GO

 

Tre helnorske ulvekull i fjor

Ny kunnskap fra bestandsovervåkingen av ulv viser at det ble født minst tre kull med ulvevalper i helnorske revir i fjor.

Tre helnorske ulvekull i fjor
Ulv Foto © Tore Solstad/Statens naturoppsyn

– Omfattende sporinger på snø og DNA-analyser av innsamlet materiale bekrefter nå at det våren 2012 ble født valper i Letjennareviret i Elverum kommune i Hedmark. Reviret er etablert innenfor forvaltningsområdet for ulv øst for Glomma, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Funnet kommer fram i en rapport som Høgskolen i Hedmark har laget på oppdrag fra Rovdata. Rapporten gir en foreløpig status fra vinterens bestandsovervåking av ulv i Norge. Tidligere i vinter er det påvist at det ble født ulvekull også i de to helnorske revirene Julussa og Slettås i fjor.

Liten flokk

Sporingene på snø og DNA-analysene viser at det bare er noen få ulver i Letjennareviret, og det er kun påvist en valp i reviret hittil.

– Vi har kun registrert tre ulver i reviret så langt i vinter, og det er en valp, dens mor og hennes nye partner. DNA-analysene har avdekket at den nye partneren er en ettåring fra det tilgrensende Julussareviret og at den ikke er far til valpen. Vi kan dermed konkludere med at faren er borte, og at den mest sannsynlig er død, sier Petter Wabakken, prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark.

Normalt holder alfadyr sammen til en av partnerne dør, og det at tispa har fått ny partner sannsynliggjør derfor at den forrige er død.

Ifølge Wabakken åpner de utførte sporingene på snø en liten mulighet for at det kan være en valp til i reviret, og han regner med at ytterligere feltarbeid vil avklare dette.

Bestandsmålet kan være nådd

Stortingets målsetting er at det skal fødes tre valpekull i helnorske revir innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv hvert år. Målet ble nådd både i 2010 og 2011, og ser ut til å være nådd også i fjor.

– Ulvene i Slettåsreviret og Letjennareviret er kun registrert innenfor forvaltningsområdet som ble vedtatt av Stortinget i 2004, mens ulvene i Julussareviret er påvist både innenfor og utenfor. Om størsteparten av reviret er utenfor eller innenfor forvaltningsområdet er avgjørende for om flokken skal regnes med i Stortingets målsetting eller ikke, og det er derfor viktig å gjøre så nøyaktige kartlegginger av revirenes utstrekning som mulig, forteller Kjørstad.

Revirenes størrelse og utstrekning blir slått fast ut fra den totale mengden med sporinger på snø og DNA-analyser som foreligger når registreringssesongen er over.

Ulv i ti fylker

Kartleggingen av ulv har så langt i vinter påvist 58 til 71 ulver fordelt på 10 fylker sør i Norge. Av disse er 43 til 45 kun registrert på norsk side av riksgrensen.

– Av de 58 til 71 ulvene er 40 til 47 påvist i Hedmark fylke. I Akershus, Oslo og Østfold fylker er det registrert 10 til 16 ulver, og 2 ulver er påvist både i Akershus og Hedmark. De resterende 6 ulvene er påvist i Sør-Trøndelag, Oppland, Buskerud, Telemark, Vest-Agder og Aust-Agder fylker, forteller Wabakken.

Kartleggingen av ulv i Skandinavia foregår hver vinter i perioden fra 1. oktober og fram til 28. februar, og pågår fortsatt for fullt. Endelig statusrapport over ulv i Norge, Sverige og Finland denne vinteren vil være klar 1. september i år.

Ønsker tips fra publikum

Den foreløpig siste rapporten fra Rovdata gir en oversikt over foreløpige funn fra overvåkingen. Kjørstad håper at alle som gjør observasjoner av ulv, eller spor og andre sportegn etter disse, melder i fra om dem til Høgskolen i Hedmark, Statens naturoppsyn eller i rapportsystemet for store rovdyr på nett. Dette gjelder spesielt observasjoner av to eller flere dyr sammen.

Du kan lese hele rapporten her:
Ulv i Norge pr. 15. februar 2013. Foreløpige konklusjoner for vinteren 2012/2013 Rapport 4

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark på Evenstad (HiHm) er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktpersoner:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata