GO

 

Har påvist 59 til 72 ulver

Kartleggingen av ulv i vinter har så langt påvist 59 til 72 ulver innenfor Norges grenser, og 43 til 45 av disse er kun registrert på norsk side av grensen. Det viser en ny foreløpig statusrapport fra Rovdata.

Har påvist 59 til 72 ulver
Ulv Foto © John Linnell/Norsk institutt for naturforskning

Rapporten er overlevert fra Høgskolen i Hedmark, som på oppdrag fra Rovdata koordinerer den norske ulveovervåkinga i felt, og gir en status på ulv i Norge per 15. mars i år.

– Antallet ulver registrert så langt i vinter er foreløpig og kan fortsatt bli høyere. Det gjenstår blant annet å analysere flere biologiske prøver fra ulv for DNA. Vi regner med å ha gjennomført DNA-analysene og ha resultatene klare til neste statusrapport i midten av april, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Ulv i ti fylker

Det er hittil denne vinteren påvist ulv i ti fylker i Sør-Norge. 40-47 dyr er påvist i Hedmark fylke, og de aller fleste av disse innenfor forvaltningsområdet for ulv, som ble vedtatt av Stortinget i 2004. 11-17 ulver er påvist i fylkene Akershus, Oslo og Østfold til sammen, og alle disse er innenfor forvaltningsområdet. To ulver er i tillegg påvist både i Akershus og Hedmark.

De resterende seks ulvene er påvist i Sør-Trøndelag, Oppland, Buskerud, Telemark, Vest-Agder og Aust-Agder.

Tre helnorske valpekull

Stortinget har vedtatt et mål om at det skal fødes tre ulvekull i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv hvert år. I fjor ble det født kull med ulvevalper i hvert av de tre helnorske revirene Slettås, Julussa og Letjenna. Alle disse revirene er øst for Glomma og sentralt i Hedmark fylke.

– Det er så langt ikke påvist flere helnorske ulvekull i fjor enn disse tre, forklarer Kjørstad.

Innenfor forvaltningsområdet?

Mens ulvene i Slettås-reviret og Letjenna-reviret kun er registrert innenfor forvaltningsområdet for ulv, viser kartleggingen som er gjort av ulveflokken i Julussa at reviret både er innenfor og utenfor.

– Hittil i vinter er 51 prosent av revirets areal kartlagt innenfor forvaltningsområdet. Revirenes størrelse og utstrekning blir slått fast ut fra den totale mengden med sporinger på snø og DNA-analyser som foreligger når registreringssesongen er over, sier Petter Wabakken, prosjektansvarlig hos Høgskolen i Hedmark.

Hvor mye av reviret som er utenfor eller innenfor forvaltningsområdet er avgjørende for om flokken skal regnes med i Stortingets målsetting eller ikke.

Valpekull i fire grenseflokker

Det er så langt påvist at det ble født valpekull i fire grenserevir i fjor, det vil si i ulveflokker som lever på begge sider av riksgrensen mellom Norge og Sverige.

Kartleggingen av valpekull og antall ulver i Skandinavia foregår hver vinter i perioden fra 1. oktober til 28. februar. Endelig statusrapport for ulv i Skandinavia vil bli publisert av Rovdata cirka 1. september i år. Neste foreløpige statusrapport for ulv i Norge vil være klar cirka 15. april.

Les hele rapporten per 15. mars her:
Ulv i Norge pr. 15. mars 2013. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2012/2013. Rapport 5. 

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad (HiHm) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata