GO

 

Her lever gaupene i Skandinavia

I vinter er det registrert til sammen 195,5 gaupefamilier i Norge og Sverige. Det tilsvarer en bestand på cirka 1150 dyr. Se kart med oversikt over alle familiegruppene i saken.

Her lever gaupene i Skandinavia
Gaupe Foto © Ken Gøran Uglebakken/Statens naturoppsyn

Gaupene i Norge og Sverige overvåkes med felles metoder og for andre året på rad kan norske Rovdata og svenske Viltskadecenter presentere en oversikt over bestanden i Skandinavia.

– Gaupene forflytter seg uavhengig av landegrenser og samarbeidet med Sverige har gitt oss et unikt overblikk over bestanden på skandinavisk nivå. Til sammen er det registrert 195,5 gaupefamilier, eller egentlig 197, men tre av dem er delt med Finland, og det tilsvarer en bestand på cirka 1150 individer i Skandinavia, forklarer Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Unngår dobbeltelling

Ei familiegruppe består av ei gaupemor i følge med en eller flere unger, og mange lever i grenseområdene mellom Norge og Sverige. En av fordelene med samarbeidet er at man unngår å telle en familiegruppe to ganger. Tidligere kunne en familiegruppe med leveområde på tvers av landegrensen bli registrert som en familiegruppe i hvert av landene.

– Samkjøringen av bestandsovervåkingen mellom landene gir et riktigere bilde av bestanden på skandinavisk nivå og et presist utgangspunkt i forvaltningen av arten i begge land, forklarer Kjørstad.

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet viser familiegrupper av gaupe som er registrert i Norge og Sverige vinteren 2013-2014. Kart © Rovdata

 

Nedgang i Norge og Sverige

Det er i Norge registrert 53,5 familiegrupper i vinter, noe som tilsvarer cirka 313 individer, og det er en nedgang på 5,5 familiegrupper fra året før. Stortinget har bestemt at det skal være 65 familiegrupper av gaupe i Norge hvert år.

I Sverige er det i vinter registrert 142 gaupefamilier, som tilsvarer cirka 840 gauper, og det er en nedgang på 50 familiegrupper fra året før.

– I Norge har antall familiegrupper gått ned de siste fem siste årene, og bestanden er under bestandsmålet. Også i Sverige er bestanden redusert de siste årene, og i begge land er jakt hovedårsaken til reduksjonen, sier Kjørstad.

Bruker felles databaser

Både overvåkingen i Norge og i Sverige lagrer data som blir samlet inn i felt i databasen Rovbase, som er felles for begge land. Publikum har også anledning til å legge inn og dele observasjoner i det felles skandinaviske rapportsystemet Skandobs.

Denne vinterens bestandsovervåking av gaupe pågår nå for fullt, og alle som ønsker å bidra kan gjøre det. Hvis du lurer på hvordan du kan bidra, så finner du svar i denne nyhetssaken: På tide med gauperegistrering!

Skandobs-appen har blitt enda bedre!

Du kan enkelt dele observasjoner av gaupe gjort i begge land via Skandobs-appen, som sørger for at observasjoner lagres på en rask og enkel måte i databasen Skandobs. En ny versjon av appen er snart klar. Seneste oppdatering inneholder blant annet bedre kartvisninger og generelt bedre funksjonalitet, og den nye versjonen vil snart være i drift.

Les hele rapporten her:
Bestandsstatus for store rovdyr i Skandinavia/Bestandsstatus för stora rovdjur i Skandinavien. Rapport nr. 1 – 2014.

Liste over rovviltkontakter i SNO
Finn resultater i Rovbase

Fakta om overvåkingen av gaupe i Norge:

  • Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe i Norge og for at oversikten over bestanden er best mulig.
  • Overvåkingen utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
  • Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige.
  • Bestanden blir hovedsakelig overvåket ved å registrere antall familiegrupper hvert år, som består av mordyr i følge med en eller flere årsunger.
  • De fleste registreringene skjer på sporsnø i vinterhalvåret. Observasjoner av dyr, spor eller sportegn blir meldt inn til Statens naturoppsyn (SNO), som sender ut personell i felt for å undersøke nærmere.
  • Ut fra alle bekreftede observasjoner beregner Rovdata hvor mange familiegrupper av gaupe som er i Norge hvert år før jakta starter.
  • Antallet individer i bestanden blir beregnet ut fra hvor mange familiegrupper det er.
  • Tips fra publikum er en meget viktig kilde til informasjon om familiegrupper av gaupe. Rovdata har i samarbeid med Naturvårdsverket i Sverige utviklet et rapportsystem for store rovdyr (Skandobs), som har bidratt til ytterligere innrapportering fra publikum.

Kontaktperson:

Skriv ut

Nyheter fra Rovdata