

Stortinget har bestemt et nasjonalt bestandsmål på tre ulvekull i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge hvert år. Om målet ble nådd i fjor er avhengig av om Julussa-reviret er mest innenfor eller utenfor forvaltningsområdet.

– Videre kartlegging av revirgrenser pågår ut april og en vurdering av Julussa-revirets utstrekning vil være klar i løpet av mai måned, sier Petter Wabakken, prosjektansvarlig hos Høgskolen i Hedmark.

Stortingets målsetting om ulvekull ble nådd både i 2010, 2011 og 2012.

Les hele den foreløpige statusrapporten fra overvåkingen av ulv her:
Ulv i Norge pr. 15. april 2014. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2013/2014. Rapport 6 

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata