GO

 

Flere ulver i Skandinavia

Den skandinaviske ulvebestanden vokser, og hovedårsaken er at det blir flere ulver i Sverige.

Flere ulver i Skandinavia
Ulv Foto © Jan Ove Gjershaug/Norsk institutt for naturforskning. Bildet er tatt under kontrollerte forhold i innhegning i Namsskogan Familiepark.

Det viser en ny foreløpig statusrapport fra overvåkingen av ulv, som Høgskolen i Hedmark har laget på oppdrag fra Rovdata.

Det er beregnet at det i vinter var fra 350 til 410 ulver i Skandinavia og de fleste av disse, 270 til 330, var kun i Sverige. Cirka 80 ulver ble registrert på norsk areal ved at de hadde tilhold på begge sider av riksgrensen eller kun i Norge.

– Sammenlignet med vinteren 2011-2012 er det en økning i antall ulver både i Norge, på tvers av riksgrensen og i Sverige, men økningen har hovedsakelig skjedd i Sverige, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Vinteren 2011-2012 var det 260 til 330 ulver i Skandinavia, og 200 til 270 av disse var kun i Sverige.

(Saken fortsetter under figuren)

 
Figuren viser bestandsutviklingen i den skandinaviske ulvestammen fra 1998 til 2013. Antall dokumenterte valpekull og summen av antall dokumenterte familiegrupper og revirmarkerende par er vist for Skandinavia totalt, både år for år og trend for hele 15-årsperioden vinterstid. Figur © Rovdata

Fant 38 ulveflokker

I løpet av siste vinter ble det registrert 38 familiegrupper, eller flokker av ulv i Sverige og Norge. 30 av disse holdt kun til i Sverige, mens fem var i grenserevirene Rotna, Skugghöjden, Hærsjø, Djurskog og Dals Ed-Eidsberg. De tre siste familiegruppene ble påvist i de helnorske revirene Julussa, Slettås og Letjenna.

– Sverige hadde ti ganger så mange ulvefamilier som Norge i vinter. I tillegg var fem av flokkene felles for begge land, sier Petter Wabakken, prosjektansvarlig hos Høgskolen i Hedmark.

I tillegg til familiegruppene ble det påvist til sammen 26 revirmarkerende ulvepar i begge landene. 20 av disse var kun i Sverige, fire av dem var kun i Norge og to par holdt til på tvers av grensen.

(Saken fortsetter under kartet)

 
Utbredelse av ulveflokker og revirmarkerende par kartlagt i Sverige og Norge i løpet av siste vinter. Kart © Rovdata

Økning i antall ulvekull

Det ble totalt dokumentert 38 kull med ulvevalper i løpet av registreringsperioden, og de tre helnorske kullene ble født i de samme helnorske familiegruppene som ble påvist i løpet av vinteren. De fem grensekullene ble også født i de samme påviste familiegruppene som holder til på begge sider av grensen. De resterende 30 kullene ble født i helsvenske revir.

– Antallet registrerte kull med ulvevalper økte med 36 prosent fra vinteren 2011-2012 og til sist vinter. Antallet familiegrupper og revirmarkerende par økte med fem prosent, sier Wabakken.

Det ble i løpet av vinteren bekreftet fire ulver i Sverige som i løpet av de siste årene har vandret inn fra den finsk-russiske bestanden, men ingen i Norge.

40 døde ulver

Fra 1. oktober til 30. april er det kjent 40 døde ulver i Skandinavia; 33 i Sverige og sju i Norge. I Sverige er 22 av de døde ulvene avlivet i forbindelse med jakt, sju er drept i trafikken og fire er drept av andre årsaker. Fire av de døde ulvene i Norge er avlivet ved lisensjakt og de tre andre er avlivet ved skadefelling.

Jakt begrenser spredning

Utvandrende ulver som forlater sine oppvekstområder kan vandre langt og kan i praksis dukke opp hvor som helst i Skandinavia. Leveområdene til den skandinaviske ulvebestanden er likevel omtrent som tidligere år. Nyetableringer av stasjonære ulver utenfor utbredelsesområdet begrenses av ulike former for lovlig felling i begge land.

– Vi ser at ulvebestanden vokser, men at ulvene hovedsakelig holder seg innenfor kjente leveområder i Norge og Sverige. Ulver som slår seg ned utenfor områdene begrenses av ulike former for lovlige fellinger i begge land. I Norge gjelder dette utenfor ulvesonen og i Sverige begrenses nyetablering innenfor tamreinområdet i nordre halvdel av landet, forklarer Wabakken.

Foreløpige data

Kartlegging av ulv i Skandinavia skjer primært i perioden fra 1. oktober til 28. februar. Rapportens innhold er foreløpig, og det gjenstår fortsatt noe kvalitetssikring av vinterens innsamlede materiale før den endelige sluttrapporten 1. september.

Les hele rapporten her:
Ulv i Skandinavia vinteren 2012-2013 – foreløpig statusrapport

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata