GO

 

Har sjekket cirka 320 mil med gaupelinjer

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) kontrollerte også sist vinter fastlagte linjer i terrenget på jakt etter gaupespor. Kun i Nordland ble det funnet vesentlige endringer i sporkrysninger sammenlignet med året før.

Har sjekket cirka 320 mil med gaupelinjer
Gaupe Foto © Bo Kristiansson

Gaupebestanden blir hovedsakelig overvåket ved å registrere familiegrupper av gaupe i hele landet hvert år. Det blir i tillegg hver vinter gjennomført et omfattende søk etter gaupespor langs fastlagte linjer i terrenget. Målet med denne registreringen er å følge bestanden over tid ved å se på endringer i antall linjer med kryssende gaupespor.

Det er til sammen tegnet inn 1949 takseringslinjer i sju fylker i Norge, som hver er cirka tre kilometer lange. Linjene er i Nordland sør for Saltfjellet, Nord-Trøndelag, Hedmark, Telemark, Buskerud, Oslo og Akershus, og skal kontrolleres en gang hver vinter under gode sporingsforhold, i perioden fra 1. november til 31. januar.

Færre spor i Nordland

Med unntak av i Nordland er det ikke funnet vesentlige forskjeller i antallet sporkrysninger de siste to vintrene.

– I Nordland var det klart færre linjer med gaupespor fra i fjor til i år blant de linjene som er gått begge år, noe som kan tyde på en reduksjon av bestanden. Vår vurdering er imidlertid at det er gått for få linjer disse vintrene til at vi kan konkludere med at bestanden er redusert. Under halvparten av linjene er gått begge år, og det er for lite til at vi kan si at resultatene gir et godt bilde av bestandsutviklingen i området, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Få linjer er gått

Sist vinter ble til sammen 55 prosent av linjene gått i de syv fylkene, noe som tilsvarer cirka 3200 kilometer. Andelen varierer fra 29 prosent i Oslo og Akershus til 68 prosent i Hedmark.

– Målsettingen er at alle linjer skal gås hvert år, og det er også en forutsetning for at metoden kan gi gode svar på gaupebestandens utvikling fra det ene året til det andre i områdene. Vi vil derfor vurdere endringer i metodikk, og diskutere muligheter for justeringer i gjennomføringen av registreringsarbeidet med Norges Jeger- og Fiskerforbund, sier Kjørstad.

Det er flere årsaker til at linjer ikke er gått i områdene, blant annet har ustabilt vær og dårlige sporingsforhold vært en utfordring i noen områder.

Finner familiegrupper

Arbeidet i fylkene gir likevel nyttige resultater for overvåkingen av gaupe. Takseringslinjene er ofte plassert i vanskelig terreng og i områder som ikke er typiske utfartsområder.

– På den måten bidrar sporingene til NJFF til at vi får inn registreringer av familiegrupper av gaupe, som vi kanskje ellers ikke ville fanget opp. Dette fører til mer presise bestandstall for arten, forklarer Kjørstad.

Takseringslinjene er plassert der man ut fra erfaringer lokalt forventer at det er størst sjanse for å finne gaupespor. Dette vil ofte være bratte dalsider der gaupene legger dagleier, i forbindelse med kjente vandringsruter for gaupe og i forbindelse med lokale konsentrasjoner av rådyr.

Før kvotejakta i 2013 ble det registrert 59 familiegrupper av gaupe i Norge, og dette er under bestandsmålet på 65 familiegrupper som Stortinget har bestemt.

Her kan du lese hele rapporten fra sist vinters sporing av gauper langs takseringslinjer i Norge:
NINA Rapport 985. Gauperegistrering i utvalgte fylker 2013

Fakta om overvåkingen av gaupe i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupebestanden i Norge. Dette innebærer blant annet å sørge for at oversikten over hvor mange gauper det er i landet er best mulig.
  • Bestanden blir hovedsakelig overvåket ved å registrere antall familiegrupper hvert år, som består av mordyr i følge med en eller flere årsunger.
  • De fleste registreringene skjer på sporsnø i vinterhalvåret. Observasjoner av dyr, spor eller sportegn blir meldt inn til Statens naturoppsyn (SNO), som sender ut rovviltpersonell i felt for å undersøke nærmere.
  • Ut fra alle bekreftede observasjoner blir det beregnet hvor mange ulike familiegrupper av gaupe man har i Norge det enkelte år før jakta starter.
  • Antallet individer i bestanden blir beregnet ut fra hvor mange familiegrupper det er.

Fakta om takseringsarbeidet:

  • Utviklingen i gaupebestanden blir også fulgt ved å telle gaupespor på fastlagte takseringslinjer i utvalgte områder på vinteren.
  • Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av takseringen.
  • Statens naturoppsyn (SNO) er ansvarlig for kontroll av alle spor fra familiegrupper av gaupe, som blir meldt inn av takseringspersonell.
  • SNO har også ansvar for innlegging av data på familiegrupper av gaupe i Rovbasen.
  • Rovdata har ansvaret for bearbeiding av data og rapportering.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata