GO

 

Meld fra om rovdyr i påsken
30. mars 2015

Påskeferien brukes av mange ute i naturen og på fjellet. Det øker sjansen for å se spor etter de store rovdyrene i landet. Du kan enkelt delta i overvåkingen av artene ved å dele dine observasjoner i Skandobs!

Overtar som ny leder i Rovdata
18. mars 2015

Jonas Kindberg er ansatt som ny leder for Rovdata. Fra august i år skal han lede Rovdatas arbeid med å fremskaffe nøyaktige bestandstall og oversikter over de fire store rovdyrene og kongeørn i Norge.

Mange vil rapportere om rovdyr
11. februar 2015

Det norsk-svenske rapportsystemet Skandobs fortsetter å vokse og blir stadig mer populært. Over 9000 er registrert som brukere av systemet så langt og antallet fortsetter å stige.

Økt innsats i gaupeovervåkinga
14. januar 2015

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) leter i vinter etter familiegrupper av gaupe over hele landet. Søk blir gjort i områder hvor gaupa er vanlig, og målet er å få en best mulig oversikt over bestanden i Norge.

En tredjedel av Europa har store rovdyr
19. desember 2014

Overvåkingsdata på gaupe, jerv, brunbjørn og ulv er sammenstilt til en unik oversikt over artene i Europa i en ny artikkel i Science. Oversikten viser at rovdyrene lever på en tredjedel av kontinentet. Norge er også et av landene med best overvåking av artene i Europa.

Skandobs-appen har blitt enda bedre!
2. desember 2014

Nytt og bedre kart og enkel visning av de nærmeste rovdyrobservasjonene er blant endringene i en ny og forbedret versjon av Skandobs-appen, som nå er lagt ut.

Viktig lokal deltakelse i gaupeovervåking
28. november 2014

Av 135 bekreftede observasjoner av gaupefamilier i Norge forrige vinter, ble hele 41 observasjoner rapportert inn av publikum via Skandobs. Det er nesten 1/3 av alle bekreftede observasjoner i fjor.

Her lever gaupene i Skandinavia
19. november 2014

I vinter er det registrert til sammen 195,5 gaupefamilier i Norge og Sverige. Det tilsvarer en bestand på cirka 1150 dyr. Se kart med oversikt over alle familiegruppene i saken.

På tide med gauperegistrering!
14. oktober 2014 Årets registreringsperiode på gaupe er i gang, og når vinter og snø melder sin ankomst over landet vil stadig flere komme over spor etter gauper. Du kan enkelt dele dine observasjoner med oss via Skandobs!
Få gaupelinjer gått i vinter
5. september 2014 Dårlig vær og utfordrende snøforhold førte til at Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) fikk gjort mindre sporingsarbeid på gaupe i vinter.
Fant rekordgammel gaupe
28. juli 2014 Rovdata er ferdig med å undersøke alle døde rovdyr fra det siste året. Blant funnene er ei hunngaupe på hele 17 år.
Ønsker tips om rovdyr i sommer
21. juli 2014 Hvis du skal ut på tur i sommer, så pass på å ha Skandobs-appen klar på mobiltelefonen din, oppfordrer Rovdata. Da kan du kjapt og enkelt dele observasjoner av de store rovdyrene eller av sportegn etter dem der hvor du går.
Litt over 300 gauper i Norge
27. juni 2014 Gaupebestanden i Norge blir stadig mindre, viser en ny rapport fra Rovdata. For femte året på rad er det registrert en nedgang i antall gaupefamilier på landsbasis.
Så mange rovdyrkull er født
16. mai 2014 Rovdata har registrert antall ungekull hos de største rovdyrene i Norge det siste året, og gir deg her en samlet oversikt for alle arter.
Ser du rovdyr i påsken?
14. april 2014 Hvis du gjør observasjoner av bjørn, gaupe, jerv eller ulv, eller av spor etter disse artene i påsken, så vil vi i Rovdata gjerne høre fra deg.
Se unike rovdyrbilder i Skandobs
27. februar 2014 Har du noen gang sett en gaupefamilie, og attpåtil på så kloss hold som dette? Det har de færreste av oss, men nå har du muligheten. Nye og sjeldne bilder av de store rovdyrene blir delt av publikum i Skandobs, og arkivet er åpent for alle.
Lanserer ny rovdyrapp for Skandinavia
21. februar 2014 Norge og Sverige har tatt nok et viktig steg mot økt samarbeid om overvåking av de største rovdyrene. Nå kan både nordmenn og svensker dele observasjoner av rovdyrene i en felles database med den nye Skandobs-appen.
Sporsnø i sikte!
21. februar 2014 Lite snø har gjort registrering av gaupe meget vanskelig i Trøndelagsfylkene og Nordland så langt i vinter. De siste værvarslene gir imidlertid håp om snøfall. Nå håper Rovdata og Statens naturoppsyn (SNO) at publikum er klare til å registrere gauper.
Se det første gaupekartet for Skandinavia!
18. desember 2013 Nå kan du for første gang få en oversikt over gaupefamilier i Norge og Sverige på ett og samme kart. Kartet viser at det ble registrert 251 familiegrupper i Skandinavia sist vinter.
Teller gaupefamilier i vinter
4. desember 2013 Meld fra til oss hvis du ser flere gauper som er sammen. Det kan være ei gaupemor i følge med årsunger, oppfordrer Statens naturoppsyn (SNO).
Følger gauper med viltkameraer
28. november 2013

Viltkameraer kan brukes til å overvåke gauper i områder med lite snø. Det viser foreløpige resultater fra testing, som Norsk institutt for naturforskning (NINA) har gjennomført i ulike områder i Norge.

Norsk-svensk rovdyrovervåking er i gang
5. november 2013 I vinter blir både gaupe og jerv overvåket med felles metoder i Norge og Sverige. Til neste år kommer de felles bestandstallene.
Har obdusert rovdyr
9. juli 2013 204 rovdyr har blitt obdusert og undersøkt av Rovdata i Trondheim det siste året. Her finner du resultatene.
Færre gauper i Norge
3. juli 2013 For fjerde året på rad er det registrert en nedgang i gaupebestanden i Norge, viser en ny rapport fra Rovdata.
Så mange store rovdyr har vi i Norge
31. mai 2013 Det har blitt flere jerver og ulver i landet mens antallet bjørner har gått ned. Det viser en fersk rapport fra Rovdata som beskriver utviklingen i bestandene fra 2011 og fram til siste år.
Meld fra om rovdyr i påska
27. mars 2013 Pass på å ha Rovdata-appen klar på mobiltelefonen før du legger ut på tur i påska. Med noen enkle tastetrykk kan du dele observasjoner av de store rovdyrene med oss.
Nytt rapportsystem for store rovdyr - Skandobs
18. februar 2013 Nå kan du dele dine observasjoner av de største rovdyrene med svenskene og se hvilke observasjoner som blir gjort av våre naboer i øst. Rovdata og Naturvårdsverket i Sverige lanserer i dag det nye rapportsystemet Skandobs.
Anbefaler tettere rovviltsamarbeid
28. desember 2012 Ekspertene i Fagrådet anbefaler en samordning av overvåkingen av gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge og Sverige. Overvåkingen bør også samordnes med Finland og Russland, råder ekspertene.
Sporer gauper langs linjer
27. november 2012 Mannskaper fra Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er godt i gang med å forberede årets leting etter gaupespor langs linjer i terrenget.
Ønsker tips om gaupefamilier
13. november 2012 Hvis du kommer over flere gauper som går i lag, så kan det være en gaupefamilie du har oppdaget. Da ønsker Statens naturoppsyn (SNO) å høre fra deg.
Mer til overvåkingen av rovvilt
8. oktober 2012 Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Rovdata med 3,2 millioner kroner i statsbudsjettet for 2013.
Ønsker rovdyrtips fra jegerne
27. september 2012 Kommer du over store rovdyr under jakta eller turen i skogen i høst? Husk å melde i fra om observasjonen i rapportsystemet for store rovdyr på internett eller via Rovdata-appen, oppfordrer Rovdata.
Har overlevert forslag til felles overvåking
7. september 2012 Arbeidsgruppene som har sett på hvordan overvåkingen av gaupe og jerv i Norge og Sverige kan forbedres og slås sammen har overlevert deres forslag til Direktoratet for naturforvaltning (DN) i Norge og Naturvårdsverket (NV) i Sverige. Les forslagene her!
Samler rovdyrovervåkinga i Skandinavia
24. august 2012 Felles og bedre metoder vil gi sikrere bestandstall og gjøre det enklere å sammenstille overvåkingsdata fra Norge og Sverige. Fra og med neste år kommer felles skandinaviske rapporter for artene gaupe og jerv.
Har du sett rovdyr i sommer?
24. juli 2012 Husk å registrere din observasjon av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i rapportsystemet for store rovdyr hos Rovdata.
Har undersøkt døde rovdyr
28. juni 2012 Rovdata har mottatt og obdusert 261 rovdyrkadaver det siste året. Det eldste dyret var en 22 år gammel bjørn.
Jobber for felles overvåking
22. mai 2012 To arbeidsgrupper har startet arbeidet med å utvikle felles og bedre overvåkingsmetoder på gaupe og jerv i Norge og Sverige. Målet er en felles rapportering av bestandsdata om artene.
Status for de fire store rovdyrene i Norge
21. mai 2012

Ulvebestanden synes å holde seg stabil, mens det før jakta i vinter ble påvist færre gauper i landet enn året før. I fjor ble det registrert noen færre bjørner og en nedgang i antall jervekull fra året før. Det viser en fersk oversikt fra Rovdata.

Ned mot bestandsmålet
16. mai 2012 Gaupebestanden i Norge er redusert for tredje året på rad og nærmer seg bestandsmålet på 65 kull med gaupeunger hvert år, viser en ny rapport fra Rovdata.
Har du lastet ned Rovdata-appen?
9. mai 2012

Husk å ha den med deg når du vandrer ut i skog og fjell. Du vet aldri når du kommer over spor etter et rovdyr!

Husk Rovdata-appen på påsketuren!
3. april 2012 Last ned Rovdata-appen og ha den klar på mobiltelefonen din når du går ut i påskefjellet, lyder oppfordringen fra Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Rovdata-appen er lansert!
9. mars 2012 Nå kan du laste ned vår nye app gratis fra App Store eller Google Play (tidligere Android Market) med din mobiltelefon.
Rovdata får ros av statsråden
6. mars 2012

Stadig flere deler observasjoner av rovdyr med Rovdata og nå er rapporteringen blitt enda enklere med ny app for smarttelefoner. Arbeidet med å spille på lag med publikum får ros av fornyingsministeren.

Hunngaupe gikk rekordlangt
18. februar 2012 Forskerne har funnet ei hunngaupe som har gått fra Sarek i Sverige til Selbu kommune i Sør-Trøndelag. Det tilsvarer en vandring på cirka 55 mil i luftlinje!
Leter etter gaupefamilier
13. januar 2012

Ser du en gaupefamilie eller spor i snøen etter to eller flere gauper i følge, så ønsker Statens naturoppsyn (SNO) å høre fra deg.

Forutsier gaupebestandens utvikling
8. desember 2011 Forskere fra Norge og Sverige har laget en modell som beregner gaupebestandens utvikling framover i tid. Modellen blir beskrevet i en fersk rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Nå kommer vinteren – med sporsnø!
25. oktober 2011 Snø på bakken gjør det enklere å oppdage hvor rovdyrene har gått. Du kan enkelt dele dine observasjoner av spor etter våre største rovdyr på www.rovdata.no.
Styrker overvåkingen av store rovdyr
6. oktober 2011 Regjeringen gir to millioner kroner ekstra til Rovdata i statsbudsjettet for 2012, som ble lagt fram i dag.
På sporet av gaupene
26. august 2011

Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) har også i vinter gått langs takseringslinjer på leting etter gaupespor. Funnene tyder på en generell nedgang i bestanden sammenlignet med i fjor.

Del dine observasjoner av store rovdyr
13. juli 2011

Rovdata oppfordrer alle til å registrere sine observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, eller spor og sportegn etter disse, på www.rovdata.no

123

Nyheter fra Rovdata