GO

 

Meld fra om rovdyr i påska

Pass på å ha Rovdata-appen klar på mobiltelefonen før du legger ut på tur i påska. Med noen enkle tastetrykk kan du dele observasjoner av de store rovdyrene med oss.

Meld fra om rovdyr i påska
Jervespor Foto © Bo Kristiansson/Rovdata

Påska står for døren og med den venter turer på ski eller til fots ute i naturen for mange. Sjansene øker dermed for å komme over spor eller andre sportegn etter de største rovdyrene som vi har i Norge. Brunbjørnen ligger i hi, men du kan godt komme over spor eller andre sportegn etter gaupe, jerv og ulv.

Vi i Rovdata håper at du deler disse observasjonene med oss!

– Du kan enkelt legge inn dine observasjoner på www.skandobs.no med Rovdata-appen. Last ned appen vår og ha den klar når du går ut i påskefjellet, oppfordrer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Viktige observasjoner

Med smarttelefonen får du enkelt tatt et bilde, loggført posisjonen ved bruk av telefonens GPS og fylt inn nødvendige data. Husk å få med noe på bildet som gir informasjon om sporavtrykkets størrelse! En fyrstikkeske fungerer for eksempel fint.

Alle observasjonene havner i rapportsystemet Skandobs på internett, som er felles med Sverige. Her kan du også se hvilke observasjoner som svenskene gjør i påska.

– Ditt bidrag er en viktig og avgjørende ressurs for oss i overvåkingen av de største rovdyrene. Ved å dele dine observasjoner med oss gjennom Skandobs vil du bidra til mer kunnskap om disse artene og hvor de lever i Norge og Sverige, sier Kjørstad.

Observasjoner som blir lagt inn i Skandobs vil bli vurdert av overvåkingen av rovdyrene i de respektive land.

Last ned gratis

Rovdata-appen kan lastes ned gratis fra App Store og Goolge Play med en smarttelefon. Før du tar den i bruk må du ha registrert deg som rapportør på www.skandobs.no. Vi har samlet alt du trenger å vite for å komme i gang med å bruke Rovdata-appen her.

Vi ønsker deg god tur i påskefjellet!

Fakta om Skandobs:

  • Skandobs er et felles nettsted for rapportering av observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge og Sverige.
  • Målet er at alle skal kunne delta i kartleggingen og overvåkingen av rovdyrene.
  • Du kan legge inn dine synsobservasjoner av artene, eller av spor og andre sportegn som de har etterlatt seg, i systemet.
  • Statens naturoppsyn (SNO) har ansvaret for å følge opp og vurdere observasjoner av rovvilt i Norge, og Länsstyrelsene har ansvaret i Sverige.
  • Skandobs er en utvidelse av rapportsystemet for store rovdyr som Rovdata har hatt i drift i Norge siden høsten 2010.
  • Rovdata leverer overvåkingsdata og bestandstall for gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge til forvaltning, media og publikum.

Slik tar du i bruk Rovdata-appen:

  • Du må først registrere deg som observatør i Skandobs. Det kan du gjøre her.
  • Last ned appen gratis fra Google Play eller App Store.
  • Brukernavnet og passordet som du fikk da du registrerte deg i rapportsystemet bruker du til å logge inn i appen som du har lastet ned på din mobiltelefon.
  • Du er nå logget inn og klar til å legge inn en observasjon: Trykk på Rapportering og start innleggingen!

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata