GO

 

Nye livstegn fra ulveparet i Østmarka

Rovdata har gjennomført DNA-analyser av innsamlet ulveskit fra Østmarka som viser at begge ulvene i det såkalte Østmarkaparet fortsatt er i området.

Nye livstegn fra ulveparet i Østmarka
Ulveparet i Østmarka fotografert 28. april i år. Fotomontasje © http://viltkamera.nina.no/

Skitprøvene ble funnet nord i Østmarka de første dagene i august og har nå blitt analysert av Rovdata i Trondheim.

– Både hannen og tispa i paret er påvist gjennom analysene. Vi vet ikke helt nøyaktig hvor gamle ekskrementene er, men vi er sikre på at de er fra juli måned og mest sannsynlig fra siste halvdel av juli, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

I januar i år kunne Rovdata slå fast at et ulvepar hadde slått seg ned i Østmarka utenfor Oslo. Den 28. april ble begge ulvene fotografert på samme sted av et viltkamera (Østmarkaulvene fanget på kamera), men Rovdata kjenner ikke til at det er gjort observasjoner av begge ulvene sammen etter den tid, før nå.

Ingen spor etter valper

Sporinger på snø i vinter viste at tispa hadde løpetid og paret så ut til å ha brunstadferd, og Kjørstad uttalte at det var sannsynlig at paret ville få valper nå i vår.

– Det er kun paret som er påvist i de nylig analyserte ekskrementprøvene, og vi vet dermed fortsatt ikke om det er født valper i Østmarka eller ikke. Dette vil vi kanskje ikke få avklart med sikkerhet før til vinteren når snøen kommer, som gjør det mulig å spore dyrene og fastslå hvor mange ulver som er der, sier Kjørstad.

Ulv i Skandinavia får valper i slutten av april eller i mai måned, men det er vanskelig å finne spor i barmarksesongen. Vanligvis blir valper i et ulverevir påvist først etter at snøen har kommet.

Nye funn formidles raskt

Ulvene i Norge blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer, som samles inn gjennom hele året.

– Resultatene av alle DNA-analyser gjøres tilgjengelig i Rovbase, så snart de er ferdige. Unntaket er prøver som er samlet i yngleperioden. Nøyaktig funnsted for slike prøver blir gjort tilgjengelig på senere tidspunkt for å unngå forstyrrelser i en sårbar periode for dyrene, forteller Kjørstad.

Rovdata vil informere om eventuelt valpekull i Østmarka eller andre steder i Norge så snart det blir dokumentert gjennom bestandsovervåkingen.

Se flere nyheter om Østmarkaparet:

Fakta om overvåkingen av ulv:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av ulv i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
  • Ulvene blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer.
  • Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revirer.
  • Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.
  • Høgskolen i Hedmark (HiHM) på Evenstad er på oppdrag fra Rovdata gitt ansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge.
  • Statens naturoppsyn (SNO) følger opp de individene som ikke har etablert egne territorier.
  • Det genetiske materialet som blir samlet inn i felt, blir analysert ved laboratoriet hos Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata