– Vi er kjempefornøyde med engasjementet fra publikum. Resultatet viser hvor viktig lokal deltakelse er i overvåkingen av de store rovdyrene. Det forteller oss også at rapporteringssystemet Skandobs fungerer etter intensjonene. Det legger til rette for deling av observasjoner av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv, forteller Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Observert flere ganger
Av de 135 bekreftede observasjonene av gaupefamilier i fjor var mange observasjoner av de samme familiegruppene. Til sammen ble det påvist 53,5 ulike familiegrupper av gaupe over hele landet. Den halve familiegruppen fordi gaupefamilier som lever i grensetraktene blir delt mellom landene.
Overvåkingen av gaupe i Norge og Sverige pågår hver vinter fra 1. oktober til utgangen av februar måned. Feltarbeidet blir utført av en rekke aktører, inkludert Statens naturoppsyn (SNO), og det blir også det lagt ned en formidabel innsats fra publikum over hele landet.
2500 gaupeobservasjoner
I Skandobs kan alle som ønsker det registrere seg som rapportør og dele observasjoner av de store rovdyrene, eller spor og andre sportegn etter dem. Viktige observasjoner for overvåkingen, som for eksempel av ei gaupemor med en eller flere unger (gaupefamilie), blir fulgt opp med undersøkelse i felt av SNO i Norge og Länsstyrelsene i Sverige.
– Siden oppstarten i 2010 er det til sammen lagt inn over 4200 observasjoner relatert til store rovdyr i Skandobs, og cirka 2500 av disse er relatert til gaupe, forteller Kjørstad.
Gjør viktig jobb lokalt
Hovedbildet i denne saken er av ei familiegruppe tatt med viltkamera i Telemark, som ble meldt inn i Skandobs 9. november i fjor. Observasjonen ble etterpå verifisert av SNO.
– Vi anbefaler alle å oppsøke bildearkivet i Skandobs for å se på de mange spennende observasjonene av rovdyrene som ligger der. Det er blant annet flere bilder av gaupefamilier og spor etter gaupene, sier Kjørstad.
Rapportsystemet for store rovdyr ble opprinnelig satt i drift i Norge høsten 2010, og er senere supplert med en app for smarttelefoner, som kan benyttes til å legge inn observasjoner. Siden den gang har Sverige blitt en del av samarbeidet og bidratt i videreutvikling av både rapportsystem og app. Det har åpnet for felles deling av observasjoner over landegrensene, og navnet er endret til Skandobs.
195,5 gaupefamilier i Skandinavia
Med 53,5 registrerte gaupefamilier i Norge i fjor og 142 registrerte i Sverige ble det til sammen påvist 195,5 gaupefamilier i Skandinavia forrige vinter. Det tilsvarer en bestand på cirka 1150 dyr.
Stortinget har slått fast at det skal være 65 kull med gaupeunger i Norge hvert år, og bestanden i Norge er dermed under bestandsmålet. Les mer om bestandsstatus for gaupe i denne nyhetssaken: Her lever gaupene i Skandinavia
Slik kan du delta i overvåkingen
Vinterens overvåking av gaupe i landet er godt i gang og du kan delta ved å melde inn observasjoner i Skandobs eller ved å kontakte din lokale rovviltkontakt i SNO. Les mer om hvordan du kan delta i overvåkingsarbeidet i denne nyhetssaken: På tide med gauperegistrering!
Lenke til Skandobs
Les mer om hvordan du tar i bruk Skandobs-appen her.